Skip to content

Opening expositie ‘Over hoeren en madonna’s’

26 juli 2016 | 12:00

Hoeren en madonna's - foto ©️LilithIn het Gemeentemuseum Jacob van Horne aan de Markt in Weert opent wethouder Cultuur van Weert Geert Gabriëls op zondag 7 augustus om 15.00 uur de expositie ‘Over hoeren & madonna’s – Bijbelvrouwen in een ander perspectief’. De expositie is te zien t/m zondag 30 oktober.

De tentoonstelling is een gezamenlijk project van fotografe Lilith en dichter Paul Sterk. Samen belichten zij vanuit hun eigen discipline 12 Bijbelse vrouwen. Lilith doet dit in de vorm van geënsceneerde zelfportretten, Paul Sterk met sonnetten. Zo worden 12 bijzondere vrouwen uit de Bijbel neergezet als iconen van epische proporties. Als toegift worden nog een 13e foto en sonnet toegevoegd: een portret van diverse vrouwen, van non tot moeder, van hoer tot transgender. De tentoonstelling laat daarnaast nog ander werk van Lilith zien dat qua thematiek verwant is. Ze zijn afkomstig uit de serie ‘I could have had a religion’ en enkele ‘stand alones’.

Inspiratie
De sonnetten van Paul Sterk zijn heel helder en vertellen in duidelijke taal over de diverse verhalen rond deze Bijbelse vrouwen. Lilith heeft zich daardoor laten inspireren. Bijzonder aan het werk van Lilith is, hoe zij met gebruikmaking van herkenbare, soms eeuwenoude beelden en attributen, met een uitgekiende en zeer theatrale mise en scene, komt tot moderne composities die ogen als klassieke schilderijen. Ze zijn zowel klassiek als hedendaags en juist daarom zo intrigerend. Een mooi voorbeeld daarvan is Delilah, tevens het beeldmerk van de expositie. Het innig verstrengelde paar Delilah en Samson ligt op een blauwe sofa. Met een schaar heeft zij net de rijke haarlokken van Samson afgeknipt. Het rood van de handvaten correspondeert met het rood van haar lippenstift en nagellak. De slapende, kale Samson, is plotseling zowel letterlijk als figuurlijk een krachteloze en willoze pop geworden in de handen van de verleidster Delilah.

Lilith
Lilith (kunstenaarsnaam van Henriëtte van Gasteren) is kunstfotograaf. Haar specialisme is het (zelf)portret. Sedert 2008 exposeert zij haar werk in binnen- en buitenland en won vele prijzen. Werk van haar is aangekocht door diverse musea (bijvoorbeeld Museum van Bommel van Dam in Venlo).

Paul Sterk
Paul Sterk is romanschrijver, dichter en columnist en in Weert ook wethouder. Naast vergankelijkheid vormen het schemergebied tussen geloof en ongeloof, feit en fictie een terugkerend thema in zijn werk. Zijn gedichten zijn opgenomen in diverse bundels en in de openbare ruimte van de gemeente Weert, onder andere in het nieuwe stadhuis. De laatste jaren speelt ook muziek een steeds grotere rol (Winddicht). In 12 gedichten/liedjes staat de bewogen geschiedenis van de Weerter molens centraal.

Openingstijden
Het Gemeentemuseum Jacob van Horne aan de Markt in Weert is geopend van maandag tot en vrijdag van 11.00 tot 17.00 uur en op zaterdag en zondag van 14.00 tot 17.00 uur. In verband met de stadskermis is het museum van zaterdag 24 september t/m dinsdag 27 september gesloten. Meer informatie vind je op de website www.erfgoedhuisweert.nl

Foto: © Lilith

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Vacature-nederweert
Bekijk de laatste vacatures
19 oktober 2024 | 18:00
Grote-rommelmarkt-Leveroy
Elektra, huisraad, speelgoed, kleding, boeken…
19 oktober 2024 | 17:00
Burgernet_gezocht
Tips, bel 112
19 oktober 2024 | 16:52
2024_10_19-Open-dag-bij-Stichting-Gezond-Ontspannen-in-Nederweert
Kom een kijkje nemen!
19 oktober 2024 | 16:00

Advertentie