Skip to content

Complimenten voor waardering en erkentelijkheid getoonde inzet

Redactie
3 januari 2018 | 21:07

Advertentie

Tijdens de jaarlijkse Nieuwjaarsreceptie van de gemeente Nederweert zijn dit jaar voor de zesde keer de Gemeentecomplimenten uitgereikt. Deze gemeentelijke onderscheiding is een blijk van waardering en erkentelijkheid voor getoonde inzet en verdiensten, maar ook als aanmoediging om vooral zo door te gaan danwel een waardering voor bijzondere prestaties of vernieuwend of bijzonder ondernemerschap.

Burgemeester Evers reikte de onderscheidingen uit in de volgende categorieën:

Sociaal Nederweert

In de categorie Sociaal Nederweert kreeg de heer Piet Knapen uit Nederweert (ruim 40 jaar beheerder van het dierentuintje in Nederweert-West) het gemeentecompliment.

In 1976 deed de toen nog jonge Buurtvereniging West een verzoek aan de gemeente om op het terrein tussen de Florastraat en het handbalcomplex een klein dierentuintje op te richten. De buurt zou dan hand- en spandiensten verrichten bij de oprichting en het beheer van deze voorziening. De kosten werden geschat op iets meer dan 9.000 gulden. Het terrein werd met hulp van buurtbewoners klaar gemaakt en het dierentuintje kwam. De eerste bezetting bestond uit 2 damherten, 4 dwerggeiten, 2 drentse heideschapen, 2 dwergezels, 2 vietnamese varkens, konijnen, knobbelganzen, eenden, kuifhoenders etc. “Dames en heren wij spreken wel vaak over gemeenschapszin maar dit is toch wel een burgerinitiatief waarbij we kunnen stellen; participatie én leefbaarheid avant la lettre!” aldus de burgemeester.

Piet Knapen, destijds de beheerder van de sporthal, ging in zijn eigen tijd het parkje beheren en de beesten voederen waarbij de gemeente de kosten van het voer tot op de dag van vandaag voor zijn rekening neemt. Dat wil zeggen dat Piet Knapen al ruim 40 jaar heel heel veel vrije tijd steekt in dit dierentuintje.  Een plek in Nederweert waar talloze opa’s en oma’s maar ook pappa’s en mama’s met hun kroost naar de dieren gaan kijken. Soms al in een tweede of derde generatie.

“En Piet? Nou die heeft al die aandacht liever niet. Hij doet zijn werk met plezier en liever op de achtergrond” vervolgt de burgemeester. “Maar vandaag even niet want hij wordt gewaardeerd voor zijn inzet en dat al ruim 40 jaar. Piet wordt ouder, hij wil met ons spreken over de toekomst van het parkje. Het gemeentebestuur zal echt met hem meedenken. We weten allemaal niet wat de toekomst brengt. We weten wel zeker dat wanneer we spreken over het gewone Nederweert dat daarom zo bijzonder is ook Piet het gemeentecompliment meer dan verdient.”

Natuurlijk Nederweert

Het gemeentecompliment in de categorie Natuurlijk Nederweert gaat dit jaar naar de jubilerende Vogelwerkgroep Nederweert

Sportief Nederweert, dit jaar omgedoopt in “Natuurlijk Nederweert”. Sportief betekent immers veel meer dan op hoog niveau sporten. Het Gemeentecompliment in deze categorie is daarom dit jaar toegekend aan de Vogelwerkgroep Nederweert.” De burgemeester vervolgt “Ik ben ooit met mijn echtgenote ’s morgens zeer in de vroegte meegefietst naar het Sarsven en de Banen. Dat gezamenlijk spotten en tellen van de vogels is echt een sport op zich“.

Op 30 november 1993, staken enkele actieve ‘vogelaars‘ de koppen bij elkaar en richtten de Vogelwerkgroep Nederweert op. Ze vieren dit jaar hun zilveren jubileum. De vereniging heeft de bescherming van vogels in de natuurlijke omgeving ten doel. Zij proberen dit te bereiken door onderzoek, archivering, verstrekken van gegevens aan derden, nestbescherming, voorlichting en educatie. “En u zult begrijpen dat zij in een natuurrijke omgeving als Nederweert daar de handen vol aan hebben“.

Een aantal huidige leden verrichtten al voor 1993 inventarisaties voor een landelijke organisatie in zogenaamde atlasblokken. Nu men met voldoende ‘tellers’ was, werd al snel het idee geboren om de Gemeente Nederweert gebiedsdekkend te inventariseren. Dit gebeurde in 2010 al voor de zeventiende keer! Naast het doorsturen van de gegevens voor aan de overkoepelende instantie SOVON wordt er bijna jaarlijks in eigen beheer een Inventarisatie-rapport van Nederweert uitgebracht. Tijdens het tien-jarig bestaan werd er zelfs een prachtig boek over de resultaten van het eerste decennium gepresenteerd.

De Vogelwerkgroep Nederweert bruist nog steeds van energie en met inmiddels ruim honderd leden uit heel de gemeente Nederweert is zij op velerlei gebieden actief. “En om een goede ‘vogelaar’ te zijn moet je vooral niet opvallen. En dat doen ze dan ook niet. Zij doen dat gewoon. En daarom doet het mij veel plezier om hen het Gemeentecompliment voor Natuurlijk Nederweert uit te reiken.” zegt burgemeester Evers.

Ondernemend Nederweert

Het gemeentecompliment in de categorie Ondernemend Nederweert gaat dit jaar naar Mevrouw Truus Wetemans uit Leveroy (Café-Zaal Wetemans).

Ruim honderd jaar geleden is het allemaal al begonnen. Velen kwamen vanuit de kerk bij vader Wetemans terecht, of het nu was om een bruiloft te vieren of een afscheid of om er een kaartje te leggen zoals dat vroeger na de hoogmis ging. Café Wetemans is niet zonder Truus voor te stellen en Truus niet zonder Café Wetemans, het vaste gezicht van hét dorpscafé in Leveroy. In het verleden deed ze dit samen met haar broer Miel, die haar altijd terzijde stond.

https://www.facebook.com/Nederweert24/videos/1518517008197925/

Truus (want ik mag geen mevrouw tegen je zeggen), jij bent al bijna 50 jaar uitbaatster van Café-Zaal Wetemans te Leveroy. Jij biedt in je lokaliteit gastvrij onderdak aan veel Leveroyse verenigingen én activiteiten. Hierbij laat jij je meestal niet leiden door bedrijfseconomische motieven. Integendeel zelfs. Jij stimuleert jeugd om muziek te maken. Voor de diverse popbands bied/bood jij een repetitielocatie aan. Nimmer klopt een Leveroyse vereniging tevergeefs aan voor financiële of materiële steun. Het gemeenschapsbelang staat bij jou voorop. Café-Zaal Wetemans is mede hierdoor al ruim 100 jaar de ‘huiskamer’ van het dorp voor oud én jong.” “Truus Wetemans” is een begrip in Leveroy en de verre omgeving. Een bijzondere vrouw met een groot hart. Ze maakt het mogelijk dat in deze kleine kern bijzonder veel verenigingen actief kunnen zijn wat de leefbaarheid zondermeer ten goede komt. Ze ondersteunt het verenigingsleven in grote mate en belangeloos, zowel materieel als immaterieel.

In 2011 mocht de burgmeester haar een Koninklijke onderscheiding uitreiken. Eén citaat uit de brief die hij destijds in dit kader kreeg: “Truus Wetemans is een onmisbaar fundament voor de Leveroyse verenigingen en de hele Leveroyse gemeenschap”. De brief was ondertekend door een indrukwekkende lijst van ondersteuners. “Je zult begrijpen dat het mij een bijzonder genoegen is het Gemeentecompliment voor Ondernemend Nederweert  aan haar uit te mogen reiken. Geef het een mooie prominente plaats in jouw zaak en hang er een briefje bij “gewoon, gewoon”, zo eindigt de burgemeester zijn verhaal.

Nieuwjaarstoespraak
Lees hier de nieuwjaarstoespraak van burgemeester Evers

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

default
Denk mee over leefbaarheid van Nederweert-Eind
6 oktober 2024 | 14:49
Mussenbaan Staatsbosbeheer
Nationaal Park De Groote Peel
6 oktober 2024 | 11:00
Totalbody Sport 4
Hoe blijf je gemotiveerd in deze periode?
6 oktober 2024 | 10:00
Buurthuis Moesel in Weert vol met hobbyisten
Hobby Happening
6 oktober 2024 | 9:00

Advertentie