Skip to content

Eeuwenoude waterput gevonden in Weert

Redactie
2 november 2016 | 16:30

Advertentie

waterput-markt-weertDe ontdekking van een oude waterput in Weert is een fantastische vondst die het College van B&W wilt omarmen. “We zijn enthousiast om er iets mee te doen. De put en de directe omgeving zijn van grote cultuurhistorische waarde. Dit is een kans om de historie in en van onze binnenstad op een mooie manier uit te dragen. Wat daarin de mogelijkheden zijn, dat gaan we op korte termijn uitwerken o.a. met de commissie cultuurhistorie.”

De put dateert vermoedelijk uit de 15e of 16e eeuw en ziet er nog heel gaaf uit. Het is een grote put van ongeveer 3,5 á 4 meter doorsnede. De inschatting is dat het destijds dé watervoorziening voor de Weertenaren was. De bevolking bestond toen uit zo’n 2000-3000 inwoners.

Behoud van de vondst
De put en zijn directe omgeving zijn blootgelegd tijdens graafwerkzaamheden. Deze vonden o.a. plaats voor het plaatsen van nieuwe bomen binnen het project herbestrating Markt. De archeologen hebben vandaag en morgen nog nodig voor het in kaart brengen van de vondsten. Daarna wordt het bestraten van de Markt hervat. Daarbij wordt er rekening mee gehouden dat het gedeelte waar de put zich bevindt, later gemakkelijk opengemaakt kan worden. De put wordt afgedekt met speciale folie en dan vrijgegeven door de archeologen. Daaroverheen wordt de bestrating aangebracht in een tijdelijke vorm. Dit verschil met de rest van de Markt zal zichtbaar zijn. De bestrating wordt in een gebied van circa 6×7 meter niet in betonspecie aangebracht zoals de rest van de Markt maar in split. Nadat de mogelijkheden omtrent de put nader zijn uitgewerkt, kan de bestrating op die plek indien nodig weer makkelijk open worden gemaakt.

Verder moeten de drie bomen maximaal twee meter verplaatst worden t.o.v. de oorspronkelijke locatie. Het planten van de bomen gebeurt aanstaande maandag. Deze aanpassingen hebben voor de bestaande terrasafmetingen geen gevolgen.

Aanpassing van de werkzaamheden op de Markt 
De komende twee zaterdagen wordt er doorgewerkt om de vertraging van de werkzaamheden voor de herbestrating van de Markt enigszins op te vangen. Desondanks is er waarschijnlijk sprake van zo’n drie dagen uitloop. Dat betekent dat de werkzaamheden rond woensdag 16 november zijn afgerond en de Markt mogelijk voor een klein deel is afgezet met bouwhekken. Wat dit betekent voor activiteiten die op de Markt zijn gepland (zoals de Sinterklaasintocht op zondag 13 november) wordt in overleg met de organisatie besproken. Ditzelfde geldt voor de gevolgen voor de zaterdagmarkt, die een week langer in aangepaste vorm zal plaatsvinden.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Full length of a senior active couple smiling and looking forward with confidence and serenity while riding bicycles in the countryside in summer
Inzicht in de gezondheid van de inwoners
27 september 2024 | 11:00
Afsluiting N2024_09__19 275 Venloseweg
Houd rekening met omleidingen en vertragingen!
27 september 2024 | 10:00
Kermisoefening 2024 Weert kermis - Johan Horst-5
Veel hulpverleners op de been
27 september 2024 | 9:45
Screenshot
Uitvaartbegeleiding van den Boom
 
27 september 2024 | 9:00

Advertentie