Het interview is net begonnen als een groepje dagtoeristen zich meldt bij de ingang. ‘Zijn jullie open?’ Gastheer Aad heet de bezoekers vriendelijk welkom. “Eigenlijk zijn we nu gesloten, maar we sturen mensen nooit weg. Dus kom gerust binnen en neem plaats. Koffie?”
Gastvrijheid staat met hoofdletters geschreven bij Ons Boerenerf in Nederweert-Eind. De familie Van Leeuwen heeft voor niemand geheimen. Aad en Diny en hun zoon Arjan zijn trots op hun varkensbedrijf en willen dat positieve gevoel graag met zoveel mogelijk mensen delen. Om het imago van de varkenssector te verbeteren, nam de familie in 2014 een moedig besluit. Ze verbouwden een van hun stallen aan de Banendijk tot een informatie-, vergader- en horecacentrum waar mensen onder het genot van een hapje en drankje het moderne boerenleven aan den lijve kunnen ervaren. Ons Boerenerf wil burgers aan het denken zetten en aangenaam verrassen met een eerlijk verhaal over duurzaam ondernemerschap. “We leggen ons familiebedrijf onder een vergrootglas om mensen bewust te maken van het belang van de varkenssector. De boodschap die we hier uitdragen: wij zijn bezig met uw voedsel voor morgen”, vertelt Aad.
De cirkel rond
Centraal in dat eerlijke verhaal staat het voorkomen van voedselverspilling. De 10.000 vleesvarkens van de familie Van Leeuwen krijgen het beste voer, in eigen beheer geproduceerd en tot in perfectie uitgebalanceerd om de dieren zo goed en gezond mogelijk groot te brengen. Een mix van gemalen maïspitjes van eigen land, aangevuld met een keur aan hoogwaardige restproducten uit de voedselindustrie zoals aardappelstoomschillen, brood, gemalen chips, gebakken frites, soya, gerstmeel en zonnepitschroot. In de luxe showroom van Ons Boerenerf staan de 17 ingrediënten van het brijvoer keurig in glazen potjes naast elkaar uitgestald. Aad: “Maar weinig mensen weten dat de veehouderij zo duurzaam met restproducten omgaat. Doordat wij de cirkel rondmaken, wordt het dagelijkse voedsel voor de consument goedkoper. Om maar aan te geven hoe belangrijk onze sector is.”
Geïnspireerd door zijn vader Arie die in het Brabantse Zeilberg begon met boeren, sloeg Aad in 1989 zijn vleugels uit naar de Banendijk in Nederweert-Eind. “Een oud, vies stalletje met wat varkens en kippen”, zo herinnert zoon Arjan zich die begintijd. “Om maar aan te geven hoe groot de verandering is die we hebben doorgemaakt. We zijn uitgegroeid tot een bedrijf dat aan de modernste eisen voldoet op het gebied van dierenwelzijn en milieu. Twee luchtwassers houden de uitstoot van ammoniak tot een minimum beperkt. Met 1440 zonnepanelen wekken we onze eigen energie op. En om de akkers zo efficiënt mogelijk te kunnen bewerken, wisselen we grond uit met collega-akkerbouwers”, vertelt Arjan die sinds 2006 met zijn ouders in de maatschap zit.
Kennis delen
Ons Boerenerf in Nederweert-Eind is uitgegroeid tot een netwerkplaats voor de wijde regio. Collega-varkenshouders en aanverwante bedrijven, studieclubs en schoolbesturen vinden hun weg naar de Banendijk om te vergaderen en kennis te delen. Lezingen, workshops, bedrijfspresentaties of rondleidingen door het bedrijf, al dan niet in combinatie met ontbijt, lunch of diner: de agenda is elke week gevuld en op aanvraag is vrijwel alles mogelijk. “We willen onze collega’s in de branche inspireren tot samenwerking. Kennis hebben, is macht. Kennis delen, is kracht. Samen kunnen we zoveel meer”, zegt Aad die de maïsteelt verzorgt en de gasten op Ons Boerenerf ontvangt en rondleidt.
Zijn zoon Arjan ontfermt zich over de varkens en de hele techniek en automatisering eromheen. Zijn vrouw Diny verzorgt de boekhouding. Dochter Saskia runt als volleerd kok het horecagedeelte. Elke zondag wanneer Ons Boerenerf open is voor het publiek trakteert ze de gasten na hun wandel- of fietstocht op een (h)eerlijke lunch of diner. Aad straalt als hij over zijn familie praat. “In de zomerdag is het buiten heerlijk toeven op het terras. Met een kop koffie en een stukje vlaai kan iedereen hier ervaren hoe het is om in het episch centrum van een modern boerenbedrijf te recreëren. Dat het helemaal niet stinkt zoals mensen misschien verwacht hadden. Ook dát is onderdeel van de bewustwording.”
Het groepje recreanten heeft de koffie op en vervolgt haar weg. Op de tafel bij de ingang ligt het gastenboek van Ons Boerenerf, gevuld met hartverwarmende reacties over dit bijzondere familie-initiatief. ‘Een voorbeeld van krachtig ondernemerschap’. ‘Een positieve verandering voor de branche.’ Of gewoon één woord, in hoofdletters geschreven. ‘WAUW.’
Lees alle verhalen op www.boerenvannederweert.nl
Er zijn nog geen reacties geplaatst