Skip to content

Vlechten en ontdekken doe je in het openluchtmuseum

25 mei 2017 | 8:00

Deze zondag 28 mei 2017 staat in het teken van de vlechters. Het thema is het Fijnscheenwerk. Op – voor Nederland unieke wijze – worden gebruiksmanden gevlochten die in het algemeen gemaakt worden  van grauwe wilgentenen.

Fijnscheenwerk
Fijnscheenwerk is een vlechttechniek waarbij geschilde wilgentenen gebruikt worden. Hieraan gaat een hele bewerking vooraf. De tenen worden met een kloofhoutje in drieën of vieren gekliefd. In een schaafbankje wordt het gekliefde deel van zijn merg ontdaan en op de juiste dikte en breedte geschaafd tot wel 0.5 millimeter dun en 0.3 mm breed. Zo ontstaat een scheentje waarmee zeer fijne mandjes gevlochten worden. Er zijn nog maar een twintigtal vlechters in Nederland die deze techniek beheersen. Acht daarvan demonstreren deze zeer oude techniek op deze zondag op Eynderhoof en je kunt het allemaal mee beleven.

Demonstraties
Er zijn demonstraties en er is uitleg over het mooie ambacht van de vlechters die graag hun werkruimte laten zien met vele collecties die in de afgelopen jaren verzameld en gemaakt zijn. Ook de vlechters van Eynderhoof staan erom bekend dat zij uitgebreid de tijd nemen voor uitleg over de vele facetten van hun ambacht. Beleef daarnaast het verre verleden.  Oud en jong kunnen kennis maken met de manier van leven in een prehistorisch jachtkampement uit het verre verleden. Er kan geproefd worden van boven het kampvuur gemaakte soep en zelf gebakken brood uit de veldoven. Er zal op prehistorische wijze vuur worden gemaakt met de vuurslag en er zullen demonstraties gegeven worden van het vervaardigen van stenen pijlspitsen.

In de kelder van het museum is een archeologische expositie ingericht die je beslist moet bezoeken. Verder laten de biermakers zien hoe bier wordt gebrouwen en er mag geproefd worden. Je kunt in de herberg genieten van koffie met vlaai, die op ambachtelijke wijze is gebakken door onze bakkers in het eigen bakhuis. De muziek is deze dag van de accordeonist Jo Rutjens

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Grote-rommelmarkt-Leveroy
Elektra, huisraad, speelgoed, kleding, boeken…
19 oktober 2024 | 17:00
Burgernet_gezocht
Tips, bel 112
19 oktober 2024 | 16:52
2024_10_19-Open-dag-bij-Stichting-Gezond-Ontspannen-in-Nederweert
Kom een kijkje nemen!
19 oktober 2024 | 16:00
Workshops-Weerter-Mannenkoor
Ontdek je stem!
19 oktober 2024 | 15:00

Advertentie