Skip to content

Joep in de ban van de Boekenweek – non fictie

Redactie
19 maart 2016 | 20:47

Advertentie

Joep Gommans Bruna NederweertTot en met zondag staat bij Bruna Nederweert alles in het teken van de Boekenweek. Deze 81e Boekenweek heeft als motto ‘Was ich noch zu sagen hätte’. “Dit jaar gaan we ook de grens over,“ aldus Joep. “Naar onze oosterburen, maar ook naar het westen, zuiden en noorden. Want met boeken van buitenlandse schrijvers kom je overal!

Joep Gommans van de Bruna in Nederweert maakt deze week elke dag een boekkeuze uit een bepaalde categorie. Vandaag een aantal recensies uit de categorie non fictie.

Dokter PolDokter Pol

Jan Pol – € 19,99



Onlangs was Dokter Pol in Nederland en genoot hij veel media-aandacht. De wereldberoemde dierenarts was te gast bij onder andere RTL Late Night en Tijd voor Max.

Jan Pol runt samen met zijn vrouw Diane en zoon Charles een bloeiende praktijk op het platteland van Michigan. 

In de populaire reality-televisieserie The Incredible Dr. Pol van National Geographic, en nu in dit boek, deelt Jan Pol de beestachtige belevenissen uit zijn veertigjarige carrière. Hij is opgegroeid op een Nederlandse melkveeboerderij en heeft naam gemaakt als een realistische en eerlijke dierenarts, die altijd streeft naar het beste resultaat voor zijn patiënten. Of dat nu een brutale cavia is of een paard van duizend kilo.

Je leest én leert over zijn ervaringen. Ook de realiteit van leven en afscheid nemen van dieren is mooi omschreven. Een must-read voor mensen die van dieren houden!

MoresnetMoresnet

Philip Dröge – € 19,99



Deze week lazen we in Dagblad De Limbuger dat het drielandenpunt in Vaals eigenlijk een vierlandenpunt was. Want van 1816 tot 1918 lag Moresnet aan de Nederlandse zuidgrens. Het landje had 300 inwoners, die zich in de loop van de tijd echt een volk begonnen te voelen. Ze hadden een eigen hoofdstad (het dorp Kelmis), een staatshoofd (de burgemeester) en een verdedigingsmacht (de veldwachter). 

De vrijheid en lage belastingen trokken duizenden avonturiers aan en Moresnet groeide uit tot een voorbeeld van hoe mensen zonder grote overheid gelukkig en welvarend konden worden. Sterker nog, de wereldvrede moest hier beginnen. Idealisten wilden er de ideale staat vestigen. 

Philip Dröge onderzoekt het merkwaardige verhaal achter Moresnet. Hoe kon dit onwaarschijnlijke landje ontstaan? Wie woonden er? En hoe was het leven in dit staatsrechtelijk unicum?

Nooit meer drukNooit meer druk

Tony Crabbe – € 17,99

Ik heb deze titel geselecteerd naar aanleiding van het tv-interview aan tafel bij Humberto Tan, eerder deze week. Een interessant gesprek, waarin iedereen zegt die het ‘te druk’ heeft wel punten van herkenning opmerkt.

Dit is een helder en praktisch boek dat ons helpt om een van de grote problemen van het moderne leven aan te pakken: we zijn te druk. Schrijve Tony Crabbe helpt je om je hoofd en dus ook je leven op orde te houden of te krijgen.

Onze inbox en to-do-lijstjes puilen uit, veel mensen verwachten iets van ons en burn-out is de grootste bedreiging op de werkvloer. Maar Nooit meer te druk is geen timemanagementboek, Tony Crabbe gebruikt nieuw psychologisch onderzoek en biedt heldere strategieën voor een opgeruimd hoofd en leven, met gerichte aandacht op wat je doet.

Kortom: een levensveranderend boek dat evalueert wat je aan het doen bent, waarom je het doet en op welke manier. Dus… even tijd maken voor dit boek!

Terug uit Nacht und NebelTerug uit ‘Nacht und Nebel’

Floris Bakels – € 15,00


Nacht und Nebel was een speciale strafklasse die tijdens de Tweede Wereldoorlog werd ingesteld om verzetsmensen spoorloos te doen verdwijnen. Achterblijvers vernamen niets meer over hun lot. Een van de kampen waar deze gevangenen terechtkwamen was Natzweiler, een kamp op een hoge berg in Frankrijk. Floris B. Bakels (1915-2000) heeft daar bijna drie volle jaren een dagboek bijgehouden, dat als basis heeft gediend voor zijn boek Nacht und Nebel. 

Nacht und Nebel verscheen in 1977. Sindsdien is het 19 maal herdrukt en zijn er meer dan 100.000 exemplaren van verkocht. Terug uit Nacht und Nebel is een geactualiseerde uitgave van dit indrukwekkende boek.

De ClintonsDe Clintons

Twan Huys – € 19,95

In het spannendste Amerikaanse verkiezingsjaar ooit vertelt Twan Huys het verhaal van het beroemdste en meest invloedrijke politieke echtpaar uit de VS: Bill en Hillary Clinton. Hij: het ultieme politieke talent, een van de populairste oud-presidenten, bijna afgezet vanwege zijn ontembare libido. Zij: de bedrogen echtgenote, de gedroomde Democratische presidentskandidaat die het aflegde tegen Barack Obama, maar die nu de eerste vrouwelijke president van Amerika kan worden.

Twan Huys sprak voor dit boek met vrienden, vijanden, adviseurs en ingewijden van de Clintons. Maar ook wist hij mensen te spreken te krijgen die zich bijna nooit laten interviewen: Sidney Blumenthal, adviseur en vriend; en Betsey Wright, jarenlang politiek adviseur en vriendin, en degene die de hoogte- en dieptepunten van het echtpaar het meest intensief heeft meegemaakt.
En Huys sprak uitgebreid, tijdens zijn correspondentschap in Amerika, met Bill en Hillary zelf. De Clintons is hun verhaal.

Twan Huys (1964) is presentator van Nieuwsuur en bedenker en presentator van College Tour. Van 1999 tot 2006 was hij voor NOVA correspondent in Amerika. Hij werd in 2011 bekroond met de Sonja Barend Award voor het beste televisie-interview. Van Huys’ vorige boek over Amerika, Ik ben een New Yorker, werden meer dan 50.000 exemplaren verkocht.

LEES MEER

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

VitalikRadko - depositphotos.com
Inbraak Altweerterkapelstraat in Weert
17 september 2024 | 20:30
De neven Peeters helpen Nederweert verduurzamen - 2
Plan een vrijblijvend adviesgesprek
17 september 2024 | 20:04
Greep naar de Hoorn 2024-12
Bekijk hier de foto’s van een te gekke dag
17 september 2024 | 20:00
Lynn-de-Wit
Handballen en dansen
17 september 2024 | 18:30

Advertentie