Skip to content

Nederweert in uitzending van De Monitor

Redactie
14 november 2016 | 11:00

Advertentie

coen-van-den-boom-nederweertZondagavond ging het in het programma “De Monitor” op NPO2 over hun onderzoek naar “Megastallen”. Hierbij kwam Nederweert naar voren.

De Monitor

De intensieve veehouderij staat, volgens de programmamakers van De Monitor, steeds meer ter discussie. Omwonenden van megastallen maken zich druk om de uitstoot van fijnstof en stank. Wat zijn de gevolgen daarvan voor hun gezondheid? En wat kunnen boeren doen om te voorkomen dat hun buren ziek worden? De Monitor kreeg tientallen tips over megastallen. Tips van omwonenden die last hebben van bedrijven in hun omgeving. Maar ook van boeren die er alles aan proberen te doen om de uitstoot van hun bedrijf te verminderen. Daarom gaan ze door met onderzoek, met een nieuw dossier: Megastallen.

Bekijk hier de uitzending.

Advertentie

15 Reacties

  1. Het is duidelijk dat de dierenbescherming het probleem is van de fijnstof.
    En dat de dierenbescherming ook leugens vertelt. Schandalig.

    • En dan de leugens van de pluimvee sector zelf…… Bewust citaten en een interview van de onderzoekers verdraaien om op die manier te kunnen zeggen dat de pluimveesector niet de oorzaak is.

      Ik heb geen problemen met grote stallen, maar in Nederweert en Ospel zijn het er gewoon veel te veel.
      Dat is gewoon vragen om problemen.
      18 locaties in Nederweert staan op de monitoring lijst van het ministerie van volksgezondheid, omdat deze bedrijven de fijn stof norm overschrijden of dreigen te overschrijden.

      Bijkomend effect is dat alle kleinere boeren familiebedrijven in Nederweert omvallen, of al zijn omgevallen. Als de huidige trend doorzet zijn er over 10 jaar nog ongeveer 5 tot 10 varkenshouderijen en pluimvee bedrijven over die heel het buitengebied van Nederweert in handen hebben.

      • Kleine familiebedrijven vallen om, doordat de consument niet wil betalen voor een eerlijk stukje eten. Als ze dat wel deden dan kon ook dat kleine bedrijf de milieuinvesteringen betalen en blijven bestaan.

  2. Truus, dan heb je wel heel selectief geluisterd. Scharrelkippen geven meer fijnstof dan legbatterijkippen. Maar je wilt toch niet serieus terug naar de legbatterijen? Heb je gezien hoe die kippen er bij zitten met hun slappe kammen?
    Zolang er geen betaalbare technische oplossing is, is het probleem dus alleen op te lossen door de aantallen terug te brengen. En niet door nog meer megastallen bij te bouwen, in ieder geval niet hier, dan maar meer verspreid door Nederland.

    • truus die slappe kammen komt door het ras. heeft niets te maken met hoe ze gehouden worden…en jut elkaar niet zo op het valt allemaal reuze mee..

  3. Eerst het CDA “ruimen”bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen, daarna is het pas mogelijk om aan dit probleem iets te doen.

  4. Beste Petrer,
    het valt niet reuze mee, maar de sector en de gemeente hebben grote moeite dit toe te geven dat het een probleem is in deze gemeente.
    en ondanks de onderzoeken blijft men gewoon bouw vergunningen verlenen.
    nederweert is vol.

    • Onlangs een onderzoek gelezen waarin stond dat Nederweert een van de gemeentes met de minste bebouwing en verharding is in Limburg. Vol is een betrekkelijk begrip.

    • ik wist het wel? die naam heb ik nog nooit gehoord!

  5. Tuurlijk is fijnstof niet goed, maar het is frappant om te zien hoe men alles draait om bepaalde sectoren in een kwaad daglicht positioneren.

    Uit RIVM onderzoek komt naar voren dat fijnstof mogelijk tot verminderde longcapaciteit kan voeren (net als roken of ongezond leven). Uit het zelfde onderzoek komt ook naar voren dat fijnstof mogelijk tot een vermindering van Astma gevallen of ontstaan van allergieën kan leiden.
    In zekere zin ook schetsen van een scheef beeld….

    • Beste Roy,

      Het gaat hier niet om een sector in een kwaad daglicht te stellen.
      Iedereen eet graag een stukje vlees, en een eitje. De tijd van 100 kippen en 20 varkens hebben we al lang achter ons gelaten.

      Waar het wel om gaat is dat er in gemeente Nederweert gewoon te veel mega bedrijven staan.
      Door deze grote concentratie vormen zij samen wel een groot probleem.
      Hierop reageert de sector dan ontkennend en kijkt de gemeente de andere kant op.

      De sector haalt dan elke keer het feit aan uit het rapport over verminderde kans op astma, echter is dit al zeer oud nieuws. Het is uit eerder onderzoek al gebleken dat het hebben van een hond of kat in huis, de kans op astma verlaagt bij kindere.
      Hier heb je echter geen 3.5 miljoen kippen en 250.000 varkens voor nodig in een kleine gemeente als Nederweert.

      http://www.nu.nl/gezondheid/4157665/hond-in-huis-verlaagt-risico-astma.html

  6. Gem. Nederweert staat in telegraaf nederlandse kaart betrefd fijnstof, is de enigste gemeente die rood gekleurd is, leuk hoor een rooie gemeente

  7. Over geurhinder gesproken.
    http://www.pigbusiness.nl/ondernemen/nieuws/5289/onderzoek-wijst-uit—nauwelijks-geurhinder-op-het-platteland-
    Geloven jullie in deze nep onderzoek?
    En google jij ook eens op luchtwasser op deze site.
    Want er is veel over de luchtwasser geschreven.
    Nederweert is wel gelukkig heel groot maar de stallen zijn helaas te dicht rondom de binnenbebouwde kom gebouwd en dat stallen kunnen veel beter ver van de bebouwde kom verspreiden door middel van bouw en landbouwgrond ruilverkaveling in te voeren.
    De gemeente moet er nog veel te leren.

    • Frappant. Een uitkomst van een onderzoek door een bekend onafhankelijk bedrijf of instelling past niet in iemands straatje, en vervolgens noemen we het dan maar een neponderzoek. Want dan hoeven we er niks mee te doen en geen rekening mee te houden.
      En bij de bouw van nieuwe stal wordt zeker gekeken naar de plaatsing. Maar natuur verdient een hogere bescherming als mensen.

    • Ik kan Opa Jos alleen maar adviseren om zijn berichtjes eerst goed te lezen vóórdat hij ze verstuurt.
      Ik struikel over de kromme zinnen.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

VitalikRadko - depositphotos.com
Inbraak Altweerterkapelstraat in Weert
17 september 2024 | 20:30
De neven Peeters helpen Nederweert verduurzamen - 2
Plan een vrijblijvend adviesgesprek
17 september 2024 | 20:04
Greep naar de Hoorn 2024-12
Bekijk hier de foto’s van een te gekke dag
17 september 2024 | 20:00
Lynn-de-Wit
Handballen en dansen
17 september 2024 | 18:30

Advertentie