Skip to content

Geboorteaangifte nu online te regelen

Glendi
16 juni 2016 | 10:45

Advertentie

Online geboorte-aangifteVanaf 16 juni kunnen ouders de geboorte van hun kind(eren) digitaal aangeven in de gemeente Weert. De gemeente is hiervoor een samenwerking gestart met SJG Weert. Weert is de eerste gemeente van Limburg die samen met het ziekenhuis deze service biedt aan haar inwoners.

Een uitkomst voor jou als ouder zodat je de eerste dagen na de geboorte zoveel mogelijk tijd met je kindje kunt doorbrengen. Ouders kunnen vanaf nu dus online aangifte doen en hoeven alleen nog fysiek een handtekening te zetten onder het document. Dat laatste kan op afspraak in het stadhuis of bij het Geboorteloket van SJG Weert.

Limburgse primeur voor gemeente en SJG Weert

Weert is de eerste gemeente in Limburg en de vijfde gemeente van Nederland die in samenwerking met Pink Roccade Local Government deze bijzondere constructie heeft. Burgemeester Heijmans: “Wij vinden het belangrijk dat we service bieden aan onze inwoners en meegaan met de tijd. Online geboorteaangifte doen is snel, 24/7 bereikbaar én gemakkelijk. Zo veel mogelijk tijd samen met je kindje doorbrengen, dat is de grote winst!” Alle info hierover vind je op www.weert.nl.

Hoe werkt online geboorteaangifte?
Ouders kunnen vanuit het kraambed aangifte doen van de geboorte van hun kind via de website van de gemeente. Doordat de ouders het samen kunnen doen, maakt dit het moment van aangifte doen specialer en kan men samen de naam aangeven. In Nederland is het momenteel nog verplicht om, in aanwezigheid van een ambtenaar burgerlijke stand, een fysieke handtekening bij een aangifte te plaatsen. Dit kan in Weert in het stadhuis of in het ziekenhuis, na het maken van een afspraak. Dit dient binnen drie dagen na de geboorte te gebeuren. De handtekening in het stadhuis zetten is mogelijk van maandag t/m vrijdag. In het ziekenhuis kan dit op dinsdag en donderdag tussen 10.00 en 11.00 uur. Bijzonder is dat de ambtenaar van de burgerlijke stand naar het ziekenhuis toe komt. Hij of zij zorgt ervoor dat de akte klaar ligt ter ondertekening. Zowel voor stellen maar bijv. ook voor alleenstaande moeders die in het ziekenhuis bevallen en nog een paar nachten moeten blijven, is het geboorteloket een uitkomst. Ze hoeven niemand te machtigen en kunnen hun kindje zelf aangeven. Uiteindelijk is het de bedoeling dat straks de handtekening ook digitaal gezet kan worden, maar daarvoor zijn gemeente en SJG Weert afhankelijk van de Nederlandse wetgeving. Burgemeester Heijmans: “Zodra het mag, gaan we voor een volledig digitaal proces.”

Praktische informatie
Als je online aangifte wilt doen, heb je je DigiD nodig. Het is handig deze bij de hand te hebben samen met andere belangrijke papieren als de geboorte aanstaande is.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Screenshot
Uitvaartbegeleiding van den Boom
 
27 september 2024 | 9:00
Mariabeeld gevel Martinuskerk
Gerestaureerde Mariabeeld wordt ingezegend
27 september 2024 | 8:00
Screenshot
De vereniging is enorm trots
26 september 2024 | 22:18
2024_09-26 Ongeval Geuzendijk Weert-1
Traumahelikopter ter plaatse
26 september 2024 | 22:04

Advertentie