Skip to content

Wat betaal je aan belasting in 2017?

Glendi
20 februari 2017 | 12:09

Advertentie

Vals geld Nederweert

In de laatste week van februari ontvangt iedereen de belastingaanslag 2017 schriftelijk per post of digitaal in de Berichtenbox van MijnOverheid.nl. Het is een gecombineerde aanslag met gemeentelijke belastingen en waterschapsheffingen. De heffing en inning wordt door Belastingsamenwerking Gemeenten en Waterschappen Limburg (BsGW) verzorgd. Dit betekent dat je met al je vragen, opmerkingen en bezwaren rechtstreeks bij BsGW terecht kunt. Je persoonlijke belastingzaken kun je snel en gemakkelijk regelen via je persoonlijke pagina op www.bsgw.nl door in te loggen met je DigiD. Je kunt er o.a. je aanslagen raadplegen, je bankrekeningnummer wijzigen, bezwaar maken, taxatieverslagen inzien en nog veel meer zaken digitaal regelen. Wat ga je nu precies betalen? En waarvoor eigenlijk?

  • Onroerendezaakbelasting (OZB)
    De gemeente heft jaarlijks OZB van eigenaren en gebruikers van onroerende zaken. De eigenarenbelasting en de gebruikersbelasting hebben elk een eigen tarief. Dit tarief wordt uitgedrukt in een percentage van de WOZ-waarde van de onroerende zaak. Voor woningen en niet-woningen zijn verschillende tarieven vastgesteld. De gemeenteraad heeft de volgende OZB-tarieven vastgesteld:
    • eigenarenbelasting van woningen: 0,1380% van de WOZ-waarde
    • eigenarenbelasting van niet-woningen: 0,2616% van de WOZ-waarde
    • gebruikersbelasting: 0,2040% van de WOZ-waarde
  • Afvalstoffenheffing
    Naast een vast bedrag per aansluiting betaalt elk huishouden in Nederweert een bedrag per kilo afval. Het vastrecht stijgt met € 0,24 naar € 84,60 en het variabel tarief van de afvalstoffenheffing blijft gelijk aan vorig jaar en bedraagt € 0,13 per kg. Inwoners die vanwege gezondheidsproblemen extra afval aanbieden, bijvoorbeeld incontinentiematerialen, kunnen een vrijstelling van het variabel tarief aanvragen. Ze betalen dan slechts een gedeelte van het aantal kilo’s afval dat aangeleverd wordt. Denk je hiervoor in aanmerking te komen? Dan kun je een aanvraagformulier downloaden van onze website of neem contact op met de gemeente.
  • Rioolheffing
    Ben je eigenaar van een huis of bedrijf dat direct of indirect is aangesloten op de riolering, dan betaal je rioolheffing. Huurders krijgen geen aanslag rioolheffing. Het tarief is met € 5 verhoogd naar € 220,69.
  • Hondenbelasting
    Wie een of meerdere honden heeft, moet hiervoor hondenbelasting betalen. De kosten zijn € 50 per hond per belastingjaar.

Aanmelden MijnOverheid
Ben je al geregistreerd op MijnOverheid.nl, dan ontvang je het aanslagbiljet voor 2017 digitaal in de Berichtenbox. Is dat niet het geval, dan krijg je het aanslagbiljet gewoon per post. Als je nog niet staat geregisteerd en volgend jaar het aanslagslagbiljet digitaal wilt ontvangen, kun je je aanmelden op MijnOverheid.nl. Je hebt alleen je DigiD nodig. Zodra het aanslagbiljet in de Berichtenbox staat, wordt dit via een e-mailbericht gemeld.

Bezwaar
Ben je het niet eens met de aanslag of de vastgestelde WOZ-waarde, dan kun je bezwaar maken. Je moet dan binnen zes weken na dagtekening van het aanslagbiljet (schriftelijk of digitaal) een bezwaarschrift indienen. Iedereen die digitaal bezwaar maakt via de persoonlijke pagina op www.bsgw.nl krijgt snel antwoord. Bij bezwaren via post of zogenaamde WOZ-bureaus, duurt de afhandeling langer.

Betalen en kwijtschelding
Je kunt je belastingen via automatische incasso betalen. De aanslagbedragen worden dan aan het eind van de maand in maximaal tien maandelijkse termijnen van je bank- of girorekening afgeschreven. Heb je nog niet gekozen voor automatische incasso en wil je dat wel, dan kun je dit via www.bsgw.nl regelen. Kies je hier niet voor, dan moet je de aanslag zelf betalen. Je kunt dit doen in twee termijnen, de eerste termijn vervalt op 31 maart en de tweede op 30 april.
Is je inkomen niet zo hoog, dan kom je misschien in aanmerking voor (gehele of gedeeltelijke) kwijtschelding van de gemeentelijke belastingen.

Regel je belastingzaken via www.bsgw.nl
Voor belastingvragen kijk op www.bsgw.nl. Met DigiD log je in op je persoonlijke pagina. Uiteraard is het ook mogelijk om te bellen via 088 – 842 04 20. Houd je burgerservicenummer (BSN) bij de hand als je belt. Dit kan op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur. Wil je schriftelijk reageren? Stuur je reactie dan naar BsGW, Postbus 1271, 6040 KG Roermond.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Jell en Mien Vissers-Linders uit Nederweert 65 jaar getrouwd-3
Een briljanten huwelijksjubileum in Nederweert
18 september 2024 | 9:42
VitalikRadko - depositphotos.com
Inbraak Altweerterkapelstraat in Weert
17 september 2024 | 20:30
De neven Peeters helpen Nederweert verduurzamen - 2
Plan een vrijblijvend adviesgesprek
17 september 2024 | 20:04
Greep naar de Hoorn 2024-12
Bekijk hier de foto’s van een te gekke dag
17 september 2024 | 20:00

Advertentie