Skip to content

Jaarlijks exploitatietekort baart St. Lambertusparochie zorgen

4 juli 2017 | 14:00

In het jaarverslag 2016 van de St. Lambertusparochie is te lezen dat het financieel boekjaar afgesloten is met een tekort van €. 13.741,68. In de begroting 2017 wordt rekening gehouden met een tekort van ruim 24.000 euro. Het jaarlijks tekort lijkt voor de parochie een trend te worden.

Zoals bekend, moet een parochie zien rond te komen van vrijwillige bijdragen. Deze bestaan uit de kerkbijdrage, collectes, giften en stipendia. De gezinsbijdrage is de grootste post bij de inkomsten. De parochianen droegen vorig jaar ruim 49 mille bij via de kerkbijdrage, die zij maandelijks of jaarlijks aan de kerk geven. De collecten, de stipendia tijdens de H.H. Missen, uitvaarten, huwelijken en andere diensten meegerekend komt de totale bijdrage van de parochianen op ruim 80.000 euro. Dat was enkele jaren geleden ruim 10.000 euro meer. Toen betaalde 25% van de gezinnen kerkbijdrage. Het afgelopen boekjaar was dat nog maar 18%. Het aantal deelnemers aan kerkbijdrage loopt terug vooral door overlijdens en er komen weinig jonge parochianen bij.

De parochie heeft geen enkele mogelijkheid om op een andere wijze de inkomsten te verhogen, een mogelijkheid die de overheid wel heeft. Op de vraag de kerkbijdrage te verhogen of geen gratis diensten voor degene die kerkbijdrage betalen, wordt opgemerkt dat alles vrijwillig is en uiteindelijk een verhoging eindigt in een negatief resultaat.

  • Uitgaven voor personeel, het onderhoud van de kerk, parochiecentrum en pastorie, energie en zakelijke lasten en verzekeringen belopen ruim 52.000 euro.
  • De kosten van de kerkdiensten (hosties, bloemen, kaarsen, zangkoren) zijn 11.377 euro. De afdracht aan het bisdom, dekenaat, pastorale zaken en bestuurs- en beheerskosten waren vorig jaar ruim 30.000 euro.
  • De minimale kerkbijdrage blijft 70 euro per jaar, dat is nog geen 6 euro per maand. Een bedrag dat vrijwel door ieder gezin zou kunnen worden opgebracht. Wie voldoende kerkbijdrage betaald hoeft voor uitvaartdiensten, huwelijks- en jubilea-missen niets te betalen.

Uit het verschenen jaarverslag blijkt dat er jaarlijks veel geld nodig voor het instandhouden van de monumentale St. Lambertuskerk. In een tekort van ruim 20.000 euro dat nodig is voor het 6-jarig onderhoudsplan is nog niet voorzien. Een grote restauratiebeurt zit er aan te komen voor het monumentaal Clerinx-orgel uit 1849. Na aftrek van de te verwachten overheidssubsidie zal de parochie nog ruim 110.000 euro extra bij elkaar moeten zien te sprokkelen. Al met al een zorgelijke toestand wordt, door het parochiebestuur, opgemerkt.

Zo’n gebouw met het interieur “het monument in ons dorp” ja zelfs in de hele gemeente, zou toch iedereen wat waard moeten zijn om te onderhouden. Als die 82% van de gezinnen in de parochie, die geen gezinsbijdrage betalen, één euro per maand aan de kerk zou geven, is het tekort opgelost en blijft er zelfs iets over om te reserveren voor extra groot onderhoud. Verder hoopt de parochie-commissie wat extra giften te mogen ontvangen voor de restauratie van het mooie orgel.

Voor meer informatie kun je elke maandag, woensdag en vrijdag terecht tussen 10.00 en 11.00 uur in het parochiecentrum (Kerkstraat 58). Je kunt daar terecht voor de kerkbijdrage, het opmaken van stichtingen, het lezen van H. Missen enz… of telefonisch via 0495 – 625 887.

Wil je een steentje extra bijdragen, specifiek voor groot onderhoud van de mooie monumentale St. Lambertuskerk en het interieur, dan kun je deze storten op bankrekening nr. NL80 RABO 0135 507 227. Vermeld er dan wel bij “onderhoud”.

Het verschenen jaarverslag ligt achter in de kerk om mee te nemen. Zo kun je thuis lezend kennisnemen van de vele activiteiten in de St. Lambertusparochie. Het jaarverslag is ook te vinden op www.kerknederweert.nl

Advertentie

2 Reacties

  1. Met voor miljarden aan vastgoed en miljoenen aan contant geld wil het vaticaan vast wel een kleine bijdrage voor hun dependance in Nederweert vrijmaken.

  2. Ben niet-gelovig maar wel bereid een bijdrage te leveren om een monumentaal pand te behouden, maar wanneer ik lees dat er 30.000 euro per jaar naar het bisdom gaat dan pas ik meteen!


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Sinterklaasintocht-in-Nederweert-Eind-weer-groot-succes5
Bekijk hier de foto’s
25 november 2024 | 9:26
2024_11_25-autobrand-a2-afrit-Nederweert-1
De auto kan als verloren worden beschouwd
25 november 2024 | 2:42
Overlijdensbericht-Mia-Bruekers-van-de-Kruijs5
Uitvaartbegeleiding van den Boom
24 november 2024 | 18:00
Auto-beschadigd-na-valpartij-Bremstraat
Graag wil de eigenaar de schade netjes afhandelen
24 november 2024 | 17:24

Advertentie