Skip to content

Samentuin brengt mensen samen in Nederweert

18 april 2016 | 11:30

Deelnemers SamentuinJe eigen tomaten, appels of kruiden kweken en tegelijkertijd je buurt mooier maken! Het kan met de Samentuin. Kort geleden vond in het gemeentehuis de tweede bijeenkomst plaats tussen een aantal bewoners van de Eikenstraat en de Geenestraat die een gezamenlijke tuin willen opzetten. Inmiddels zijn de voorbereidingen in volle gang, zodat de initiatiefnemers over een tijdje kunnen genieten van hun eigen producten.

De opzet van de Samentuin is dat er centraal in een wijk een gezamenlijke moestuin komt waarvan de opbrengst bestemd is voor de bewoners. De tuin wordt aangelegd op een stukje grond van de gemeente in de Eikenstraat. In de Samentuin telen de buurtbewoners groenten, fruit, kruiden en bloemen onder het motto ’wie helpt, die oogst!’

Bundeling van krachten

De gemeente en Woningvereniging Nederweert ondersteunen en faciliteren de opstart van dit initiatief. De eerste Samentuin wordt beheerd door mensen uit de omgeving van de Eikenstraat en Geenestraat die één ding gemeen hebben: de wijk een stukje leuker maken. De een weet hoe je fruit moet verbouwen, een ander heeft weer kennis van kruiden. Die bundeling van krachten maakt dat er een plezierige plek ontstaat waar buurtbewoners elkaar kunnen ontmoeten en een praatje maken.

Extra betrokken

Samen iets doen, schept een band en maakt mensen extra betrokken bij hun buurt. Dat is goed voor de leefbaarheid”, aldus Harold van der Haar, regisseur leefbaarheid bij de gemeente. “Nu het voorjaar is, zijn de bewoners aan de slag gegaan met het ontwerp en wordt er ook al getuinierd. Sommige deelnemers wisten niet dat ze bij elkaar in de straat wonen en hebben elkaar dus via dit initiatief leren kennen.

Veel voordelen

Er doen nu al vijf huishoudens mee aan de Samentuin. We hopen dat nog meer bewoners aansluiten. De initiatiefnemers vinden het vooral goed voor het contact met de buurt. Maar er zijn meer voordelen. Een greep uit de reacties: “Het is leuk om te doen. De kinderen vinden het leuk. Ik tuinier graag, maar m’n eigen tuin is te klein. Het is biologisch. Lekker dichtbij“.

Werkwijze

De deelnemers hebben een indeling van de tuin gemaakt. “Iedereen heeft een ‘eigen’ stukje om bij te houden en te beplanten. Er is ook een apart gedeelte voor de kinderen. De oogst wordt gedeeld met iedereen. Rond het bankje komen alle kruiden te staan. Er is enigszins afgestemd wie wat plant, zodat het ook divers is”, aldus de bewoners.

Officiële opening

Er wordt dus al hard gewerkt in de tuin. Over een aantal weken vindt de officiële opening plaats en wordt ook de naam van de Samentuin onthuld. De gemeente hoopt trouwens dat er ook op andere plekken in Nederweert ideeën ontstaan om samen te gaan tuinieren.

Alle deelnemers aan de Samentuin op het bankje. V.l.n.r. boven: mevrouw Akeel, mevrouw Rozajac, mevrouw Hoeben, mevrouw Van Duuren. Beneden: de heer Akeel met kinderen, de heer Rozajac, de heer Hoeben en mevrouw Kneepkens.

Foto: Samentuin.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Vacature-nederweert
Bekijk de laatste vacatures
19 oktober 2024 | 18:00
Grote-rommelmarkt-Leveroy
Elektra, huisraad, speelgoed, kleding, boeken…
19 oktober 2024 | 17:00
Burgernet_gezocht
Tips, bel 112
19 oktober 2024 | 16:52
2024_10_19-Open-dag-bij-Stichting-Gezond-Ontspannen-in-Nederweert
Kom een kijkje nemen!
19 oktober 2024 | 16:00

Advertentie