Skip to content

Jeuk

25 juli 2017 | 19:42

Jeuk is een onaangenaam gevoel van de huid dat meestal aandrang geeft tot reflexmatig krabben of wrijven. Mensen zeggen soms dat jeuk erger is dan pijn.

Klachten en symptomen
Het krabben of wrijven bij jeuk kan huidbeschadigingen tot gevolg hebben. Hierdoor kan gemakkelijk een bacteriële infectie ontstaan. Vaak gaat jeuk gepaard met roodheid van en bultjes op de huid. Aanhoudende jeuk kan het normaal functioneren ernstig belemmeren.

Oorzaken
Jeuk kan verschillende oorzaken hebben:

  • Te droge huid of huidaandoeningen zoals eczeem of psoriasis
  • Allergie
  • Insecten of kwallenbeten
  • Contact met bepaalde producten (wol) of planten (brandnetels)
  • Zon
  • Wondgenezing

Wanneer moet je een arts raadplegen?
Bij aanhoudende of regelmatig terugkerende jeuk doe je er goed aan een arts te raadplegen.

Wat kun je er zelf aan doen?
Hoewel vaak makkelijker gezegd dan gedaan: probeer niet te krabben. Concentreer je op iets anders. Knip de nagels kort en houd ze goed schoon. Soms wordt jeuk erger door warmte of kleding. Probeer hier rekening mee te houden. Verder kunnen een koude douche of natte omslagen (bijv. washandjes met eventueel ijsklontjes erin) de klachten verlichten. Ouderen hebben vaak jeuk die veroorzaakt wordt door een zéér droge huid. Dit kan worden voorkomen door de huid dagelijks in te smeren met een verzachtende crème of zalf.

Geneesmiddelen
Geneesmiddelen die verkoelen of plaatselijk verdoven kunnen effectief zijn bij jeuk. Er zijn gels met menthol en verkoelende zalven en lotions verkrijgbaar. Welk middel je kiest, is afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeur, de plaats van de jeuk, jouw leeftijd en de oppervlakte van het jeukgebied. Je kunt deze middelen niet gebruiken als de huid beschadigd is. Soms neemt de jeuk alleen maar toe door het insmeren van de huid. Dit kan veroorzaakt worden door een allergische reactie op een stof in het middel. Je kunt dit controleren door het gebruik tijdelijk te staken.

Een aantal jeukstillende middelen bevat stoffen die de huid kunnen irriteren. Als je weet dat je gevoelig bent voor zulke stoffen, kun je deze middelen beter niet gebruiken.

Kinderen jonger dan twee jaar mogen geen mentholbevattende producten gebruiken. Menthol kan bij jonge kinderen benauwdheid veroorzaken. Ook volwassenen kunnen soms overgevoelig reageren op producten die menthol bevatten.

Heb je naar aanleiding van bovenstaande nog vragen? Loop dan eens vrijblijvend bij Alphega apotheek Nederweert binnen, wij staan je graag te woord!

Tot de volgende keer,

Jack NausJack JF Naus, apotheker Alphega apotheek Nederweert
Kerkstraat 42, 6031 CH Nederweert
T. 0495-632696,
E. info@apotheeknederweert.nl,
W. www.apotheeknederweert.nl
Bezoek ons nu ook op facebook: www.facebook.com/apotheeknederweert

 

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Bekijk hier de video!
18 november 2024 | 15:00
Uitvaartbegeleiding van den Boom
18 november 2024 | 12:00
Bezoek aan de hooggelegen ‘Beiaard’-expositie
18 november 2024 | 11:17
Een gedicht…..
18 november 2024 | 9:00

Advertentie