Skip to content

Reisverslag Stichting Cuba Adelante

Redactie
12 november 2016 | 8:00

Advertentie

stichting-cuba-adelanteReisverslag stichting “Cuba Adelante” van de reis van 11 oktober tot 26 oktober 2016

11 oktober 2016 alles in koffers en dozen gepakt, klaar voor vertrek. Wat ging er mee. Vooral kleding, schoeisel, speelgoed, keukenhulpjes, telefoons voor onze contactpersonen en directrices van de weeshuizen,  een moederbord, laptop, paraplu’s en medicijnen. Totaal 4 koffers en 1 doos, gewicht 100 kg., wetende dat we eigenlijk maar 30 kg. per persoon in mogen voeren in Cuba, dan nog een fiets verpakt in een doos. Een goede kennis bracht ons weg, alle bagage in de aanhanger en auto op weg naar Schiphol. De vlucht verliep voorspoedig en om 18.30 plaatselijke tijd kwamen we op het vliegveld van Holguin aan. Onze contactpersonen, Yamaisy en Jorge, stonden ons samen met taxichauffeur Victor en zijn vrouw Guidelia op te wachten, met een heerlijk geurend Cubaans bosje bloemen. Ze hebben een tijdje moeten wachten want het duurde even voordat wij onze spullen door de douane hadden. We werden, na lang wachten, bij een douane beambte geroepen met de vraag wat er allemaal in die dozen en koffers zat. We hebben eerlijk gezegd wat we bij hadden en voor wie het bestemd was. Met geluk kregen we alles mee, maar we zijn er ons van bewust dat we toch voorzichtiger moeten zijn.

Een week voor ons vertrek waren we uitgenodigd door de Cubaanse ambassade voor een gesprek. We kregen een gesprek met zijn assistent en hadden hem gevraagd of hij iets kon regelen voor ons om meer goederen (kilogram) in te voeren. Hij zou kijken wat hij voor ons kon doen maar voor dit jaar zou dat niet meer lukken.

Toen we uit de aankomsthal kwamen, hebben we nog even met onze vrienden kunnen praten maar het was al gauw tijd om de bus in te stappen richting het hotel.

Daags erna kwam Victor ons ophalen om naar de casa particular (soort B&B) waar we een paar dagen verbleven en ook de goederen zouden verdelen voor de weeshuizen.

Met twee handige contactpersonen kwamen we er wel uit. Zij hebben het afgelopen jaar regelmatig de weeshuizen bezocht, dus wisten de leeftijden van de kinderen redelijk goed.

Die dag stond ook een gesprek met ICAP Holguin gepland. We gaan ook contact krijgen met ICAP Havanna welke hier de eindverantwoordelijke instantie is. Na een goed gesprek over het beter niet doen en wat wel toegestaan is zijn we er weer wat wijzer uit gekomen. De rest van de dag en avond hebben we besteed aan het sorteren van goederen. Dat was nog een hele klus.

Daags erna hadden we een gesprek met Educatie, weer een andere instantie voor de kinderen. Daar werd heel snel duidelijk dat we niet meer bagage belastingvrij konden invoeren. Heel erg jammer maar de regels laten dat niet toe. Dat moeten we respecteren. We moeten bij Educatie nog officieel op papier aangeven wat we doen voor de weeshuizen en omschrijven wat voor soort goederen we meenemen voor hen om problemen te voorkomen. Ook zorgen zij voor reisdocumenten om geen problemen bij de douane te krijgen.

Na dit gesprek gingen we al spullen kopen die weeshuizen nodig hadden zoals ventilatoren, strijkijzer, gasfornuis, spiegel voor badkamer, tafelzeil, plastic borden en glazen en andere kleine spullen. Maar helaas was niet alles voorradig en gingen we de al gekochte en meegebrachte spullen brengen naar de weeshuizen. Het is zo fantastisch om al die blije gezichtjes van de kinderen, directrices en personeel te zien als je komt. Op sommige spullen wachten ze al een tijdje en de blijdschap als je die spullen dan bij hebt. We zagen ook de spulletjes terug die we vorig jaar gebracht of gekocht hadden en ook die de contactpersonen, Yamaisy en Jorge, in het loop van dit jaar gebracht hadden.  Het contact is ook veel beter dan vorig jaar omdat ze nu weten wie je bent en wat je voor hen wilt doen.

In een weeshuis, waar ze de te bouwen badkamer gaan maken, zagen we dat de hele plek (nu opslagruimte) leeg gemaakt moet worden en geschikt gemaakt gaat worden voor de verbouwing. De aankoop van alle spullen zoals cement, tegels, sanitair is inmiddels gestart en zodra alles gekocht is kunnen ze beginnen met de badkamer. Ze moeten vaak terug omdat vaak niet alle spullen voorradig zijn in de winkels en op “zwarte markt”. De verbouwing van de badkamer en een kast moeten dit jaar nog afkomen.

De contactpersonen hadden ook een gesprek geregeld met de oprichter van de weeshuizen in Holguin, Rogelio, die zelf nog directeur is in een weeshuis waar de oudere kinderen verblijven. Het is een hele geschikte man die ontzettend veel weet en zijn adviezen worden vaak nageleefd. We hebben met hem ook afgesproken om regelmatig om zijn advies te vragen wat slim/verstandig is om iets te gaan doen of aanschaffen. Hij begeleidt ook de kinderen die oud genoeg zijn en werk hebben om op eigen benen te gaan staan. Met de overheid wordt een onderkomen geregeld waar ze hun leven kunnen gaan opbouwen. Twee broers van 19 en 22 jaar zijn dit jaar in een appartement gaan wonen. Voor alle andere dingen moeten ze eerst gaan werken voordat ze het kunnen aanschaffen. We hebben, via de contactpersonen geregeld, dat ze wat geld konden besteden voor noodzakelijke dingen zoals borden, bestek, schaaltjes, pannen en een gaskookplaat. We zijn ook bij hun op visite geweest en zien dat dit allemaal aangeschaft is. Heel fijn voor ze dat ze deze mogelijkheid gekregen hebben. Bij vragen of advies kunnen de broers altijd nog bij Rogelio terecht. We zien dat de broers Rogelio meer als vader zien. Rogelio benadrukte verschillende keren dat hij ontzettend blij is dat we als stichting wat voor de kinderen kunnen betekenen.

We hebben ook nog het gezin met het gehandicapte kind, Rachel, bezocht. Van de toen meegebrachte rolstoel wordt veelvuldig gebruik gemaakt, de rubber banden zijn al behoorlijk versleten. Deze slijtage wordt verergerd door de slechte wegen in Banes. We gaan ons dit jaar is informeren welke banden we het beste kunnen meenemen volgend jaar. Omdat de moeder voor Rachel thuisblijft en alleen de vader kan werken voor de kost, vroegen ze vorig jaar of wij hun konden helpen met een laptop voor de andere twee dochters, die deze nodig hebben voor de school. We zijn er in geslaagd om een tweedehands laptop te kopen die we voor het gezin meebrachten. De laptop werd direct aangezet door de dochters om te kijken wat er allemaal opstond.

Onze contactpersoon, Yamaisy, wil graag nog een extra bijdrage leveren om extra geld te vergaren voor de stichting. Ze heeft inmiddels al heel wat mooie dingen gemaakt voor de verkoop. Het zijn versierselen voor in de keuken. Het is prachtig geworden. De foto’s staan binnenkort op de website.

We kunnen wel zeggen dat al het gedane werk dit jaar erg geslaagd is. Namens Yamaisy en Jorge, Rogelio, de directrices, personeel en kinderen van de weeshuizen, het gezin van Rachel en ook van ons heel hartelijk bedankt voor alle soort bijdragen die we hebben mogen ontvangen van jullie.

De foto’s van deze keer staan op onze website www.stichtingcubaadelante.nl.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

2024_09_28 Auto en bestelbus botsen op Ringbaan-Noord-1
Niemand raakte gewond
28 september 2024 | 19:05
Kaars
Respectvol eerbetoon aan overleden exploitant
28 september 2024 | 16:19

Advertentie