Soms moet je vooruitkijken en plannen maken. Wil je een huis kopen dan ga je kijken wat je financiële ruimte is. Misschien moet je een hypotheek regelen en moeten er nog wat werkzaamheden aan het nieuwe huis worden gedaan alvorens je kunt verhuizen. Dit alles maakt deel uit van jouw toekomstdroom. Je ergens op verheugen geeft een blij gevoel. Zo kan ik me nu al verheugen op het moment waarvan ik weet dat mijn zoon komt logeren en toch ook van dit moment genieten waarop ik thuis in het zonnetje dit artikel zit te schrijven terwijl de vogels af en aan vliegen. Ze eten van de zonnebloempitten en pikken in de vetbollen totdat er een paar eksters ten tonele verschijnen en hun maaltijd verstoren.
Vooruitkijken, plannen maken, kan handig zijn en is in sommige situaties misschien zelfs nodig. Zodra je echter op elke dag vooruitloopt loop je mis wat er nu gebeurt. Je kunt je brein trainen met Mindfulness om in het moment te blijven en niet steeds af te dwalen naar iets anders en volgende momenten alvast in te vullen.
Er zijn 7 instellingsfactoren die de belangrijkste pijlers vormen voor Mindfulness:
- Niet oordelen
- Geduld
- Eindeloos beginnen
- Vertrouwen
- Niet streven
- Aanvaarding
- Loslaten
De volgende 7 weken staan we telkens even stil bij een van die pijlers. Een voor een komen ze aan bod en allen zijn ze onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ze worden tijdens het mediteren en andere Mindfulness-oefeningen bewust ontwikkeld. Ze zijn allemaal te leren.
Wat is er nodig om Mindfulness te leren?
De bereidheid om met een open blik naar jezelf en je omgeving te kijken. Je mag best sceptisch zijn zolang je maar een open houding kunt nemen, dat schept de mogelijkheid om te kunnen leren, zien en veranderen, volgens Jon Kabat-Zinn. Je bent je eigen leraar maar dagelijks oefenen is een vereiste. Mensen die maar voor de helft meedoen aan welke cursus dan ook steken er wel wat van op maar zullen niet het volle potentieel uit de training halen.
Een meditatiehouding aannemen of een cd opzetten en dan maar hopen dat er iets wonderbaarlijks gebeurd zorgt er niet voor dat je bewustzijn groter wordt. Lezen over mediteren, erover praten en je er een voorstelling van maken is anders dan het ook daadwerkelijk zelf doen. Nu lijkt het misschien alsof je tijdens de training Mindfulness alleen maar aan het mediteren bent. Dat is niet zo, maar het is wel een belangrijk onderdeel in het bewustwordingsproces.
Mindful moment – ‘onemoment’ meditatie –
In een eerder column schreef ik iets over meditatie. Op youtube kwam ik een filmpje tegen van een 1-minuut meditatie. Een animatiefilmpje van Martin Boroson. Het duurt zo’n 5 minuten en legt je op een simpele manier uit hoe je kunt beginnen met 1 minuut te mediteren. Het heet de ‘onemoment’ meditatie.
In de rubriek ‘Mindfulness’ schrijft Lisette Poell over haar werk in de praktijk ‘Jij bent Oké’. Ze geeft tips hoe mindfulness te integreren is in het dagelijks leven. Lisette is gediplomeerd coach/counselor en Mindfulness Based Cognitive Therapist/trainer. Naast de (digitale) coaching geeft ze trainingen en workshops op het gebied van Mindfulness en intuïtief schrijven. Ze werkt vanuit verschillende locaties. Soms worden paarden ingezet of trekt ze met haar cliënten de natuur in. Nieuwsgierig geworden? Kijk op de website www.jijbentoke.nl en ook op facebook en LinkedIn. Heb je een vraag mail dan naar lisette@jijbentoke.nl.
Foto: Rolf van der Vegt
Er zijn nog geen reacties geplaatst