Skip to content

Mariakapel Lichtenberg wint Erfgoedprijs

Redactie
26 december 2015 | 8:00

Advertentie

2015.213 - Erfgoedprijs winnaar Mariakapel Lichtenberg 01De Erfgoedprijs gaat dit jaar naar de Mariakapel van de Lichtenberg. Dit project is door de jury gekozen als Beste restauratie van Weert. Het publiek kiest de Paterskerk als Beste restauratie van Weert. Deze kerk wint daarmee de Publieksprijs. Dit werd op woensdag 16 december 2015 bekend gemaakt. Het publiek en de deskundige jury konden kiezen uit twaalf genomineerde projecten.

Dit is de tweede keer dat de gemeente Weert de Erfgoedprijs uitreikt, een jaarlijkse prijs voor onroerend erfgoed zoals monumenten, cultuurlandschap en archeologie. Met deze prijs zet de gemeente haar culturele erfgoed in de schijnwerpers. Want Weert is trots op haar historie en erfgoed. Het doel van de Erfgoedprijs is Weertenaren aan het denken zetten over (het belang van) het erfgoed. Hiermee wordt aandacht gegenereerd voor monumenten en waardering uitgesproken voor initiatieven die de monumenten ten goede komen.

Erfgoedprijs
De Mariakapel van de Lichtenberg werd na uitvoerig overleg uitgeroepen tot winnaar. De jury motiveerde dit als volgt: “De restauratie van deze kapel is zeer zorgvuldig voorbereid en technisch goed uitgevoerd. Er is nauwkeurig onderzoek gedaan naar het oorspronkelijke ontwerp van de verloren gegane glas-in-loodramen. Deze zijn met veel vakmanschap en met de oorspronkelijke glassoorten teruggebracht. Van de oorspronkelijke deur (die na verdwijning in de jaren ’70 is opgespoord) is vanwege de museale waarde een replica gemaakt en deze is teruggeplaatst. Hetzelfde geldt voor de bekroning met kruis. Het totaal heeft zo weer zijn oorspronkelijke verschijningsvorm teruggekregen. Complimenten voor alle betrokken partijen.

Publieksprijs
Op alle twaalf genomineerde monumenten is gestemd. In totaal zijn er 264 stemmen uitgebracht. De monumenten met de meeste stemmen zijn:

  1. Paterskerk met 93 stemmen;
  2. Vier molens met 60 stemmen;
  3. St. Martinuskerk met 26 stemmen

Motivatie die vaak werd genoemd is dat mensen blij zijn dat monumenten in eer zijn hersteld. Ook het voelbaar en beleefbaar zijn van de historie wordt gewaardeerd. Bijzondere kwaliteiten van bijvoorbeeld een molen en ambachten worden genoemd, maar ook de betrokkenheid en inzet van vrijwilligers. Mensen zijn trots op het erfgoed! Het doel om mensen aan het denken te zetten over de rol die monumenten in ons dagelijks leven spelen is daarmee glansrijk geslaagd.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

VitalikRadko - depositphotos.com
Inbraak Altweerterkapelstraat in Weert
17 september 2024 | 20:30
De neven Peeters helpen Nederweert verduurzamen - 2
Plan een vrijblijvend adviesgesprek
17 september 2024 | 20:04
Greep naar de Hoorn 2024-12
Bekijk hier de foto’s van een te gekke dag
17 september 2024 | 20:00
Lynn-de-Wit
Handballen en dansen
17 september 2024 | 18:30

Advertentie