Skip to content

Neigingen door kletspraatjes in je hoofd

Redactie
26 mei 2017 | 11:00

Advertentie

Als ik je een plaatje laat zien van iets dan heb je daar meteen een woord bij. Spreek ik een woord dan heb je daarbij meteen een beeld. Het is nog niet zo makkelijk om dat verstand niet de boventoon te laten voeren, we zijn geneigd snel in te kleuren. Het helpt als je je bewust bent van dat geklets in je hoofd, want dat maakt dat je de keus hebt om niet automatisch te reageren.

Dit geldt niet alleen voor waarnemen maar ook voor luisteren, dat naast waarnemen een belangrijk aspect is in geweldloze communicatie waarin je luistert om te luisteren en dan pas reageert in plaats van meteen te reageren. Stel je eens voor hoe gesprekken en vergaderingen verlopen als we ons niet mee laten slepen door emoties, (voor)oordelen en veronderstellingen. Hoe anders is de energie van een groep mensen die samen aan iets bouwt in plaats van mensen die elkaar tegenwerken en overal wat op aan te merken hebben?

Mindful moment: Waarnemen

Je oefent om je denken los te koppelen van het waarnemen door niet te benoemen. Vorige keer een soortgelijke oefening. Nu iets gedetailleerder.

  • Neem een voorwerp voor je waar geen persoonlijke waarde aan zit. Neem ook geen voorwerp met letters erop omdat dit voorwerpen zijn die het denken stimuleren en je in een bepaalde sfeer kunnen trekken. Oefen eerst met neutrale voorwerpen.
  • Houd je aandacht een paar minuten op het voorwerp gericht en richt je op het waarnemen. Je bent niet geïnteresseerd in gedachten die opkomen dus die laat je aan je voorbijtrekken en richt je puur op het visuele aspect zonder verder iets te benoemen.
  • Na een paar minuten laat je je blik in de omgeving eromheen dwalen en richt je alerte aandacht op alles waar je blik op valt. Merk het moment op waarop de aandacht verzwakt.

Heb je een paar keer met simpele voorwerpen geoefend, breid het dan verder uit. Kijk wat het je brengt. Ik gebruik ook weleens met kunst(boeken). Bezoek eens een expositie. Er zijn genoeg mogelijkheden om van dat kleine voorwerp thuis naar een grotere uitdaging te gaan.

Agenda
30 mei ontmoeten en ont-moeten (vol)
14 juni workshop Intuïtief schrijven met een vleugje Mindfulness.
29 juni Nieuwe groepstraining Mindfulness

– Lisette –

In de rubriek ‘Mindfulness’ schrijft Lisette Poell over haar werk in de praktijk ‘Jij bent Oké’. Ze geeft tips hoe Mindfulness te integreren is in het dagelijks leven. Lisette is gediplomeerd coach/counselor en Mindfulness Based Cognitive Therapist/trainer. Naast (digitale) coaching geeft ze trainingen en workshops op het gebied van Mindfulness en intuïtief schrijven. Ze werkt vanuit verschillende locaties. Soms worden paarden ingezet of trekt ze met haar cliënten de natuur in. Nieuwsgierig geworden? Kijk op de website www.jijbentoke.nl  en ook op Facebook en LinkedIn. Heb je een vraag of opmerking stuur dan een mail.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Scouting Venlo door Nederweert 2
Rond 04:00 – 06:00 uur in Nederweert
27 september 2024 | 17:00
Het verhaal van Jeordi Touil uit Weert
27 september 2024 | 16:22
Kunstovaal-Koopzondag-Nederweert-21
Ga jij met een dino op de foto?
27 september 2024 | 16:00
2024_09_27 Herfstmodeshow InBtween-18
Bekijk hier de trends
27 september 2024 | 15:00

Advertentie