Skip to content

LLTB: ‘Ecoduct bij Weert is slecht idee’

5 januari 2018 | 14:04

Het voornemen van provincie Limburg om over de Zuid-Willemsvaart bij Weert een ecoduct aan te leggen, kan niet rekenen op steun van de LLTB. Het ecoduct moet volgens de provincie het risico verkleinen dat dieren verdrinken. Het gaat dan met name over wilde zwijnen. De LLTB ziet meer in het handhaven van het nulstandbeleid.

Als het aan de provincie ligt, komt het ecoduct over de Zuid-Willemsvaart ter hoogte van de Tungelroyse Beek. De provincie verwacht dat daardoor het aantal incidenten met te water geraakte dieren zal verminderen.

Grotere problemen
Bestuurslid Hans Bovend’eerdt van de LLTB-regio Midden-Limburg denkt niet dat het ecoduct het probleem oplost. ‘Het maakt het alleen maar groter’, zegt hij. ‘Misschien dat de rust aan die kant van het kanaal even terugkeert, maar dat geldt zeker niet voor de lange termijn. De zwijnen kunnen zoals bedoeld oversteken, maar vervolgens is er meer verspreiding en is het probleem nog moeilijker te beheersen met als resultaat dat er dan ook rasters langs wegen moeten komen, zodat de zwijnen geen gevaar vormen voor automobilisten.’

Volgens Bovend’eerdt is het handhaven van het nulstandbeleid de enige oplossing. ‘Maar dan moeten wel de middelen worden verstrekt, die dit mogelijk kunnen maken. Bijvoorbeeld door extra jachtmogelijkheden of zelfs jagers door de provincie in dienst te nemen.’ Hij hekelt het feit de dat betrokken partijen, waaronder de LLTB en de jagers, nooit bij de plannen van de provincie betrokken zijn geweest.

‘De provincie had eerst met de jagers om tafel moeten gaan zitten om te kijken naar een passende oplossing’, zegt Bovend’eerdt. ‘We proberen als LLTB in ieder geval weer het overleg met de provincie aan te gaan, maar tot op heden verloopt de communicatie vrij stroef. Er worden kleine stapjes gezet, zoals nachtzichtkijkers voor jagers en tijdelijke rasters, maar die bieden geen soelaas.’

Structurele oplossing
Bovend’eerdt is van mening dat samen met de wildbeheereenheden naar een structurele oplossing moet worden gekeken. ‘Dan gaat het waarschijnlijk om maatregelen die maatschappelijk gezien niet even geliefd zijn, zoals meer afschotmogelijkheden.’ Hij snapt de houding van anti-jacht actiegroepen. ‘Maar zij ondervinden in de regel geen hinder van de wilde zwijnen en hebben waarschijnlijk ook nooit een dier voor de auto gehad. De lijst met incidenten groeit in een razend tempo.’

Ook jager Frans Veugen van Wildbeheereenheid De Oude Graaf ziet een ecoduct niet zitten. ‘Hoe weten de varkens nu dat er een ecoduct is? Je zult hoe dan ook rasters moeten plaatsen, anders vallen ze alsnog in het water. Nuloptie is nuloptie. Daarbij zijn de jachtmogelijkheden daar zeer beperkt en is onze limiet aan inzetmogelijkheid bereikt.’

Advertentie

6 Reacties

  1. Helemaal eens met de tegenstemmers.
    Als er te veel geld is, hevel dit dan over naar de zorg of naar een beter wegennet, zo dat er minder files komen.
    (Weert-Eindhoven).

  2. Heeft geen enkele zin, zolang er geen omheining bij staat.
    Eens bij ecoduct gaan kijken bij A2, hoeveelheid sporen van Varkens (kenners weten hoe die eruit zien) tellen en kijken wat daar het resultaat is.
    Staan er iedere week een grote hoeveelheid sporen op (nee), is het nog zo, dat je de varkenspopulatie sneller gaat spreiden over een groter gebied.
    Ze zitten al overal, het is een nul optiegebied, dit is niet voor niets in het leven geroepen door de politiek (op een enkele partij na, democratisch beslist). Afschot is dan ook de enige manier om verdrinkingsdood en verkeersslachtoffers te voorkomen.
    NATUURLIJK is daar niet iedereen blij mee, totdat men zelf schade ondervindt, aan oogst, in tuinen, aan auto`s of als men en familielid moet missen door een aanrijding met een varken van 90 kilo.
    Er liggen al wildtrappen in het water die veel geld gekost hebben en nog moet men geregeld uitrukken voor wild dat verdrinkingsdood nabij staat.

  3. Wilde zijnen horen hier niet en het word eens tijd te gaan handhaven.
    Mijn part verkoop je dat vlees maar als lekker wild om daar nog beter mee te kunnen handhaven.
    Verspreiding van zijnen moet voorkomen worden.
    Nu worden er in diverse bossen in de buurt honden aangevallen, ja ook aan een lange lijn, dus niet alleen maar loslopende.

  4. Wie handhaven zegt in dit land heeft meteen de lachers op zijn hand. Doch is dit de enige manier om dit probleem beheersbaar te houden .

  5. Ecoducten worden gebouwd als onderdeel van de zgn. Ecologische Hoofdstructuur die is bedoeld om iets te doen aan de achteruitgang van de biodiversiteit. Het is daarom maar goed dat de LLTB en de jagers niet het natuurbeleid maken in ons land want anders ging het verdomde slecht met de natuur.

  6. Gewoon afschieten die beesten ze kosten de gemeenschap alleen maar geld


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Wout-en-Noor-13e-prinsenpaar-van-de-Jong-Vlikkestaekers-1
De Jong Vlikkestaekers Doospel
22 november 2024 | 21:00
depositphotos.com | Thidada6242@gmail.com
Toon Hermans Huis Weert
22 november 2024 | 17:00
Bjorn-buut
De finale vindt op vrijdag 10 januari 2025 plaats
22 november 2024 | 16:16

Advertentie