Skip to content

Fryske grutsk (Friese Trots)


Redactie
5 december 2015 | 20:00

Advertentie

Ruben Weekers NederweertFriezen, niet de meest geliefde bewoners van Nederland. Ze staan er namelijk om bekend ontiegelijk stug en achterlijk boers te kunnen zijn, en daar dan ook nog eens een fikse dosis misplaatste trots bovenop. Vooral in ons oh zo wereldse Limburg (ahum) kijken we nogal neer op dat zooitje achtergestelden. Friesland is voor een Limburger zoiets als een kerk is voor IS-strijder: hij zal er waarschijnlijk nooit een stap binnen zetten.

Máár, Friesland liet zich afgelopen week van zijn beste kant zien. Het imago van de koeienprovincie werd namelijk flink opgevijzeld. In slechts enkele momenten werd het beeld van dat koppige, eigenwijze provinciaaltje, verwisselt voor dat van een sympathieke, oprechte Fries. En dat allemaal door één man: Foppe de Haan.
Voor degenen die het magische moment gemist hebben, een korte situatieschets: tijdens een persconferentie van sc Heerenveen vertelt Foppe de Haan hoe hij de wedstrijd Friesland-Limburg (sc Heerenveen – Roda JC) beleefd heeft. Nadat hij het moment in zijn gedachten terughaalt waarop Heerenveen ‘echt begon met voetballen’, onderbreekt hij zijn zin en staakt zijn speech voor enkele seconden. Een knikkend kinnetje verraadt de emotie die zich meester maakt van Foppe op dat moment. Een slokje water verder biecht hij op ‘dat het hem wat doet’, dat mooie voetbal. Hakkelend probeert hij zijn zinnen te vervolgen maar het kwaad is al geschied: nog enkele malen laat de stugheid van deze lieve Fries hem in de steek.

De Friezen hebben credits verdiend met Foppe’s optreden. De speech van deze hele fijne vent mag rekenen op veel sympathie. Het maakt veel mensen bewust van het feit dat Friezen ook maar gewoon mensen van vlees en bloed zijn. Het doet iedereen weer beseffen dat de gemiddelde Fries weldegelijk meer emotie dan de gemiddelde aardappel heeft. 
En daarbij is het ook niet makkelijk om als Fries geboren te worden. Bij je geboorte krijg je namelijk direct een of andere kutnaam zoals Tjibbe, Aaldert of Fiepke, vervolgens word je je hele leven opgenaaid door het idee van een mogelijke Elfstedentocht, die dan toch nooit doorgaat. En dat alles terwijl je haast verplicht een of ander dialect moet leren dat klinkt als een Scandinavische koe die een kalf krijgt.
Foppe heeft Friesland afgelopen week gered. De Friezen doen weer mee. Ze zijn weer geaccepteerd als volwaardige Nederlanders. Nederlanders met belachelijke voornamen weliswaar.

Advertentie

2 Reacties

  1. Ruben maakt zich schuldig aan overtreding van de spelregels m.b.t. reacties, hij scheert alle Friezen behalve F.d.H over één kam en in niet altijd fatsoenlijke bewoordingen. Wel knap van hem dat hij twee woorden Fries kent.
    Qua ironie is Ruben wel te ver gegaan.

    • PS: “grutsk is het fonetisch gespeld bijvoeglijk naamwoord of bijwoord en het zelfstandig naamwoord is in het standaard Fries o.a. greatens of greatskens.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Oktoberfest bierpullen bier feest Depositphoto franky242
Dresscode: Tiroler.
27 september 2024 | 20:30
Sport bij Nederweert24 MEOS september 2024
Een nieuwe aflevering staat voor je klaar
27 september 2024 | 19:00
Bevrijdingsconcert Nederweert - Event Image
Bevrijdingsconcert Nederweert
27 september 2024 | 18:30
Scouting Venlo door Nederweert 2
Rond 04:00 – 06:00 uur in Nederweert
27 september 2024 | 17:00

Advertentie