Skip to content

Jeugdzorgtaken vanaf 2015 naar gemeenten

Redactie
2 maart 2013 | 12:28

Advertentie

JeugdzorgtakenSamen zorgen voor de jeugd. Met die titel zijn de gemeenten in Midden-Limburg samen met de Provincie Limburg van start gegaan de transitie van de jeugdzorg vorm te geven. Met de Transitie Jeugdzorg krijgen gemeenten vanaf 2015 de verantwoordelijkheid voor de uitvoering van alle zorg voor kinderen, jongeren en hun opvoeders. Dit nieuwe stelsel moet een einde maken aan de bureaucratie en aan de sterk versnipperde hulpverlening in de jeugdzorg.

In Nederland, en dus ook in de regio Midden-Limburg, hebben veel verschillende partijen een rol in de zorg voor de jeugd. Zij hebben hun eigen plannen en budgetten waarvan de onderlinge afstemming voor verbetering vatbaar is. De vraag naar jeugdzorg is de afgelopen jaren sterk gestegen en blijft stijgen. Het rijk wil deze tendens ombuigen door de verantwoordelijkheid voor de jeugdzorg bij gemeenten neer te leggen. Het idee erachter is dat gemeenten beter weten wat de lokale gemeenschap nodig heeft. Als alle kennis, kunde, ervaring, energie en geld wordt samengebracht, kan effectiever worden gewerkt. En krijgen dus meer kinderen en ouders tijdig de juiste opvoed- en opgroeiondersteuning.

Jeugdzorgtaken: “Drie grote opdrachten”

Gemeenten kunnen de zorg voor jeugd herkenbaarder en dichterbij organiseren. Daarmee staan gemeenten voor een omvangrijke uitdaging die drie grote opdrachten omvat:

  • Transitie: gemeenten bereiden zich voor op de overname en inrichting van de taken en verantwoordelijkheden op het gebied van geestelijke gezondheidszorg, provinciale jeugdzorg, gesloten jeugdzorg, jeugdreclassering, jeugdbescherming en licht verstandelijk gehandicapten.

  • Besparing: deze taken moeten zij verwezenlijken met een aanzienlijke besparing van 15% op het totale budget.

  • Transformatie: met als resultaat een nieuwe opbouw van de ondersteuning en zorg voor jeugdigen en hun opvoeders binnen hun sociale omgeving, met waar nodig een integrale aanpak van de problematiek.

Op 1 november 2012 ging de pilot Generalisten van start in de gemeenten Leudal, Weert en Nederweert. Een proefproject waarin de samenwerkende partners willen ervaren hoe de nieuwe manier van werken, gebaseerd op samenhang en afstemming, uitpakt als straks de Transitie Jeugdzorg een feit is. Het Centrum voor Jeugd- en Gezin (CJG) werd hiervoor uitgebreid met jeugd- en gezinswerkers die optreden als dé begeleider van een gezin. Zij zijn de spin in het web als er meerdere vormen van ondersteuning nodig zijn en begeleiden het gezin zo kort als mogelijk en zo lang als nodig. Op 28 februari ondertekenden de Provincie Limburg, de gemeenten Leudal, Weert en Nederweert, Algemeen Maatschappelijk Werk, Bureau Jeugdzorg en de Jeugdgezondheidszorg het ‘Convenant Generalisten, jeugd en gezinswerkers Westelijk Midden-Limburg’. Deze kernpartners werken samen aan een totale omslag in denken en doen. De ondertekening van het convenant is het officiële startsein van de pilot in de regio Westelijk Midden-Limburg. Bij de realisatie zijn meer partners betrokken waaronder de kinderopvang, het onderwijs, RiaggZuid, PGZ, Mutsaersstichting, MEE, Gastenhof, Vincent van Gogh en Rubicon. De pilot is mogelijk gemaakt met een subsidie van de Provincie Limburg. Ook Oostelijk Midden-Limburg heeft een soortgelijke pilot in voorbereiding.

Gemeente Nederweert

 

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Screenshot
Uitvaartbegeleiding van den Boom
 
27 september 2024 | 9:00
Mariabeeld gevel Martinuskerk
Gerestaureerde Mariabeeld wordt ingezegend
27 september 2024 | 8:00
Screenshot
De vereniging is enorm trots
26 september 2024 | 22:18
2024_09-26 Ongeval Geuzendijk Weert-1
Traumahelikopter ter plaatse
26 september 2024 | 22:04

Advertentie