In navolging van diverse kookprogramma’s zoals Heel Holland Bakt, Masterchef of Taarten van Abel hebben velen ondertussen het kookvirus onder de leden. Vooral in Limburg waar de vlaai symbool is voor deze –vermeende- achtergestelde provincie. Toch zijn het ondertussen niet alleen vlaaien, taart of lieverkoekjes die gebakken worden. Vooral op drugsgebied wordt er flink wat bekokstoofd in Nederweert.
De ambitieuze doe-het-zelvers moeten tijdens het kijken van deze kookshows hebben gedacht: ‘maar waarom alleen maar taarten?’ Aan de slag dus. Zodoende bulkt Nederweert en omstreken al lange tijd van de risicovolle keukentjes waarin de discutabele gerechten voornamelijk bestaan uit MDMA-verjaardagstaart, supersnelle Speedcheesecake en een authentieke Limburgse vlaai besprenkelt met fleurige blauwe XTC-pilletjes. Groot nadeel aan deze chemische chef-koks is dat zij hun kook/coke-afval meestal naast de weg dumpen. Met als gevolg dat in iedere berm, sloot of akker wel een leeg vaatje drugspulp is te vinden. In tegenstelling tot de brave keukenprinsen en prinsessen hebben deze chef-koks van de onderwereld lak aan afvalrecycling en biologische leveranciers. Niet de smaak maar vooral de beleving van hun product zal daarom als prioriteit gelden.
De culinaire specialiteiten van Limburg zijn zodoende aan het verschuiven. Niet lang meer zullen vlaai, asperges en balkenbrij het populairste culinair erfgoed zijn van Limburg, binnenkort komen daar namelijk chemische genotsmiddelen voor in de plaats. Het is daarom wachten op toekomstige programma’s zoals Heel Holland Bakt Dope of Breaking Bad ‘de vlaaienversie’.
Er zijn nog geen reacties geplaatst