7 tips die (werk)stress kunnen voorkomen
Dit is de nationale week van (werk)stress. Deze is een aantal jaren geleden voor het eerst in het leven geroepen om meer aandacht te vragen voor werkplezier en werkdruk op de werkvloer. Wat kun jij zelf doen om overmatige stress te voorkomen op de werkvloer. Of die werkvloer nou extern bij een werkgever is of bij jou thuis omdat je zorgdraagt voor je gezin en huishouden maakt niet uit.
Er zijn een paar dingen die je zelf kunt doen.
1. Bewust zijn van jezelf en je omgeving
Dit begint met een frisse ochtendstart. Sta bijtijds op zodat je niet al tijd te kort komt op het moment dat je het bed uitstapt. Haasten werkt niet en al helemaal niet als je nog kinderen thuis hebt die zorg nodig hebben of een hond die uitgelaten moet worden want geloof me maar, door hen zul je ervaren dat het misschien handiger zou zijn geweest om toch iets eerder je bed uit te komen. In het vorige column op de website van Nederweert24 lees je hoe je in 4 stappen een frisse ochtendstart maakt.
2. Plan je agenda niet helemaal vol
Zorg ervoor dat je voldoende tijd hebt tussen twee afspraken zodat je niet van het een naar het ander hoeft te hollen. Zorg voor een reële planning waarin plek is voor onverwachte dingen. Plan ook de vrije tijd van je kind niet helemaal vol ook al zijn het ogenschijnlijk allemaal vrijetijdsbestedingen.
3. Doe 1 ding tegelijk en doe dit met aandacht
Hou je aandacht bij hetgeen je aan het doen bent en dwaal ondertussen niet af naar zaken waar je mee bezig bent geweest of die je later nog wilt gaan doen. Een onderdeel van Mindful@werken. Met meerdere dingen tegelijk bezig zijn zorgt ervoor dat je aandacht verspreid is en druk doet toenemen. Mobiele telefoons, IPad en computer dragen daartoe bij. Het kan helpen je werkzaamheden in blokken op te delen en tussendoor even te pauzeren, al is het maar een minuut. Je kunt je telefoon en email dusdanig instellen dat je niet continue wordt gestoord.
4. Pauzeer regelmatig
Ik doel hierbij niet alleen op de koffie- en lunchpauzes. Kijk ook naar momenten van natuurlijke pauzes zoals we dit in de training Mindfulness leren. Bijvoorbeeld als je moet wachten totdat de printer klaar is, of op weg van je werkplek naar een afspraak met een cliënt. Terwijl je aan de telefoon moet wachten. En zo zijn er meerdere momenten te ontdekken. Ik hoor regelmatig dat er geen pauzes gehouden worden, soms omdat mensen zelf door willen werken echter ook steeds vaker doordat mensen niet in de gelegenheid gesteld worden om te pauzeren. Pauzes nemen helpt te voorkomen dat het in je hoofd een chaos wordt. Wist je dat we doorgaans niet langer dan zo’n 40 minuten effectief geconcentreerd kunnen werken? Regelgeving omtrent werktijden en pauzes zijn opgenomen in de arbeidstijdenwet. Door gewoon een paar keer met bewuste aandacht in- en uit te ademen merk je al een verandering op.
5. Communiceer
Maak duidelijke afspraken over werkzaamheden en de taken die daarbij horen. Je hoeft het niet allemaal in je eentje te doen.
6. Zorg voor jezelf
Even met zijn allen flink doorpakken om een klus te klaren kan veel energie geven op het moment dat je hem hebt volbracht. Komt dit echter vrijwel dagelijks voor waardoor de werkdruk erg hoog is, dan kan er sprake zijn van een structureel tekort aan arbeidskrachten. Bespreek dit soort dingen op je werk. Goed voor jezelf zorgen wil ook zeggen dat je leert je grenzen aan te geven en taken te delegeren. Negeer jezelf niet.
7. Beweging en buitenlucht
Vooral in de wintermaanden hebben mensen de neiging om een dagelijks ommetje over te slaan. Ik ken maar weinig kleine kinderen en dieren die tegenstribbelen om naar buiten te gaan als het regent. Het is vaak de volwassenen die zijn neus optrekt terwijl een kind zijn laarsjes aantrekt en niks liever doet dan in de waterplassen rondspringen.
Wil je leren hoe je Mindfulness in je werk en privéleven kunt integreren informeer dan naar de mogelijkheden. In het nieuwe jaar starten we weer met een nieuwe groep. Op korte termijn is er nog plek voor 1 individueel traject.
– Lisette –
In de rubriek ‘Mindfulness’ schrijft Lisette Poell over haar werk in de praktijk ‘Jij bent Oké’. Ze geeft tips hoe Mindfulness te integreren is in het dagelijks leven. Lisette is gediplomeerd coach/counselor en Mindfulness Based Cognitive Therapist/trainer. Naast (digitale) coaching geeft ze trainingen en workshops op het gebied van Mindfulness en intuïtief schrijven. Ze werkt vanuit verschillende locaties. Soms worden paarden ingezet of trekt ze met haar cliënten de natuur in. Nieuwsgierig geworden? Kijk op de website www.jijbentoke.nl en ook op Facebook en LinkedIn. Heb je een vraag of opmerking stuur dan een mail.
Er zijn nog geen reacties geplaatst