Skip to content

Blue Monday achter de rug…

17 januari 2017 | 15:00

Op Blue Monday is de gezelligheid van de feestdagen naar de achtergrond verdwenen en zijn goede voornemens alweer verdrongen of verbroken. Ook het weer werkt niet mee: het is donker, koud en nat. Blue Monday is een benaming voor de zogenaamd meest deprimerende dag van het jaar.

Een depressie kan psychische en lichamelijke klachten geven. Het is een stemmingsstoornis die zich kenmerkt door een verlies van levenslust of een zwaar terneergeslagen stemming. Depressieve klachten kunnen geleidelijk ontstaan, maar ook acuut, zelfs binnen een dag.

Een depressie is een ziekte die veel voorkomt en is zeker geen teken vanpersoonlijke zwakte of een karakterafwijking. De kans op spontaan herstel is redelijk groot. In ruim de helft van de gevallen treedt herstel op binnen drie à vier maanden zonder ingrijpen. Depressieve klachten kunnen zowel bij mannen als bij vrouwen op alle leeftijden voorkomen.

Wanneer je langer dan twee weken last hebt van onderstaande klachten, is het raadzaam contact op te nemen met je huisarts.

  • Als je bijna over alles onverschillig bent
  • Als je steeds slechter slaapt en/of je moeilijk uit bed kunt komen
  • Als je je slecht kunt concentreren
  • Als je je leeg, nutteloos of schuldig voelt
  • Als je geen eetlust meer hebt of juist veel meer eetlust hebt
  • Als je traag of juist onrustig bent, of als je iedere dag moe bent
  • Als je regelmatig aan de dood denkt

Er is een zelftest beschikbaar die je kan helpen bij het maken van een inschatting van de ernst van de klachten. Klik hier voor de test.

Geneesmiddelen
Er zijn in de apotheek middelen verkrijgbaar die hypericum (sint janskruid) bevatten. Hypericum is een fytotherapeutisch geneesmiddel wat gebruikt kan worden bij depressieve klachten. Het lijkt de stoffen die van nature voorkomen in de hersenen en die een rol spelen bij stemmingen en emoties, te beïnvloeden. Hypericum is uitsluitend in de apotheek verkrijgbaar. Het kan niet altijd in combinatie met andere medicijnen gebruikt worden. Raadpleeg daarom voor aanschaf altijd jou Alphega apotheek en meldt het ook altijd aan je apotheek wanneer je hypericum gebruikt.

Heb je naar aanleiding van bovenstaande nog vragen? Loop eens vrijblijvend bij Alphega apotheek Nederweert binnen, wij staan je graag te woord!

Tot de volgende keer,
Jack NausJack JF Naus, apotheker Alphega apotheek Nederweert
Kerkstraat 42, 6031 CH Nederweert
T. 0495-632696,
E. info@apotheeknederweert.nl,
W. www.apotheeknederweert.nl
Bezoek ons nu ook op facebook: www.facebook.com/apotheeknederweert

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Vacature-nederweert
Bekijk de laatste vacatures
19 oktober 2024 | 18:00
Grote-rommelmarkt-Leveroy
Elektra, huisraad, speelgoed, kleding, boeken…
19 oktober 2024 | 17:00
Burgernet_gezocht
Tips, bel 112
19 oktober 2024 | 16:52
2024_10_19-Open-dag-bij-Stichting-Gezond-Ontspannen-in-Nederweert
Kom een kijkje nemen!
19 oktober 2024 | 16:00

Advertentie