Skip to content

Neusdruppels of neusspray?

Redactie
19 januari 2016 | 15:00

Advertentie

neus verkoudheidVerkoudheid gaat samen met uiteenlopende klachten. Hoesten, keelpijn en/of last van de neus. Een verstopte neus is erg vervelend en kan ook de oorzaak zijn van oorklachten. 
Neusdruppels of een neusspray kunnen helpen bij een verstopte neus bij verkoudheid. Let er wel op dat neusdruppels, met een ander bestanddeel dan fysiologisch zout, niet langer dan 5 dagen achter elkaar gebruikt mogen worden. Ze kunnen dan een averechts effect hebben. Door gewenning wordt het ‘zelf opruimend vermogen’ van de neus minder. De verstoptheid van de neus houdt zich dan als het ware zelf in stand.

Verstopte neus

Baby’s met een verstopte neus kunnen moeilijk drinken. Om het neusslijmvlies te laten slinken, kun je een zoutoplossing proberen. Bij Alphega apotheek zijn kant-en-klare zoutoplossingen voor baby’s, kinderen en volwassenen te verkrijgen. Hierbij is er keuze uit neusdruppels en neusspray. Een neusspray komt over het algemeen hoger in de neus dan een neusdruppel. Toch vindt niet iedereen het gebruik van een spray prettig.
Kinderen van twee jaar en ouder mogen neusdruppels met 0,05% xylometazoline gebruiken. Xylometazoline zorgt er voor dat het neusslijmvlies snel slinkt en werkt krachtiger dan een zoutoplossing.

Kinderen ouder dan twaalf jaar en volwassenen kunnen een sterkere variant neusdruppels met 0,1% xylometazoline gebruiken.

Gebruik van neusdruppels of neusspray

Snuit de neus voordat je neusdruppels of neusspray gebruikt. Houd vervolgens het hoofd achterover en breng het flesje voorzichtig een klein eindje in de neus. Buig na het druppelen of sprayen het hoofd voorover. Kom daarna rustig overeind en snuit de neus opnieuw. Als er meerdere gezinsleden verkouden zijn, moet iedereen een apart flesje te gebruiken.

Mocht u aanvullende vragen hebben over (neus)verkoudheid, aarzel dan niet om eens binnen te lopen bij Alphega apotheek Nederweert. Wij staan u graag te woord!

Tot de volgende keer!

Jack NausJack JF Naus, apotheker Alphega apotheek Nederweert
Kerkstraat 42, 6031 CH Nederweert
T. 0495-632696,
E. info@apotheeknederweert.nl,
W. www.apotheeknederweert.nl

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Screenshot
Uitvaartbegeleiding van den Boom
 
27 september 2024 | 9:00
Mariabeeld gevel Martinuskerk
Gerestaureerde Mariabeeld wordt ingezegend
27 september 2024 | 8:00
Screenshot
De vereniging is enorm trots
26 september 2024 | 22:18
2024_09-26 Ongeval Geuzendijk Weert-1
Traumahelikopter ter plaatse
26 september 2024 | 22:04

Advertentie