“Een hoop positieve energie, goede ideeen en werk aan de winkel voor het comité Herstel Lambertustoren. Het begin van de actie om een bijdrage te leveren aan de restauratie van de Lambertustoren is een feit. Nu is het tijd dat de olievlek zich verspreidt“, aldus voorzitter Fons Jacobs.
De Lambertustoren in Nederweert is met spoed aan een grote restauratie toe. Dit blijkt uit de eerste onderzoeken die zijn uitgevoerd nadat een alerte bewoner van Nederweert stukjes steen onderaan de voet van de toren had gevonden. Na de vondst sprong burgemeester Evers in de bres voor het behoud van de toren.
Een aantal prominente Nederweertenaren, waaronder oud-burgemeester van Helmond en Nederweert, Fons Jacobs en oud-wethouders Hans Houtman, Peter Willekens en Mart van de Mortel hebben een comité opgericht dat fondsen gaat werven en inwoners wil enthousiasmeren om activiteiten te organiseren. Donderdagavond was de eerste bijeenkomst in De Pinnenhof.
Landmark
“Of je nu komt vanuit het oosten, het westen, het zuiden of het noorden. Over de A2, de N266 of de N275. Overal zie je hem in de verte al staan. De machtige toren van de St. Lambertuskerk. Een landmark pur sang,” zo begon burgemeester Evers de avond. “Een toren van ons allemaal. De Lambertustoren verkeert momenteel in zwaar weer. De slijtage van het metselwerk gaat sneller achteruit dan verwacht en een grote renovatie is nodig”. Daarom is een aantal mensen benaderd die de handschoen oppakken om een steentje bij te dragen aan het herstel van de historische toren.
Dag van de Lambertustoren
Voorzitter Fons Jacobs raakte tijdens de avond steeds enthousiaster over de positieve energie en de geopperde ideeën. “Het was jammer dat de avond niet druk bezocht werd, maar ik verwacht dat de inspanningen die de aanwezigen gaan verrichten als een olievlek over Nederweert uitstrijken. De restauratie kan niet jaren op zich laten wachten. We moeten nu actie ondernemen. Dit doen we om te beginnen door een “Dag van de Lambertustoren” te organiseren. Heel Nederweert kan daar aan meedoen. De toren bestaat op 13 juli 2017 precies 550 jaar. Dit is een donderdag dus houden we de actiedag op zaterdag 15 juli,” zegt Fons.
Tijdens de avond zijn veel plannen geopperd en deze worden allemaal bekeken. Verkoop van tegeltableaus met naam voor bedrijven, een concert om geld in te zamelen met koren en zangverenigingen, een sponsorloop door scholen of een webshop voor de figuurlijke verkoop van stenen en materialen voor de restauratie.
Onderzoeksresultaten
Paul Groen presenteerde de resultaten van het onderzoek. Er is het nodige mis dus is versneld onderhoud hard nodig. Aan de hand van foto’s nam Groen de aanwezigen mee in de grote restauratieklus die voor ons ligt. Op de vraag wat het gaat kosten antwoord de burgmeester: “We hebben afgesproken nog niet over bedragen te praten in verband met de openbare aanbesteding die voor ons ligt“.
Historie van de toren door Alfons Bruekers
Alfons Bruekers belichtte de historie van de toren. Bruekers stond in 1983 precies op deze zelfde plek met bijna hetzelfde verhaal. Ook toen was er geld nodig voor het behoud van de toren. De Lambertustoren is gebouwd als verdedigingstoren en niet als kerktoren. Hij was bedoeld als bescherming van de gemeenschap.
Grote betekenis voor landmeetkunde
Vanuit landmeetkundig oogpunt is de Lambertustoren een van de twee torens die in 1886 en de jaren erna zijn gebruikt om Nederland in kaart te brengen. Volgens Alfons zijn er zeven redenen waarom de toren bewaard moet worden: uniek monument, twee keer belegerd, drie keer verwoest, door vier generaties gebouwd, twaalf grote restauraties ondergaan, door 22 generaties onderhouden, exact 550 jaar oud dit jaar, jarig op 13 juli 2017. Daarbij had hij nog één kadotip: geld!
Op donderdag 24 november vond een alerte Nederweertenaar brokstukjes onderaan de voet van de toren. Burgemeester Evers sloot alle risico’s uit en liet de omgeving afzetten voor een uitgebreide inspectie. Op vrijdag 25 november werd de toren van de St. Lambertuskerk met een kraan volledig geïnspecteerd. Loszittende stenen werden meteen verwijderd zodat er geen gevaar bestond dat deze later alsnog naar beneden zouden vallen. De inspectie maakte duidelijk dat er, eerder dan verwacht, groot onderhoud nodig is aan de toren. Uit voorzorg is een houten constructie gemaakt zodat er zeker niemand geraakt wordt door vallende stenen.
De vijftiende-eeuwse Sint-Lambertuskerk in Nederweert werd in 1467 gebouwd als pseudobasiliek, met een vijfzijdig gesloten koor, een dakruiter en een rijke, laatgotische westtoren. Op de hoeken van de bakstenen toren zijn steunberen geplaatst en de gevels zijn voorzien van spaarnissen met spitsbogen.
De toren is een icoon voor Nederweert en de wijde omgeving. Al vele generaties is hij het middelpunt van de gemeenschap. De toren is al eerder gerestaureerd in 1902, 1920 en 1945 en voor het laatst in de jaren tachtig. Tussen 2008 en 2010 is het dak gerestaureerd. De kosten voor de laatste restauratie waren bijna 1.000.000 euro.
Er zijn nog geen reacties geplaatst