Skip to content

Themabijeenkomst over de Zuid-Willemsvaart

10 februari 2016 | 17:00

nabij sluis 15 NederweertAanstaande dinsdag 16 februari organiseert de Heemkundevereniging Nederweert een bijeenkomst met als thema: De Zuid-Willemsvaart, de moeder van alle kanalen in Oost-Brabant en Limburg. De avond begint om 20.00 uur en vindt plaats in zaal Centraal aan de Kerkstraat 59, Nederweert. Tijdens de bijeenkomst komt de lange voorgeschiedenis aan de orde en ook de reden waarom het kanaal op de plek kwam te liggen waar ze nu ligt, namelijk via Helmond en niet via Eindhoven.

Het kanaal snijdt met zijn prachtige bomen al meer dan 175 jaar het Brabants en Limburgs landschap. Weert heeft als grensstad een bijzondere positie ingenomen aan het kanaal. De scheiding met België leek voor Weert catastrofaal te zijn omdat de eeuwenoude handel met het zuiden noodgedwongen moest worden gestopt. Onderwerpen als het ombouwen van het “Canal du Nord” tot Zuid-Willemsvaart en de kanalen die later gegraven zijn, zoals het Defensiekanaal, Afwateringskanaal Neer en het Kanaal van Deurne en de Helenavaart komen aan de orde.

In deze lezing laat Cees Verhagen veel foto’s zien uit de regio Nederweert en Weert. Het is onvoorstelbaar dat het 120 km lange kanaal (het langste kanaal van “Groot-Nederland”) met 21 sluizen door circa 7.000 arbeiders, die vaak met vrouw en kinderen van ver kwamen, met de hand, schop, kruiwagens en manden, in ongeveer vier jaar gegraven is. De meeste dorpen waren niet blij met de komst van het kanaal en waren niet gewend aan de vele vreemde werklui, die soms sociale problemen en onrust veroorzaakten. Pastoors preekten hel en verdoemenis over dit “wilde volk”. Speciale aandacht worden geschonken aan de gravers en scheepsjagers, de togers of teugelers genoemd.

Cees Verhagen is geboren in Eindhoven en werkzaam geweest bij de TUE (afdeling Scheikunde) in Eindhoven. Zijn hobby is geschiedenis. Cees heeft lange tijd bij sluis 0 gewoond in Den Bosch waar zijn interesse voor de Zuid-Willemsvaart is ontstaan. In 2000 schreef hij zijn boek over de geschiedenis van de Zuid-Willemsvaart. Cees woont nu in Someren.

Iedereen is welkom om de bijeenkomst bij te wonen.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Foto| Sanne Schreuers
19 zelfstandige woningen in het centrum van Weert
23 november 2024 | 18:15
Hema-Volksloop-nu-met-Permanente-Routes
Permanente routes
23 november 2024 | 16:00
Aanhouding-arrestatie-2-1
Rijksweg Zuid in Kelpen-Oler
23 november 2024 | 13:26

Advertentie