Skip to content

Voorjaarsvegen

Redactie
2 januari 2016 | 20:00

Advertentie

Ruben Weekers NederweertZwijgend staat ze het kleine stoepje voor haar deur schoon te vegen. Yasmina (42) werd kort daarvoor namelijk door haar man gesommeerd de ‘voortuin’ te kuisen, want: ‘Ies koltoer hier’, aldus manlief Yousef. De beste man had dat namelijk na zijn dagelijkse rondje zappen (Al Jazeera, PlayboyTV en Studiosport) het reclamespotje van de overheid gezien, dat opriep om allen op nieuwjaarsdag hun stukje Nederland schoon te maken. En zo geschiedde.

Yasmina wist echter niet dat Priscilla (32) op datzelfde moment óók opgedragen werd door manlief Henk. De heer des huizes was namelijk thuisgekomen van zijn ochtenddienst en gaf haar onder het genot van een blikje Schülten Brau de keuze om óf af te wassen óf buiten te gaan vegen. En zo kwam het dat Yasmina én Priscilla allebei lichtelijk stoïcijns hun gedeelde stoepje schoon stonden te maken.

Beide berustend in stilte, verwoed vegend, kromden zij langs elkaar. Vanwege de bekende kloof tussen beide buren was er een gebrek aan gespreksstof, een verschillend gedachtegoed speelde hen parten, huize Veldman was fervent PVV-minded, de familie Akhabi daarentegen snapte politiek niet helemaal, maar kreeg de signalen wel door.

Terwijl ze daar stukjes vuurpijl uit de heg stonden te plukken nam Yasmina het initiatief die stilte te doorbreken door te vragen of ze ‘een fijne nieuwe jaar’ hadden gisteravond. 
‘We zijn het jaar pas begonnen, je bedoelt het oude jaar denk ik’, zegt Priscilla, terwijl ze haar buurvrouw fronsend aankijkt, ‘ja hoor, was prima, maar of er wat gaat veranderen maar altijd de vraag hé.’ Yasmina’s hoofddoekje zakt iets over haar oog door de niet-begrijpende mimiek die zich van haar gezicht meester maakt. ‘Aaah’ herinnert ze zich de actuele stand in hun stad: ‘Natoerlik, die vloegtelingen hier allemal.’

Priscilla knikt heftig terwijl ze inmiddels over haar bezem leunt om een Marlboro Light warm te maken, ‘Ja, heel de wijk heeft ze al gezien. Overal zijn ze; de supermarkt; de kroeg; het zwembad en zelfs in de bibliotheek zitten ze.’ Die bibliotheek maakte haar eigenlijk weinig uit, zij was er na het boek ‘Vijftig Tinten Grijs’ niet meer gekomen. Niks voor haar dat lezen, duurde allemaal veel te lang en nat werd je er niet van. Verloren tijd. Toch herkende Yasmina het probleem, wat voor soort mensen het ook waren, dat die allemaal hier naartoe kwamen werkte volgens haar ook niet, ze had gehoord dat die mensen in hun thuisland nog af en toe mensenvlees aten en constant met uitwerpselen gooiden. Zulk slag mensen moest je hier niet willen hebben, toch?

Tevreden keken ze elkaar aan na de veegbeurt. Het stoepje was weer net zo schoon als een leegstaand AZC. Licht buiten adem wensten ze elkaar nog een fijne dag en trokken ze hun voordeuren naast elkaar dicht. Yasmina kroelde vervolgens in het woelige borsthaar van manlief Yousef. Priscilla richtte zich kort daarna al snel tot haar iPhone om het laatste level van Candy Crush uit te spelen. Zich in beider geval niet bewust van het moois wat zich zojuist buiten had afgespeeld. Twee verschillende culturen waren nader tot elkaar gekomen door een typisch Hollandse traditie: zeiken.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Screenshot
Uitvaartbegeleiding van den Boom
 
27 september 2024 | 9:00
Mariabeeld gevel Martinuskerk
Gerestaureerde Mariabeeld wordt ingezegend
27 september 2024 | 8:00
Screenshot
De vereniging is enorm trots
26 september 2024 | 22:18
2024_09-26 Ongeval Geuzendijk Weert-1
Traumahelikopter ter plaatse
26 september 2024 | 22:04

Advertentie