Skip to content

Brexit en Nexit

5 september 2016 | 9:59

column Alfons BruekersDe recente ontwikkelingen in het Verenigd Koninkrijk laten zien hoe broos de Europese Unie op sommige fronten is. Van een Britse afscheiding, zo die er al gaat komen, is formeel nog geen sprake. Maar dat begrippen als ‘Brexit’ en ‘Nexit’ in 2016 hoog zullen scoren op de lijst van nieuwe woorden, lijkt al een voldongen feit.

Men zegt wel eens dat de geschiedenis zich herhaalt. Eigenlijk is daar nu ook weer sprake van. Toen België door de Europese grootmachten in 1831 werd afgesplitst van Nederland, werden Weert en Nederweert – geheel tegen hun zin – bij Nederland gevoegd. Op papier althans, want Koning Willem I accepteerde het scheidingsverdrag niet. Hierdoor bleef Nederweert in de praktijk nog acht jaar lang Belgisch. In 1838 kwam er een akkoord tussen de Belgische regering in Brussel en de Nederlandse regering in Den Haag. Weert en Nederweert zouden door België overgedragen worden aan Nederland. Dat was tegen het zere been van de bevolking. Het gemeentebestuur van Nederweert nam daarom in mei 1838 het initiatief tot een volksraadpleging of referendum. Dat gebeurde in de vorm van het verzamelen van handtekeningen onder een petitie met als motto: ‘Nederweert wil blijven bij Brussel (België) en zegt nee tegen Nederland’. In hedendaagse woorden: geen ‘Brexit’ maar ‘Nexit’. Maar liefst 455 gezinshoofden zetten hun handtekening. Dat was een buitengewoon hoge score, vooral als men zich realiseert dat het totaal aantal gezinnen in Nederweert ongeveer 800 bedroeg. Een groot deel van de inwoners was analfabeet en kon dus geen naam of handtekening plaatsen. Het Nederweerter referendum werd zelfs in druk uitgegeven en aangeboden aan de regering in Brussel.

Het baatte helaas niet. De Belgische regering stond onder grote druk van Engeland, Duitsland en Frankrijk. Die duldden niet dat er nog op detailnivo gesleuteld werd aan de beoogde scheiding. Het doek viel en op 19 maart 1839 kwam Nederweert definitief bij Nederland, zeer tot teleurstelling van de plaatselijke bevolking. Burgemeester, wethouders en raadsleden werden door Den Haag gescreend op hun capaciteiten. De burgemeester werd als capabel beschouwd en kon aanblijven. Over de wethouders luidde het oordeel dat het enige positieve dat er van hen te zeggen viel was dat ze ‘netjes’ waren en zij werden dus gedoogd. De raadsleden Geussens en van Nieuwenhoven, beiden smid van beroep, werden vanwege ‘hun woelachtige, eigenwijze en anti-Nederlandse houding’ gewipt. Daardoor brak de spreekwoordelijke pleuris uit. Op kermismaandag 14 oktober 1839 waren er onlusten in de Nederweerter Kerkstraat. Café’s werden belegerd door tientallen verhitte dorpsgenoten. Zij riepen leuzen als ‘Leve België. Verdomde Hollanders. Sacré non de Dieu’. Het kwam tot geweldadigheden en de veldwachters verloren de controle. De in der haast opgeroepen marechaussees uit Weert konden pas na dreiging met hun geladen karabijnen de bevolking weer tot rust brengen. De voornaamste raddraaiers werden opgepakt en veroordeeld tot gevangenisstraffen en boetes. Hoewel daarmee het Nederweerter ‘Nexit’ definitief was gesmoord, zouden de anti-Nederlandse sentimenten nog vele jaren blijven opspelen.

Alfons Bruekers

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Fysio-actvie-Tessa-en-Esmee
Duurzame veranderingen in je leefstijl
2 januari 2025 | 18:00
Dankbetuiging-Toos-Geuns-Donkers-1
Geuns Uitvaartbegeleiding
2 januari 2025 | 16:31
2024_12_30-Lisette-Poell
Praktijk Jij bent Oké Lisette Poell
2 januari 2025 | 16:00
Foto: Depositphotos xerox123mailua
Alle inwoners van Ospel zijn welkom
2 januari 2025 | 15:03

Advertentie