In de afgelopen dagen heb ik deelgenomen aan een verdiepingsprogramma Mindfulness in de vorm van een retraite. Dit werd geleid door Bettina Romhardt die de weg en de methode van de Plum Village School doorgeeft. In 1993 werd zij een van de leerlingen van Thich Nhat Hahn en leefde 5 jaar in de kloostergemeenschap aldaar. Ze is lid van de Orde van Interzijn en werd in 2004 door Thich Nhat Hahn tot Dharmaleraar benoemd.
Plum Village, dat in de buurt van Bordeaux ligt, is gesticht door de Vietnamese boeddhistische zenmeester Thich Nhat Hahn en inmiddels uitgegroeid tot de grootste boeddhistische kloostergemeenschap in Europa waar mensen van over de hele wereld samenkomen om naar de lessen van Thich Nhat Hahn te luisteren en deze samen met anderen te beoefenen. Je hoeft niet helemaal naar Frankrijk af te reizen om kennis te maken met Mindfulness in de traditie van Thich Nhat Hahn. In 2016 vond er voor het eerst een jaartraining plaats in Nederland, die gegeven werd door Bettina en gefaciliteerd werd door de Stichting Leven in Aandacht. Deze stichting heeft ten doel het gedachtegoed van Thich Nhat Hanh te verspreiden in Nederland en Vlaanderen.
Mindfulness ontwikkelen in de traditie van Thich Nhat Hanh is enigszins anders dan de manier waarop ik het heb geleerd. Het betekent namelijk ook dat je kennismaakt met een stukje zenboeddhisme en de tradities die daarbij horen. Mensen die bekend zijn met Mindfulness of met meditatie kunnen in 2018 wederom deelnemen aan een jaartraining die gegeven wordt door Bettina. Op de website van de Stichting Leven in Aandacht vindt je hierover wat meer informatie.
In het kort komt het erop neer dat je in een jaar tijd 4 weekenden bij elkaar komt om intensief met Mindfulness aan de slag te gaan. In de tussenliggende perioden hebben de cursisten wekelijks contact met een andere cursist waarmee ze ervaringen uitwisselen. De lessen worden in het Engels gegeven en kunnen worden vertaald als dat nodig is. De meeste trainingen die hier in Nederland worden gegeven volgen het programma van Jon Kabat-Zinn of een variant daarvan. Deze programma’s zijn net zoals de trainingen die ik geef ontdaan van boeddhistische tradities. Wel kom je in de trainingen die ik geef zo nu en dan zenverhalen tegen waarin oude wijsheden te beluisteren zijn.
De retraite waaraan ik deelnam stond los van hun jaartraining. Het was fijn om kennis te kunnen maken met beoefening van Mindfulness in de traditie van Thich Nhat Hahn waarvan zitmeditatie, loopmeditatie, eten in stilte en dharmadelen deel uitmaken. Elke ochtend begonnen we om 06:00 uur en eindigden ’s avonds rond 21:15. Erg prettig vond ik het moment van nobel silence dat ’s avonds na de laatste zitmeditatie inging en tot na het ontbijt van de volgende ochtend voortduurde. Die stilte was heerlijk. Het is dan uiteraard ook niet de bedoeling dat je door middel van je mobiele telefoon contact met de buitenwereld zoekt. Daarnaast waren er ook werkmeditaties wat zoveel wil zeggen als wc’s poetsen, eetzaal opruimen, afwassen, groente snijden en meer van dat soort klusjes. Vorig jaar was ik in Huy in het Tibetaans Instituut en daar werd de werkmeditatie karma-yoga genoemd maar kwam op hetzelfde neer. Het thema van deze dagen was ‘de kracht van vertrouwen’ maar daar kom ik een andere keer op terug.
Informatie over een training Mindfulness zoals deze vanuit de praktijk Jij bent Oké wordt gegeven vind je op de website. Neem gerust eens een kijkje.
– Lisette –
In de rubriek ‘Mindfulness’ schrijft Lisette Poell over haar werk in de praktijk ‘Jij bent Oké’. Ze geeft tips hoe Mindfulness te integreren is in het dagelijks leven. Lisette is gediplomeerd coach/counselor en Mindfulness Based Cognitive Therapist/trainer. Naast (digitale) coaching geeft ze trainingen en workshops op het gebied van Mindfulness en intuïtief schrijven. Ze werkt vanuit verschillende locaties. Soms worden paarden ingezet of trekt ze met haar cliënten de natuur in. Nieuwsgierig geworden? Kijk op de website www.jijbentoke.nl en ook op Facebook en LinkedIn. Heb je een vraag of opmerking stuur dan een mail.
Er zijn nog geen reacties geplaatst