“Je zult maar moeten vluchten”, dat was het thema gisteravond tijdens de bijeenkomst in de Pestoeërskoel in Leveroy. Onder de vlag van SAL (Stichting Activiteiten Leveroy) organiseerde een initiatiefgroep een informatieavond over vluchtenlingen. Geen avond over vóór of tegen vluchtelingen en/of -opvang, maar een informatieve avond over wie vluchtelingen zijn, waar ze vandaan komen en informatie over de asielprocedure.
Tjeu Kwaspen opende de avond door iedereen van harte welkom te heten. Hij was verheugd dat er bijna 100 geïnteresseerden in de zaal aanwezig waren. Een speciaal woord van welkom was er voor de familie Muchref uit Syrië. Dit gezin van negen personen is sinds kort inwoner van Leveroy. Zij komen uit Homs, een nu onbewoonbare stad die gelijkenis heeft met het Berlijn van 1945.
Burgemeester Evers was als betrokkene en inwoner van Nederweert aanwezig. Graag blijft hij geïnformeerd over de gevoelens die er leven zonder er een politiek statement aan te hangen. Ook hij heette de Syrische familie welkom en vroeg één van de zonen, die al een aardig woordje Nederlands spreekt, dit te vertalen voor de rest van de familie.
Peter Crins en Cor Nijs, initiatiefnemers van de avond, gaven een korte algemene toelichting over vluchtelingen in Nederweert. Cor maakte een vergelijking met zijn eigen cruise over de Middellandse Zee. Bij terugkomst thuis zag hij op het journaal de boottochten van de vluchtelingen… wat een contrast! Beeldmateriaal en een video over de kapot geschoten stad Homs waren indrukwekkend.
Ron Crins, voetballer bij SV Leveroy, inwoner van Leveroy en werkzaam in het AZC in Eindhoven, leverde een behoorlijke bijdrage en sprak uit eigen ervaring. In korte stappen liep hij door het proces die een vluchteling moet doorlopen als hij in Nederland aankomt.
Vluchtelingenwerk Nederland afdeling Nederweert werd vertegenwoordigd door Ingrid Bogers. Ze werkt al 20 jaar voor het COA en is sinds 2011 coördinator Vluchtelingenwerk Nederweert. Ze ondersteunt samen met ongeveer 15 vrijwilligers vluchtelingen in Nederweert en omgeving.
een ooggetuigenverslag
Ahmed Hasan, een statushouder uit Eindhoven, vertelde zijn verhaal, van zijn oorspronkelijke woonplaats, zijn vluchtroute tot zijn verblijf in Nederland. Aan de hand van foto’s neemt hij ons mee in zijn vlucht. Na een week in een ondergrondse gevangenis te hebben gezeten, wist Ahmed te vluchten. Eerst met een taxi naar Damascus en vervolgens met het vliegtuig naar Turkije. Van hieruit via een smokkelaar met een bootje twee uur op de Middellandse Zee dobberen. De smokkelaars beloofden dat er maar 10 personen op de boot zouden zitten, maar bij aankomst bleken het er 58 te zijn. Na de overtocht moest hij 65 kilometer lopen. “Grieken mogen je niet vinden want zij worden beloond als ze een vluchtelingen zien en hiervan aangifte doen. Je wilt ook niet aangehouden worden want dan krijg je een stempel, moet je een vingerafdruk achterlaten en mag je niet meer weg uit dat land”. Uiteindelijk kwam Ahmed via Oostenrijk in Venlo terecht. De reis heeft hem in totaal 5.000 euro gekost, maar sommigen moeten veel meer betalen.
Een informatieve avond met een luisterend oor van alle aanwezigen waarbij je op sommige momenten een speld kon horen vallen.
Wordt ook Vluchtelingmaatjes
Om de vluchtelingen die nu naar Nederland komen concrete hulp te bieden, is de Dienst Kerk en Samenleving met het initiatief Vluchtelingenmaatje begonnen. Onder het motto ‘Samenleven de gewoonste zaak van de wereld’ worden parochianen opgeroepen om contacten te leggen met vluchtelingen om hen wegwijs te maken in de Limburgse samenleving. Meer informatie vind je hier.
1 Reactie
Het was meer dan de moeite waard om het echte verhaal van vluchtelingen te zien en te horen.
Een mooi initiatief om de familie Muchref te laten weten dat ze in Leveroy meer dan welkom zijn.
Laat ons er samen voor zorgen dat zij zich in korte tijd echte “Leiverse” zullen voelen.