Skip to content

Bonje met de buren?

28 maart 2017 | 15:00

Ken je buur. Weet van elkaars reilen en zeilen. Heb een goed gesprek. Drink eens een kop koffie met elkaar. Allemaal manieren om meer begrip te krijgen voor elkaar en elkaars leven. Soms lukt dat echter niet. Soms is er letterlijk sprake van bonje met de buren. Wethouder Henk Geraats, portefeuillehouder Leefbaarheid, en Esmee van Neerven (Algemeen Maatschappelijk Werk – AMW) zetten zich beiden in voor een Nederweert waar het goed toeven is én blijft.

Als zelf oplossen niet meer lukt… bel buurtbemiddeling 088-65 60 600
 “Wij lossen dat zelf wel op! Daar hoeven anderen zich niet mee te bemoeien.” Toch blijkt dat dat niet altijd lukt. Gebleken is dat het aantal overlastmeldingen in de gemeente Nederweert is toegenomen. Dan gaat het vooral over geluidsoverlast, treiteringen en perceelonenigheden. Dergelijke meldingen komen niet alleen uit de kernen, maar ook uit het buitengebied. Onenigheden over stank- en geluid kunnen hoog oplopen. In de kernen zijn geluidsoverlast en parkeerproblemen vaak de boosdoener. Ook bedrijven maken gewag van overlast van hun buren.

Hoog slagingspercentage
Geraats: “Voorkomen is beter dan genezen. Daarom zijn wij voorstander van een zo vroeg mogelijke inschakeling van buurtbemiddeling. Zo kunnen we een laagdrempelige manier bieden om een betere situatie te realiseren, of zelfs om de probleemsituatie op te lossen. Gebleken is dat zeker 50% van de meldingen via buurtbemiddeling is verbeterd.

Esmee aan de slag (foto gemeente Nederweert)

Met de Woningvereniging Nederweert, de politie en het Algemeen Maatschappelijk Werk (AMW) heeft de gemeente Nederweert een buurtbemiddelingsnetwerk opgezet. Ook sociale wijkteams en het centrum voor jeugd en gezin (CJG) kunnen een signaleringsrol spelen. Esmee van Neerven van AMW is de vaste contactpersoon voor buurtbemiddeling. Esmee: “Door overlast kan iemand zich aangetast voelen in het woongenot. Terwijl je juist rust, veiligheid en woonplezier wil ervaren. Daar kunnen wij als buurtbemiddelaars een rol in spelen. Helemaal gratis.

Hoe werkt het?
Na een melding of hulpvraag van een burger of een van de partners zoals de politie neemt AMW contact op met de betrokkene. “We bellen, of we gaan er (onaangekondigd) naar toe. We vragen altijd eerst of beide partijen de bereidheid hebben om de situatie te verbeteren. Wij proberen met hen mee te denken en bieden iedere partij de ruimte voor een openhartig gesprek. Vaak biedt dat al zoveel opluchting en zet dat situaties al zodanig in perspectief dat zij er zelf mee verder kunnen, waardoor een vervolgproces met ons niet meer nodig is.

Bonje met de buren of elkaar groeten bij een Burendag of Buurtfeest? Bij de gemeente Nederweert kunnen gratis statafels en partytentjes geleend worden voor activiteiten in het kader van leefbaarheid in de buurt. Soms is ook een subsidie mogelijk.

Soms kan een kwestie snel en met praktische middelen opgelost worden: radio iets zachter, doppen onder de stoel, parkeren daar waar het hoort. In sommige gevallen kan een kwestie langslepend zijn. Esmee: “In een aantal situaties heeft het proces van bemiddeling tijd nodig. Die tijd nemen wij door op afstand te begeleiden, regelmatig contact op te nemen en te adviseren over verbetermogelijkheden. Een oplossing is altijd maatwerk en afhankelijk van de situatie, vanzelfsprekend met oog voor ieders privacy.”

Belangstelling naar elkaar
Esmee: “Ik doe mijn werk graag. Ik heb een natuurlijke belangstelling voor ieders leefwereld. Ik gun het iedereen om die belangstelling ook te tonen naar elkaar toe. Zo kan overlast veranderen in begrip.

Heeft u dat wel eens meegemaakt? Dat een burenruzie zo hoog opliep dat u geen uitweg meer zag? Heeft u alles al geprobeerd, maar niets hielp? Is de relatie tussen u en uw buur zodanig verpest dat u niet meer weet hoe het verder moet? Dan is dit het moment om buurtbemiddeling in te schakelen.

088-65 60 600 of buurtbemiddelingnederweert@amwml.nl

Advertentie

9 Reacties

  1. Wij zijn al 4 jaar bezig met overlast van buren .maar veel wordt er niet aan gedaan.
    9 personen in en gezinswoning plus wat er zo nog verblijft in de vakantie zitten er gewoon 16…
    Het beschadigen van auto het voor de raam staan.
    Dit moet je maar slikken en het is niet alleen in nederweert ook in ospel is de overlast grote.vuilnis achter het huis niks opruimen.
    Huisregels waar je aan moet houden geld blijkbaar niet voor hun.

    • Ja, er mag/moet vanuit de Gemeente veel meer gehandhaafd worden op overlast van de buren. Leefbaar Nederweert. ??

    • Vaak helpt buurtbemiddeling niet eens. Mensen houden zich toch niet aan de opgelegde regels van de Gemeente. Gaan gewoon door met overlast veroorzaken.En dan helpt alleen to the point handhaven/op treden zonder pardon.. En blijven handhaven.

    • En nog niks het gaat gewoon door mooie bouwverening is het.Nu schuiven ze het af naar maatschappelijke werk ze nemen niet de veranwoordelijkhied voor het gedraag van hun huurder.

    • Handhaven is niet het sterkste punt in de Gemeente Nederweert. Voor vele inwoners van Nederweert zal dit ongetwijfeld bovenaan op het to do lijst van de Gemeente Nederweert mogen staan: Overlast van : Afval ( plastic, blik, glas, grof vuil etc naast de containers.
      Hondenpoep
      Geluidsoverlast
      De buren: Huisregels, normen en waarden, respect zijn ver te zoeken.
      in de vorm van: geluidsoverlast, afval in tuin.
      niets opruimen, onkruid wat woekert, bomen/struiken niet
      onderhouden etc…..
      Foutparkeerders in de straten van Nederweert.
      Te hard rijden door het centrum van Nederweert.Racebaan!!
      Alleen handhaven en boetes uitschrijven helpt hier nog.
      Zo wie zo landelijk een veel strenger beleid voeren.
      Maar laten we maar eens in ons eigen Limburgse dorp Nederweert beginnen.
      Handhaven, boetes, afschuifbeleid afschaffen, duidelijke afspraken wie doet wat?
      De kosten? Wie betaald wat?
      Wie o wie geeft het voorbeeld?????????

  2. S.A.M.
    Misschien verhuizen naar een hutje op de hei ?

    • Beste DomDom, Beste heer,mevrouw, U geeft een DOM antwoordt. Ik kies mijn eigen weg en behoor niet tot de groep MEELOPERS. En ik bepaal zelf waar ik woon en leef, Hoe ik met mensen omga. Heel simpel hoe de mensen mij behandelen behandel ik ze ook. PUNT.

    • Er zijn ook mensen die beter in de stad kunnen gaan of blijven wonen , dan in een dorp.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Kersverse-wereldkampioenen-bij-Roeg-Kuijpers-van-IMPACT-Performance-Gym
Levi Minkenberg en Max Weekers
21 november 2024 | 20:52
Raadsinformatie-gemeenteraad-Nederweert
Goed nieuws voor woningzoekenden in Nederweert
21 november 2024 | 17:00
2024_11_21-Birgittinessen-zoeken-vrijwilligers
Maak de kerstperiode extra bijzonder
21 november 2024 | 15:00
2024_11_21-Limburgse-Winterkampioenschappen-2024
Met mooie uitslagen
21 november 2024 | 14:00

Advertentie