Skip to content

Themaraad op dinsdag 28 november over cultuur en de toekomst

Redactie
22 november 2017 | 10:00

Advertentie

Leren over cultuur, door cultuur en met cultuur. Meedoen aan culturele activiteiten. In onze gemeente zijn het Regionaal Instituut Cultuur- en Kunsteducatie (Rick) en het Bibliocenter de twee grote organisaties die zich hiermee bezighouden. In een themaraad op dinsdag 28 november vertellen beide over hun projecten en wat de plannen voor de toekomst zijn. De combinatiefunctionarissen van de gemeente Nederweert zijn er ook. Zij kunnen je meer informatie geven over activiteiten waar je aan mee kunt doen.

Culturele activiteiten zijn er voor alle leeftijden. Het geeft mensen zingeving, het stimuleert participatie en het draagt bij aan de preventie van zorg.

Veel voldoening
Ook wethouder Geraats is het daarmee eens: “Cultuur brengt mensen bij elkaar, het geeft plezier en inspiratie. Talenten komen tot bloei en inwoners worden door de muziek en/of de kunst persoonlijk geraakt. Taal maakt dat mensen in alle opzichten mee kunnen doen in de maatschappij. De bibliotheek als open leercentrum. Het is mooi om als wethouder van Cultuur van dichtbij te mogen meemaken hoeveel voldoening inwoners hieruit halen”.

De toekomst         
Op dinsdag 28 november worden de raadsleden bijgepraat over cultuureducatie en cultuurparticipatie. Het zijn brede begrippen, maar wat betekenen ze nu eigenlijk? De avond wordt gevuld met drie presentaties. De eerste presentatie wordt verzorgd door Sanne Scholten, directeur van het Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst (LKCA). Als landelijke organisatie hebben zij onlangs een agenda voor de toekomst gepresenteerd. Beoefenaars, professionals, overheden, het bedrijfsleven en het sociaal domein hebben hier input voor gegeven.

Muziek, Hart voor je Wijk
De directeuren van Rick en het Bibliocenter vertellen vervolgens over de activiteiten in Nederweert op het gebied van cultuureducatie- en -participatie in de wijk en op school. Bij Rick kun je denken aan verschillende muziekprojecten zoals In de Band, de Blaasmuziekwinkel en niet te vergeten het project Hart voor je Wijk. Het project van vorig jaar heeft regionaal maar ook landelijk veel aandacht gehad, omdat het was verkozen tot één van de drie landelijke pilots die ondersteund werden door NOC*NSF, LKCA, Fonds voor Cultuurparticipatie en Kenniscentrum Sport. Komend jaar belooft ook weer heel wat moois. Het project vindt dan in Nederweert-Eind plaats. De eerste enthousiaste reacties zijn nu al binnen.

De bieb
Bibliocenter is inmiddels in bijna alle basisscholen in onze gemeente aanwezig via de Bibliotheek op School. De bibliotheek is al lang niet meer de organisatie waar je alleen boeken kunt lenen. Een leven lang leren, cursussen, lezingen, ondersteuning van leerkrachten bij taalonderwijs, voorkomen en bestrijden van laaggeletterdheid, doorgaande leerlijnen: het is er allemaal. Activiteiten voor iedereen van jong (o.a. Boekstart) tot oud waaronder Digisterker. Persoonlijke ontwikkeling en mee kunnen doen in de maatschappij zijn belangrijke waarden voor Bibliocenter. Een open leercentrum voor alle leeftijden waar mensen op een ongedwongen manier in een fijne sfeer bij elkaar kunnen zijn.

Je kunt meedoen
Het kan niet anders dan dat je door de presentaties geïnspireerd raakt. Maar wellicht ben je dat al en zou je graag zelf een cursus volgen en/of aan een culturele activiteit deelnemen? Je kunt deze avond hiervoor terecht bij de combinatiefunctionarissen Cultuur en Taal. Zij staan in de hal om vragen te beantwoorden en je de betreffende informatie te geven.

Kom je ook?
Draag je cultuur een warm hart toe? En ben je geïnteresseerd in de ontwikkelingen op dit gebied? Bezoek dan de themaraad op dinsdag 28 november van 19.30 tot 21.30 uur in het gemeentehuis. Op deze website van de gemeente Nederweert vindt je de agenda.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

VitalikRadko - depositphotos.com
Inbraak Altweerterkapelstraat in Weert
17 september 2024 | 20:30
De neven Peeters helpen Nederweert verduurzamen - 2
Plan een vrijblijvend adviesgesprek
17 september 2024 | 20:04
Greep naar de Hoorn 2024-12
Bekijk hier de foto’s van een te gekke dag
17 september 2024 | 20:00
Lynn-de-Wit
Handballen en dansen
17 september 2024 | 18:30

Advertentie