Skip to content

De Bengele Beweegt – Peter Lenders in the spotlight

10 maart 2017 | 17:00

De veranderende samenleving waar participatie, ontmoeting, zelfsturing en maatschappelijk ondernemen steeds meer centraal komen te staan, vraagt om een andere rol van traditionele sportparken en aanbieders. Stichting De Bengele Beweegt streeft er dan ook naar om De Bengele te transformeren naar een buurtpark en daarmee tot dé sociale ontmoetingsplaats in Nederweert. Voor alle leeftijds- en doelgroepen is een gevarieerd, vernieuwend en kwalitatief hoogwaardig sport-, beweeg en cultureel aanbod aanwezig.  Er ontstaat een open, uitnodigende omgeving waarin wordt samengewerkt met andere maatschappelijke partners waardoor ook overdag de totale omgeving beter benut gaat worden.  De Bengele wordt een omgeving waar vrijwilligers en professionals elkaar versterken waarbij ontmoeten, ontspannen en ontwikkelen centraal staan.

  1. We gaan in gesprek met Peter Lenders.
    Wij wonen sinds 1989 met veel plezier in Nederweert. Sinds dat moment ben ik ook lid van voetbalvereniging Merefeldia. Na een aantal jaren in teamverband te hebben gewerkt aan een toekomstplan ben ik sinds november 2015 voorzitter van de inmiddels bijna 750 leden tellende vereniging.
  2. RKSV Merefeldia was de initiatiefnemer van de samenwerking op De Bengele. Waarom was dit initiatief vanuit de voetbalclub gekomen?
    Tijdens het Toekomstteam-traject, waarbij veel Merefeldianen zijn betrokken, kwamen we al snel tot de conclusie dat Merefeldia een open, transparante en extern gerichte vereniging wil zijn die samen met anderen een maatschappelijke rol in Nederweert vervuld. Er waren redelijk uitgekristalliseerde ideeën over de omgeving waarin Merefeldia haar toekomst ziet en die omgeving is en blijft Sportpark De Bengele.
    Die ideeën wilden we graag delen met onze buren en andere bewoners van De Bengele. Na een informele informatie-uitwisseling met alle verenigingen en organisaties van de Sportomgeving De Bengele bleek dat er veel enthousiasme was om samen verder te onderzoeken hoe we samen de toekomst van De Bengele vorm kunnen geven.
    Kortgezegd; we zagen allemaal de voordelen van samenwerking!
  3. Het initiatief van samenwerken is uitgegroeid tot stichting De Bengele Beweegt. Ben jij tevreden hoe het proces is gelopen?
    Zeer tevreden! Na een aantal door Merefeldianen georganiseerde workshops bleek dat we de samenwerking wilden formaliseren en ons daartoe vrijwillig verplichtten. We wilden het momentum behouden. Dat leidde tot een intentieverklaring om verder samen te werken. Belangrijk in dat traject was het gelijkwaardige partnerschap van de gemeente Nederweert! De gemeente was verguld met het spontane initiatief, juist in de tijd van de invoering van de participatiewet. Dankzij faciliteiten vanuit de gemeente is het gelukt om door te groeien van een clubje eensgezinde verenigingen en organisaties met een intentie naar een formele stichting met een volwaardig bestuur en middelen en een duidelijke visie.
  4. Wat is momenteel de meerwaarde voor RKSV Merefeldia om te participeren in De Bengele Beweegt?
    Het is een mogelijkheid om binnen een breder kader de eerste stappen te zetten om meer maatschappelijke waarde te creëren. Denk aan de deelname van Merefeldia aan de Special Sportmix, waar mensen met een beperking kennis hebben gemaakt met diverse sporten om te onderzoeken waar hun beweegbehoefte ligt.
    Belangrijk is ook de verkleining van de afstand tussen de besturen, we kennen elkaar nu beter. Een goede persoonlijke relatie zorgt voor soepelere samenwerking.
    Maar er zit ook een materiele waarde in voor Merefeldia. Onze accommodatie is meer dan 40 jaar oud en de “end of life time” is dichtbij. Op eigen kracht kan Merefeldia geen moderne multifunctionele sportaccommodatie realiseren. De stichting heeft ongeveer 2000 leden en nog veel meer sympathisanten; een factor van belang. Een van de aspiraties van de stichting is een metamorfose van het huidige, verouderde sportcomplex naar een moderne, open en multifunctionele sportomgeving waar sport, bewegen en maatschappelijke activiteiten hand in hand gaan; HET beweeg- en activiteitencentrum van Nederweert. Overigens komt die gehoopte metamorfose niet alleen de stichting-partners ten goede; een moderne, open, multifunctionele sportomgeving is van groot belang voor de leefbaarheid in Nederweert! 
  5. Wat is jouw wens dat de stichting nog gaat bereiken?
    Realisatie van HET beweeg- en activiteitencentrum van Nederweert staat hoog op het lijstje. Daarnaast zie ik op termijn een overkoepelend bestuur dat zorgt voor de broodnodige professionalisatie van bestuur en exploitatie. Behoudt van identiteit is belangrijk en mogelijk terwijl de organisatie wordt ontzorgd door een kleine kern professionals. Dat geeft ook mogelijkheden om op goede wijze om te gaan met de grote schare vrijwilligers die altijd de kurk blijven waarop de verenigingen drijven.
  6. Wil je nog wat zeggen tegen het bestuur van de stichting?
    Op dit moment is Merefeldia druk bezig met een interne kwaliteitsslag en daar gaat veel energie naar toe. Zo veel dat we nog geen stuwende kracht kunnen zijn achter de doelen van de stichting; first things first. Toch dragen we daar waar mogelijk ons steentje bij en maken we meer capaciteit voor de stichting vrij zodra dat kan.
    Ik heb veel respect voor de wijze waarop jullie invulling geven aan de taken en bevoegdheden als bestuurders van de stichting De Bengele Beweegt naast jullie verenigingsfuncties en andere verplichtingen. Namens alle Merefeldianen: Heel veel dank daarvoor!

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Grote-rommelmarkt-Leveroy
Elektra, huisraad, speelgoed, kleding, boeken…
19 oktober 2024 | 17:00
Burgernet_gezocht
Tips, bel 112
19 oktober 2024 | 16:52
2024_10_19-Open-dag-bij-Stichting-Gezond-Ontspannen-in-Nederweert
Kom een kijkje nemen!
19 oktober 2024 | 16:00
Workshops-Weerter-Mannenkoor
Ontdek je stem!
19 oktober 2024 | 15:00

Advertentie