Zondag 4 september 2016 Vertrek bij het Natuur- en Milieucentrum De IJzeren Man de fietstocht “ Hoe klimaat en mens het landschap rondom Weert hebben gevormd” De deelnemers worden tussen 09.00 u en 09.30 u ontvangen. Tussen 09.30 – 10.00 u. wordt in het Natuur- en Milieucentrum De IJzeren Man eerst de tocht door middel van een presentatie ingeleid. Daarin ontvang je uitleg over het landschap van Weert in het algemeen. Aan de orde komt informatie over de geologie, bodemvorming en invloed van de mens op het landschap.
Fietstocht
Daarna stappen de deelnemers op de fiets voor een tocht van ongeveer 28 km, en keren omstreeks 16.30 uur terug. Het gebied dat je bezoekt beslaat globaal uit de stuifzanden van de Weerter- en Budelerbergen, het Weerterbos, het Maarheezerveld en de oude bouwlanden van Laar.
Onderweg staan de deelnemers op een aantal plaatsen stil om uitleg te krijgen over de natuurontwikkeling en het landschap dat je tijdens de toch ziet. Als ‘wapen’ nemen we een grondboor mee want de bodem is een geweldig archief als je iets wilt vertellen over de invloed van de mens en het klimaat op het landschap nu en in het verleden.
Inhoudelijk stelt de organisatie de volgende onderwerpen aan de orde :
– De geologie van het excursie gebied
– De landschapsvormen van het excursiegebied.
– De bodems als archief van het excursiegebied
– Relatie tussen stuifzand en klimaat
– Urnenvelden van Boshoven ( cold case in het stuifzand)
– Broekgebied
– Natuurontwikkeling aan de Schaapsdijk
– Weerterbos als klimaatbuffer gebied
– We boren veen aan van zo`n 11.000 jr geleden
– Pingoruïnes
– Edelherten
– Oude en jonge ontginningsgronden
Onderweg is voldoende gelegenheid om de inwendige mens te versterken tijdens een middagpauze.
Voor meer inlichtingen : adhavermans@concepts.nl ( 0495 -533 271) en hph.peeters@home.nl ( 0495-536 236)
Er zijn nog geen reacties geplaatst