Skip to content

Als je niet van dieren houdt, houd je geen dieren

27 juni 2017 | 16:00

“Vroeger stond onze staldeur voor iedereen open. Als burgers eieren kwamen kopen en me niet zagen, liepen ze gewoon de stal in om me te zoeken. Tegenwoordig kan dat niet meer. Vanwege alle regels en noodzakelijke maatregelen rond veiligheid en hygiëne zijn de stallen gesloten. Met als gevolg dat mensen niet meer zien en ook minder goed begrijpen wat er binnen gebeurt. Daarom is het zo belangrijk dat we dit uitleggen. Zo vaak als het maar nodig is. We hebben geen geheimen.”

Dialoog 

De missie van Simon van Loon gaat verder dan zijn eigen boerenbedrijf. Als bestuurslid van LLTB Weerterland komt hij al jaren op voor de belangen van agrariërs in de gemeente Nederweert. Daarnaast denkt hij samen met de gemeente, collega-ondernemers en burgers mee over een zo goed mogelijke invulling van het buitengebied en werkte hij mee aan het succesvolle natuurherstelproject bij Sarsven-de Banen dat landbouw en natuur met elkaar verbindt. Maatschappelijk betrokken als hij is, zoekt Simon voortdurend de dialoog met de buitenwereld. “Dat is en blijft écht nodig want er leven nog genoeg misverstanden over de agrarische sector.”

Thuis aan de keukentafel in Boeket, de buurtschap waar hij geboren en getogen is, rijgen de voorbeelden zich aaneen. Toen Simon halverwege de jaren tachtig als gediplomeerd bouwkundige in het gemengd bedrijf van zijn vader Pierre stapte – “in de bouw was in die tijd nauwelijks werk” – zat Aan ’t Ven nog vol met boerenbedrijven. “Nu ben ik nog maar de enige boer in deze straat. Waarmee ik maar wil aangeven dat ik niet bij de burgers ben gaan wonen, maar de burgers bij mij. Dat betekent dat we rekening met elkáar moeten houden. Dat doen we ook, dat gaat prima. Daarbij moeten we de goedkeuring voor wat we doen natuurlijk verdienen. De tijden zijn veranderd. Vroeger werd de kippenmest hier in de buitenlucht in een container geladen. Dat kon wel eens stoffen. Tegenwoordig wordt de kippenmest eerst gedroogd in een droogtunnel, waardoor de uitstoot van fijnstof en ammoniak aanzienlijk is verminderd.”

Het gezin 

Vrouwlief Marianne doet de bedrijfsadministratie en verzorgt administraties voor derden, de kinderen Eline, Jasper en Rémon studeren en zelf runt Simon met twee medewerkers het gemengd bedrijf met fokzeugen, scharrelkippen en akkerbouw. Zijn vader Pierre woont in de bedrijfswoning ernaast en helpt nog regelmatig mee bij het verzamelen van de eieren. De zaken gaan goed. Er waren ook wel eens slechte tijden, maar die kwamen ze met hard werken te boven. “Achter elk boerenbedrijf zit een gezin. Als het over de agrarische sector gaat, wordt dit sociale aspect nog wel eens vergeten. De VOF Van Loon-Bruekers is op de eerste plaats onze broodwinning. We zijn ondernemers, we moeten hier van leven.”

“En niet alleen wij, ook heel veel mensen om ons heen”, zo gaat Marianne verder. “Van voerleveranciers tot installateurs en van dierenartsen tot accountants: de agrarische sector zorgt voor heel veel werkgelegenheid. Onze scharreleieren gaan bijvoorbeeld naar een eierhandelaar waar ze voor andere doeleinden worden gekookt of geverfd.”

Meebewegen

Net als zoveel andere boerenbedrijven is VOF Van Loon-Bruekers meegegroeid met de tijd. “Pure noodzaak”, noemt Simon van Loon de opschaling binnen de intensieve veehouderij. “Als je niet meebeweegt met de regels voor dierenwelzijn en milieu en niet investeert, word je vanzelf een museum. Weer een voorbeeld: “Toen mijn vader met dit bedrijf begon was 1 eitje 10 postzegels waard. Tegenwoordig is een postzegel van 50 cent 10 eieren waard. Daarmee wil ik zeggen: alles is in prijs gestegen, behalve de meeste landbouwproducten. Om aan alle milieu- en welzijnseisen te kunnen voldoen en alle investeringen te kunnen bekostigen, móet je als ondernemer wel groeien en meer dieren houden. De hoge kostprijs plaatst de discussie over megastallen in een ander daglicht. Daarbij is de vraag: wat is mega? Vijf haren op je hoofd is bijzonder weinig. Maar vijf haren in je soep is extreem veel. Om maar aan te geven hoe relatief het allemaal is. Wat in Nederland een megastal heet, is in andere Europese landen maar een klein stalletje. Het is een containerbegrip geworden.”

De staldeur mag dan voor het grote publiek gesloten zijn, figuurlijk gezien zetten Simon en Marianne van Loon ‘m wagenwijd open. “Geloof ons maar: we willen alleen maar het beste voor onze varkens en kippen. Alleen dan gaat het goed met ons. Het is heel simpel: als je niet van dieren houdt, houd je geen dieren.”

Lees alle verhalen op www.boerenvannederweert.nl

Advertentie

23 Reacties

  1. Hoe kun je van dieren houden en ze dan met duizenden tegelijk in een stal stoppen waar ze geen natuurlijk gedrag kunnen vertonen en structureel te weinig ruimte hebben? Ik vind het een macabere vorm van liefde voor dieren.

  2. Leuk bedacht Fons,

    Ik zou jouw wel eens willen horen praten als in de buurt van jouw woning 1000 scharrelkippen buiten in een weitje met stalletje zouden worden gehouden. Kijken of je dan de geur, stof, vliegen en ander ongedierte zou accepteren om een “echt” scharreleitje op je bord te hebben.

    En daarbij hebben kippen in deze stallen zeker niet te weinig ruimte, als je in zo’n stal komt zie je dat ze zeeën van ruimte hebben maar allemaal op een hoop zitten.
    Het is echt een geitenwollen sokken gedachte om te denken dat kippen het slecht hebben in zo’n stal.

    ………….. en nee ik ben geen Boer!
    Dit is de enige manier dat boeren rendabel en verantwoord kunnen produceren voor onze consumptiemaatschappij (die wij (consumenten) zelf gecreëerd hebben).

    • Je moet ook geen 1000 scharrelkippen willen houden en al helemaal niet in de buurt van een woning.
      Het grootste deel van de geproduceerde dieren is voor de export. We hebben die hele massaproductie van dieren helemaal niet nodig om in onze eigen voedelbehoefte te voorzien.
      Als schaalvergroting de enige manier is om te overleven is dat een duidelijk teken hoe ziek die sector is. Om nog maar te zwijgen over het transport en de slacht van al die fabrieksmatig geproduceerde dieren.
      Dat heeft niks met geitenwollensokkendenken te maken maar met beschaving.

    • Dat van die beschaving vind ik een hele goeie. Toch wil ik dit iets nuanceren. Vroeger, lang geleden, dopte een ieder zijn eigen boontjes. Je maakte kleding van wat dierenvellen van dieren die je zelf geschoten had met pijl en boog. Je had ze zelf geslacht en zelf klaar gemaakt om te eten. In je vrije tijd knipte je zelf je haren wat bij en tussendoor plukte je nog wat bessen en raapte wat noten voor enige afwisseling in je menu. Op een gegeven moment kwamen mensen er achter dat de een wat beter was in het knippen van haren, de ander kon heel goed dieren slachten en uitbenen, een derde maakte de mooiste kleding, en ga zo maar verder. Langzaamaan ging men gebruik maken van een ieders talenten. Doordat men dan wat dichter bij elkaar moest blijven, ging men zich steeds meer op een en dezelfde plaats vestigen. Het jagen werd meer en meer vervangen door het houden dieren.
      Doordat een ieder deed wat hij of zij het beste kon kreeg men veel meer gedaan met een betere kwaliteit. Op een gegeven moment noemde men dit beschaving. En die beschaving ging maar verder en verder. Men kreeg tijd over om andere dingen te doen, bijvoorbeeld hobby’s en ander tijdverdrijf. Doordat mensen zich steeds meer gingen specialiseren en er ook steeds meer andersoortige beroepen kwamen, waren er steeds minder mensen beschikbaar die ook nog eens steeds meer mensen moesten voeden. Dit had tot gevolg dat een steeds kleiner wordende groep mensen steeds meer dieren moest gaan houden. Helaas voor jou, dit is een gevolg van de beschaving.
      Overigens, je opmerking om niet meer te produceren als voor de eigen binnenlandse markt is op zich wel een goeie. Het punt is alleen dat je ergens geld mee moet verdienen om import te kunnen betalen en er wordt wat geïmporteerd in dit kleien kikkerlandje. En ook hier weer hetzelfde: men doet dat waar men goed in is. En Nederland is goed in landbouw, in al haar soorten en vormen. En de Nederlandse landbouw draagt ook nog eens flink bij aan het BNP waardoor we ook flink wat luxegoederen kunnen importeren.

  3. Annie zegt,

    Het ontbreekt hier in dit land aan enige intelligentie, U zegt dat de veeteelt een vorm van beschaving is ? Onder beschaving versta ik iets anders.
    We vernielen ons leefmilieu, dat kan geen beschaving zijn.
    Nogmaals 80% is voor de export en wij blijven met de milieuproblemen zitten.
    Denk daar eens over na !

    • Als U mijn verhaal goed heeft gelezen dan heeft U gelezen dat de huidige vorm van veeteelt een gevolg is van de beschaving. Niet iedereen vindt dat leuk, en dat is jammer. Het argument dat 80% voor export is heeft er weinig mee te maken. Bovendien, als je niks exporteert verdien je geen geld om iets te importeren. Daarnaast, de hoge vorm van landbouw die we hier in Nederland bedrijven heeft er voor gezorgd dat we hier veel geld verdiend hebben in de laatste decennia, waardoor onze levensstandaard op een hoger niveau is kunnen komen. En ja, die is hoog. Want op veel plekken in de wereld kijken ze naar de landbouw hier en ze komen zelfs hier naartoe om er wat van te leren.
      De milieuproblemen waar U het over heeft is een goeie. Volgens onderzoek zou 20 tot 25 kilometer om de Groote Peel de veehouderij weg moeten om het hoogveen de kans te geven om te groeien. Ondanks dat dat nog altijd niet is gebeurt, groeit het hoogveen toch. Misschien dan wel niet zo snel als sommige zouden willen.

  4. @ Annie,

    erg eenzijdige visie…..
    Dat zelfde geld voor CO2 uitstoot, maar toch heeft iedereen een auto.

    Dat zo geproduceerd word komt door de consument / maatschappij en niet door de boeren,

  5. Waar hebben we het toch allemaal over. Iedereen wil toch een lekker stukje vlees, op zijn bord. Of een lekker eike. Dus niet lullen, over houden van dieren, als jullie genieten van jullie maaltijd.

    • Gelukkig zijn er mensen die verder kijken dan het stukje vlees op hun bord. Maar als je even je kop uit het zand wil halen dan zul je zien waar we het over hebben. Namelijk over het leed dat miljoenen dieren wordt aangedaan door dat ze op fabrieksmatige manier worden groot gebracht, vervoerd en geslacht om nog maar te zwijgen van de invloed van de bio-industrie op klimaat en milieu.
      Als dan een ondernemer in die sector roept “als je niet van dieren houdt, houd je geen dieren“ vind ik dat bizar en macaber.

    • Tja Fons, ik heb mijn kop echt niet in het zand, maar een mens kan zich niet alles aantrekken. Miljoenen dieren in nood,de arme uitgehongerde kindjes in Afrika, als we overal aan moeten denken, hebben we zelf ook geen leven meer.

    • Wat een onzin. Waarom zou je zelf geen leven meer hebben als je je het lot van dieren aantrekt? Slaap rustig verder zou ik zeggen. Lees geen kranten, kijken niet naar nieuws op TV dan lijkt het de wereld een stuk mooier.

    • Dont worry, be happy

  6. Als de je echt wil weten wat onze agrarsiche sector met al haar intelligentie en visie bijdraagt aan onze samenleving volg dan even onderstaande link of plak hem in de ardresbalk.
    Als je de voor en nadelen (waar overigens elke individu weer een andere beleving bij heeft) naast elkaar zet kan ik alleen maar concluderen dat we niet zonder deze sector kunnen en enige waardering voor de ondernemers in deze sector meer op zijn plaats is dan het verwijt dat vaak door onwetendheid wordt gemaakt,

    http://agrifoodtechplatform.nl/de-sector-in-een-oogopslag/

    • Wij van WC-eend adviseren WC-eend

    • Hoi Fons ( heb je ook een achternaam of is dit je synoniem),

      De reacties die je bij dit stuk plaatst zijn allen gestoeld op emotie, frustratie en vooral onwetendheid. Je zou er goed aan doen om eens in te gaan op de uitnodigingen van de boeren van Nederweert om de dialoog aan te gaan.

    • Er is niks mis met reageren van uit emotie en frustratie. Dat toont betrokkenheid.

      Dat ik ontwetend zou zijn is absolute onzin en nergens op gebaseerd. Er is elke week wel een item in de media over wat er mis is met de bio-industrie. Op internet en in kranten is genoeg informatie te vinden. Gisteravond op het NOS-journaal nog een item over verhoogde kans op hepatitis-e in de nabijheid van varkensstallen. Vorige week in het NRC nog een artikel over dierenartsen die oproepen tot optreden tegen misstanden in de veehouderij.
      Mijn mening over hoe je met dieren omgaat zal echt niet veranderen door de dialoog met boeren aan te gaan.

      Mijn achternaam is niet relevant. Het gaat om de boodschap niet om de persoon.

  7. Ik vind dat er te veel stallen in deze gemeente liggen, te veel dieren in een te klein gebied.
    dat het merendeel bestemd is voor de export is al jaren zo, stuur de dieren en stallen mee op de export, ga produceren in het buitenland als daar mega mega stallen zijn
    waarom gooit men het in brabant bijna geheel op slot, kan in nederweert dit niet?
    fiets eens rond in buiten gebied van ospel, laats een bezoeker gesproken uit amsterdam
    hij stond er van te kijken dat dit mogelijk mocht in deze gemeente.

    • Met produceren in het buitenland los je de milieu en volksgezondheid problemen op maar niet het dierenleed. Dat exporteer je naar landen met nog slechter toezicht dan in Nederland.
      De oplossing zal naar mijn mening eerder gezocht moeten worden in een radicale omvorming van de veehouderij. Kleinschalig lokaal produceren op een diervriendelijke manier, lokaal slachten (geen verre transporten) voor de lokale markt. Als dat betekend dat het vlees en de eieren duurder wordt en er plaats is voor minder veehouders dan is dat maar zo. De huidige situatie is sowieso niet toekomstbestendig. De oplossing ligt niet in nog grotere volledig gesloten stallen met dieren die nooit meer buiten komen. Die omvorming van de sector kan wel niet alleen op het bordje van de veehouders worden geschoven, de staat zal mee moeten helpen.

  8. Beste Fons,
    Waarom moet de staat hierbij helpen,weer een of andere subsidie? krijgen ze al veel te veel, het is een probleem van de sector zelf, dus los het zelf maar op.
    moeten andere sectoren ook.

    • De reden dat ik vind dat de overheid mee zou moeten helpen is omdat de veehouderij zoals die nu in Nederland bestaat mede heeft kunnen ontstaan door (gebrek aan) regelgeving van de overheid, de vraag van de consument naar goedkoop vlees en een gebrek aan kennis over schadelijke gevolgen voor mens, dier en milieu. Als 30 of 40 jaar geleden mensen zich meer bewust waren geweest van dierenwelzijn dan had de veehouderij in zijn huidige vorm geen bestaansrecht gehad.
      Ik heb zelf geen duidelijk beeld van hoe die overheidshulp er uit zou moeten zien maar wat mij betreft is het zeker geen zak met geld zonder voorwaarden. Hulp zou ook kunnen bestaan uit advies, ondersteuning bij het opheffen of omvormen van een bedrijf of bepaalde regelingen.
      Tot op zeker hoogte ben ik het wel eens me je stelling dat het een probleem is van de sector zelf. In het belang van dierenwelzijn, milieu en volksgezondheid is het misschien verstandiger om wat meer pragmatischer te denken.

  9. Ik ben zelf geen boer, maar heb wel veel vrienden, kennissen & zakenrelaties die werkzaam danwel ondernemer zijn in de agrarische sector.
    De manier waarop de mensen in de agrarische sector ons voedsel / vlees produceren (schaalvergroting) is echt de enige manier om het hoofd boven water te houden. Dit is echter niet iets waar deze sector om heeft gevraagd dit is het gevolg van de consumptiemaatschappij zoals we deze zelf gecreëerd hebben. Dit is dus ongeacht export.

    Megastallen in het buitengebied zijn niet mooi, maar dat geldt ook voor het distributiecentrum van de Lidl in Weert of de nieuwe hallen van Herpertz. Daar zullen de bezoekers van de Weerterbergen ook niet perse mee op de foto willen.

    Hr. Veugen geeft al aan dat boeren graag met de dorpsbewoners de dialoog aan willen om uit te leggen hoe en waarom men zo produceert. Hier word niet op in gegaan, men gaat blind af op berichten in de media om vervolgens verscholen achter allerhande aliassen met dito mailadressen gal te spuien richting boeren die zich wel met naam en toenaam bekend geven.

    Enkele voorbeelden:

    • Stallen geven fijnstof (net als verkeer) dit word voor een groot deel veroorzaakt door de verbeterde leefwijze die men de dieren biedt (scharrel). Hier word nooit een woord over gerept.
    Ook over de maatregelen die de sector treft om dit te verminderen ziet men geen of beperkte berichtgeving in de media.
    • Artsen in Ruste oreren over schadelijke gevolgen van fijnstof. Dit klopt, maar dat dit op bepaalde vlakken positieve effecten heeft word volledig buiten beschouwing gelaten.
    Schep dan een volledig beeld en haal niet alleen de negatieve effecten sterk naar voren.
    Dit gebruikt men te pas en onpas, de ene keer voor verkeer (randweg) de andere keer voor agrarische sector( Megastallen).

    Kortom, info over deze sector haal je bij de boeren zelf en niet bij de landelijke (vaak linkse) media die hun eigen agenda in ieder verhaal sterk naar voren laten komen.
    Om deze reden ook een pluim voor NW24 als Lokaal nieuwsmedium om middels de verhalen uit de agrarische sector hier een duidelijk beeld over te scheppen.

  10. Beste Ron,
    helaas als ervarings”deskundige” moet ik de conclusie trekken dat van de dialogen veel mensen de buik vol hebben.
    al deze gesprekken draaien op nix uit, veel bla bla en toezeggingen op de avond zelf.
    De fijnstof in deze regio is veel te hoog, dat dat komd door de vele stallen is gewoon een keihard feit, dit is gewoon al tig jaren bekend.
    En de sector moet maar eens de hand in eigen boezem steken.
    dat mensen onder een alias reageren is niet voor nix, gezien de reactie in d buurt als men klachten heeft ovr stank of fijnstof.
    ga maar eens in de directe buurt wonen van die megastallen, je denkt dan el anders na een hete zomer,als je lekker buiten wil zitten

  11. Beste Ron,

    Ik ben het volledig eens met het commentaar van domdom. Daar wil ik nog het volgende aan toevoegen.

    Je zegt “De manier waarop de mensen in de agrarische sector ons voedsel / vlees produceren (schaalvergroting) is echt de enige manier om het hoofd boven water te houden. Dit is echter niet iets waar deze sector om heeft gevraagd dit is het gevolg van de consumptiemaatschappij zoals we deze zelf gecreëerd hebben.”
    Het is te makkelijk om de consumptiemaatschappij de schuld te geven. Het is het soort argumentatie die in het verleden ook door andere sectoren is gebruikt om hun manier van produceren te rechtvaardigen. Je kunt als veehouder ook zelf besluiten dat je niet meer mee wil doen aan de trend om steeds meer beesten in steeds grotere stallen te stoppen. Je kunt je bedrijf omvormen of iets anders gaan doen. Je hebt ook zelf een verantwoordelijk en (hopelijk) een geweten.
    Bovendien zijn er in het verleden wel meer beroepen en bedrijfssectoren verdwenen door voortschrijdend inzicht, technologie of een veranderende ethiek in de samenleving.

    Verwijzen naar andere gebouwen die ook niet mooi is geen rechtvaardiging voor megastallen. Je kunt de ene fout niet goed praten met de andere fout.

    Je zegt “Artsen in Ruste oreren over schadelijke gevolgen van fijnstof. Dit klopt, maar dat dit op bepaalde vlakken positieve effecten heeft word volledig buiten beschouwing gelaten.”
    Graag hoor ik van je wat dan die positieve effecten van fijnstof zijn. Bovendien zijn het niet alleen artsen in ruste die oreren maar dat maakt verder niet uit.

    Het is niet verstandig om informatie over de sector alleen bij boeren te halen. Je kunt verwachten dat je dan alleen maar informatie krijgt die hen goed uitkomt (wij van wc-eend adviseren wc-eend). Bovendien zijn boeren geen wetenschappers die de kennis en middelen hebben om onderzoek naar de effecten van de veehouderij op milieu, klimaat en gezondheid van mens en dier.

    De berichtgeving op NW24 is zeer eenzijdig en alleen pro-veehouder. Ik heb nog nooit een publicatie gezien over dierenleed of de invloed op milieu of volksgezondheid. Je mag me graag corrigeren met een verwijzing naar een of meerdere artikelen.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Foto| Sanne Schreuers
19 zelfstandige woningen in het centrum van Weert
23 november 2024 | 18:15
Hema-Volksloop-nu-met-Permanente-Routes
Permanente routes
23 november 2024 | 16:00
Aanhouding-arrestatie-2-1
Rijksweg Zuid in Kelpen-Oler
23 november 2024 | 13:26

Advertentie