Skip to content

Nieuwe straatnamen voor Hoebenakker

Redactie
4 februari 2013 | 15:50

Advertentie

Rosa Moorenpad NederweertDe gemeente Nederweert is een aantal straten rijker. Op advies van de commissie Straatnaamgeving stelde het college van B&W nieuwe straatnamen vast voor de woonwijk Hoebenakker en werd het Straatje omgedoopt tot Rosa Moorenpad. Daarnaast werden de criteria voor het geven van straatnamen nog eens tegen het licht gehouden.

Er wordt volop gebouwd in Hoebenakker. Waar een nieuwe wijk verrijst, komen ook nieuwe straten. Straatnamen worden in de gemeente Nederweert vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders. Het advies van de namen is afkomstig van de commissie Straatnaamgeving. Die stelde onlangs de volgende namen voor: Mandenmaker, Leerlooier, Imkerveld, Wiel Gubbelsstraat (uitbreiding), Montgomerystraat (aanpassing) en de Dokter Jansenstraat. Het gemeentebestuur is op 22 januari akkoord gegaan met dit voorstel.

Straatje wordt Rosa Moorenpad

Tevens is besloten om de naam van het pad, achter woonzorgcomplex Domus Bona Ventura tussen de Hogeweg en de Moesemanstraat, te wijzigen in Rosa Moorenpad. De naam Straatje werd in 1957 toegekend aan de weg vanaf de doorbraak in de Kerkstraat naar de Moesemanstraat. In 1961 besloot de gemeenteraad deze weg in verband met een reconstructie te veranderen in Kapelaniestraat. De naam Straatje werd toegekend aan de weg vanaf de doorbraak van de Moesemanstraat tot aan de parallelweg langs de rijksweg.In 1964 besloot de gemeenteraad de gehele doorgaande weg vanaf de Kerkstraat tot Brugske Kapelaniestraat te noemen.

Tijdens het laatste overleg van de commissie kwam de naamgeving weer aan de orde. Het pad blijkt al eeuwenoud te zijn en deel te hebben uitgemaakt van de tuin van de familie Mooren. (Maria-) Rosa Mooren-de Haes (1682-1769) is de stichtster van het voormalige kruis (later kapelletje) van Onze Lieve Vrouw aan de Moesemanstraat. Het afgelopen jaar is er nog een herinneringskruis op deze locatie geplaatst. Het Straatje blijkt de weg te zijn die Maria-Rosa dagelijks liep van haar woonhuis naar het kruis om te bidden. Om dit bijzondere stukje historie tastbaar te maken is op advies van de commissie besloten om de naam Straatje te wijzigen in Rosa Moorenpad.

Lees meer op de site van de gemeente Nederweert

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Screenshot
Uitvaartbegeleiding van den Boom
 
27 september 2024 | 9:00
Mariabeeld gevel Martinuskerk
Gerestaureerde Mariabeeld wordt ingezegend
27 september 2024 | 8:00
Screenshot
De vereniging is enorm trots
26 september 2024 | 22:18
2024_09-26 Ongeval Geuzendijk Weert-1
Traumahelikopter ter plaatse
26 september 2024 | 22:04

Advertentie