Skip to content

Tijdreis: Merie-Ketrien

24 september 2017 | 10:52

De vergelijking van het oude en nieuwe straatbeeld is een mengeling van nostalgie, herinnering, spijt en herkenning. Voor deze aflevering van ‘Tijdreis’ gingen Ton Frenken en Alfons Bruekers weer voor u op pad. Plek van handeling is dit maal het Horecaplein op de kop van de Kerkstraat. Een duik in het archief van de Stichting Geschiedschrijving Nederweert leverde een oude foto en het bijbehorende verhaal.

Vuil en stank
In het huis uiterst links, waar nu Guulke Eten & Drinken zich bevindt, was het eeuwenlang een bedrijvigheid van jewelste. In de eerste helft van de 19e eeuw was op die plek de leerlooierij van Frans Spierings gevestigd. Daar werden koeienvellen gelooid tot leer voor schoenen, laarzen en paardentuig. Dat klinkt romantisch, maar het was een van de vuilste en meest stankveroorzakende beroepen uit de oude tijd.

Frisolet
In 1849 vestigde zich op de plek van de leerlooierij de allereerste fabriek die Nederweert rijk was. Ondernemer Michiels begon er een zogenaamde Frisoletfabriek, door de Nederweertenaren kortweg ’t Lintjfebriek genoemd. Daar werd frisolet, gekantklost lint, vervaardigd dat werd gebruikt bij kragen van dameskleding. Het was zwaar werk en daarbij werd kinderarbeid niet geschuwd, zo blijkt uit een gemeentelijk inspectierapport uit 1865. Rond 1890 ging de fabriek ter ziele in de concurrentiestrijd met de Brabantse textielindustrie. J.H. Knapen, die met een dochter van de textielfabrikant Michiels was getrouwd, begon er in 1891 een broodbakkerij. Die werd in 1912 overgedaan aan huisschilder Piet Scheijven (met de bijnaam Pietje Puk). In de naoorlogse periode was er de winkel van Neer Jetten gevestigd.

[image-comparator title=”Merie-Ketrien Nederweert” left=”https://www.nederweert24.nl/wp-content/uploads/2017/09/merieketrien-oud.jpg” right=”https://www.nederweert24.nl/wp-content/uploads/2017/09/merieketrien-nieuw.jpg” width=”100%” classes=”hover”][/image-comparator]

Poell
Het enige huis dat op beide foto’s onveranderlijk is gebleven, is de fraaie langgevelboerderij Kerkstraat 7-9. Deze woning werd door Jan Poell als broodbakkerij gesticht in 1885. En ook aan de tussenliggende woning heeft de familie Poell jarenlang haar naam verbonden vanwege de bekende slagerij die daar vanaf 1928 gevestigd was.

Merie-Ketrien
Maar laten we vooral de dame op de oude foto uit 1910 niet vergeten. Daar staat zij te poseren voor de fotograaf: Merie-Ketrien alias Maria Catharina van den Boogaert-Tegelaers (1866-1945). Als vrachtrijdster en koerierster heeft zij in haar lange carrière een afstand van 400.000 km afgelegd, dat is tienmaal de omtrek van de aarde. Het kunstwerk dat door Jack Poell (ook hier alweer een Poell…) aan haar gewijd werd, staat een eindje verderop in de Kerkstraat. Het is een icoon voor de ondernemingskracht en het doorzettingsvermogen van de Nederweerter vrouwen.

Alfons Bruekers
Stichting Geschiedschrijving Nederweert

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Bjorn-buut
De finale vindt op vrijdag 10 januari 2025 plaats
22 november 2024 | 16:16
2024_11_22-Kakelspektakel-bij-KV-de-Piepkukes-een-avond-vol-muziek-en-gezelligheid
Originele optredens en verrassende acts
22 november 2024 | 16:00
20241121_Veteranencafe-officieel-geopend-_8
Bij De Kleine Winst
22 november 2024 | 15:00
Snelweg-A2-Nederweert-N275-Weert-1
Om filevorming op de A2 te voorkomen…
22 november 2024 | 13:54

Advertentie