Vorige keer heb ik je al het een en ander verteld over koolhydraten. Nu zal ik daar iets dieper op ingaan.
Als we kijken naar tarwe, ons brood wordt er van gemaakt alsook pasta. Maar het komt ook voor in koek, chips en snoep. Tarwe bevat de snelle koolhydraten en gluten (80%). Gluten zijn eiwitten. Deze eiwitten vallen onder de noemer schadelijke lecitinen. Schadelijke lecitinen wekken ontstekingsreacties op in ons darmslijmvlies. Zo worden veel mensen allergisch of intolerant voor gluten. Dit kan gepaard gaan met diarree of obstipatie en tal van andere vervelende kwalen.
Wanneer de tarwekorrel wordt gemalen dan spreken we van volkorenmeel. Dit bevat dan in elk geval wel nog de voedzame delen. Gaan we een stapje verder en zeven we de kiem en vezel dan resteert tarwemeel. De laatste stap is alles uit het tarwemeel zeven en we houden wit meel over om bv. witbrood van te maken.
Tarwe is ook rijk aan fytinezuur (antinutriënt). Fytinezuur heeft de eigenschap om zich te hechten aan de vier micronutriënten zink, magnesium, calcium en ijzer en belemmert zo de opname hiervan. Ook wordt er gist toegevoegd aan het meel om aan het eindproduct zoals brood en koek te komen. Door de combinatie van tarwe en gist heeft tarwe een hoge glycemische index. Daarnaast geeft het eten van tarweproducten een opgeblazen gevoel door het hoge gehalte fytinezuur dat ook nog eens de vertering bemoeilijkt. Het gezondere alternatief spelt bevat 40% minder fytinezuur dan tarwe en het heeft een hogere voedingswaarde. En dan Rogge, heel vezelrijk en een positief effect op de bloedsuikerspiegel. Ook rogge bevat gluten en fytinezuur.
Door producten met fytinezuur te wellen in water kun je het fytinezuur verwijderen. Bijv. ’s nachts wellen in water en ’s ochtends afgieten en afspoelen met kraanwater. Nou is het moeilijk om brood te wellen vandaar het advies om broodmaaltijden deels te vervangen door volle yoghurt of biogarde met zaden, noten en vers fruit.
En dan de aardappel, waarom bio aardappels? Omdat er grote hoeveelheden bestrijdingsmiddelen worden gebruikt om zo ziektes en insecten te weren. Ook worden ze nog steeds genetisch gemodificeerd. De biologische aardappel is daarom de beste keuze. Verwijder wel altijd goed de groene plekken op een aardappel daar de aanwezigheid hiervan duidt op een verhoogde concentratie solanine. Dit is een natuurlijke gifstof.
Dan sluit ik af met een lekker recept voor een ovenschotel met zalm.
Ingrediënten:
- Wilde zalm
- Ui (max 2 eetlepels)
- Broccoli
- Cherrytomaatjes (half of kwart)
- Prei (ringen)
- Champignons
- Eetlepel pompoen- of pijnboompitten
- Stronkjes rozemarijn
- Italiaanse kruiden, snufje peper en zout
- Teentje knoflook
- Olijfolie
- Beetje feta kaas
Bereiding
Bak de zalm even kort aan in de pan. Doe samen met de gesneden groenten in een ovenschaal. Besprenkel met de olie en doe de kruiden en de feta erover. De ovenschotel is gaar in circa 12 minuten in een voorverwarmde oven (200 c). Eet smakelijk!
Zijn er onderwerpen waar je graag wat meer van wil weten, laat het me weten!
Er zijn nog geen reacties geplaatst