Op woensdag 22 juni jl. hield MEOS Handbal een informatiebijeenkomst waarin ze een toelichting gaf op haar beleidsplan met het onderwerp “ongewenst gedrag“. Grensoverschrijdend gedrag is en blijf een lastig onderwerp voor verenigingen. Het kan zich uiten in kleine vormen als beledigingen, tot ernstige vormen zoals mishandeling of seksuele intimidatie. Deze gedragingen zijn onacceptabel voor welke organisatie of vereniging dan ook. De handbalvereniging uit gemeente Nederweert ziet het als haar taak om dit onderwerp onder haar leden en vrijwilligers te agenderen en bespreekbaar te maken zodat de kans op grensoverschrijdend gedrag wordt verkleind. Geen enkele vereniging hoopt immers dat dit gebeurt en openheid en preventief beleid helpen hierbij.
Het afgelopen jaar is de commissie Vrijwilligers druk bezig geweest met het opstellen van dit beleidsplan. Hierbij hebben ze goed nagedacht over wat de vereniging onder grensoverschrijdend gedrag beschouwt, waarbij ze aansluiten bij landelijke ontwikkelingen en advies van het NOC*NSF. Zo blijkt uit de presentatie die tijdens de informatiebijeenkomst gegeven is, dat in het plan algemene omgangsregels zijn opgenomen die gelden voor alle leden, ouders van leden en betrokkenen van de vereniging. Huisregels, die eigenlijk erg vanzelfsprekend zijn. Deze beschrijven op welke wijze éénieder met elkaar omgaat. En dat wisten ze op een erg leuke manier over te brengen. Er werd een kort informatiefilmpje afgespeeld waarin (jeugd)leden en vrijwilligers deze 13 huisregels op enthousiaste manier toelichten.
Naast deze algemene omgangsregels werd een gedragscode toegelicht die aangeeft waar de grenzen liggen in het contact tussen trainers, coaches en begeleiders met minderjarigen. Bovendien stelt de vereniging voor bepaalde vrijwilligersfuncties de verplichting om een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) aan te vragen. Dit is een voorbeeld van een preventieve maatregel om de kans op seksueel misbruik zoveel mogelijk te voorkomen. De maatregel is voor sportverenigingen gratis en is door meerdere sportverenigingen in Nederland reeds ingevoerd. Als laatste werd tijdens deze avond informatie gegeven over hoe te handelen in situaties wanneer er sprake is van grensoverschrijdend gedrag.
Meer informatie over het beleidsplan van MEOS Handbal is te vinden op www.meoshandbal.nl. De informatiebijeenkomst werd met een treffende uitspraak van één van de aanwezige afgesloten: “Eigenlijk doen we het al helemaal niet zo slecht” en “Nu is het zaak om de theorie in de praktijk te brengen.” Bekijk nu via de website of de facebookpagina het filmpje waarin de gedragsregels worden toegelicht!
Er zijn nog geen reacties geplaatst