Skip to content

Themaraad over aanvalsplan armoede in Nederweert

Redactie
19 januari 2018 | 10:00

Advertentie

In de gemeenteraad is veelvuldig gesproken over het onderwerp armoede. Tijdens de raadsvergadering in juni vorig jaar heeft het college toegezegd met een Aanvalsplan Armoede te komen. Het conceptplan ligt klaar en wordt nu besproken in een themaraad. Met de economische crisis die in 2008 startte, is het aantal mensen dat in armoede leeft, fors gestegen. Volgens cijfers van het CBS leeft 5% van de inwoners van Nederweert van een inkomen rond het sociaal minimum.

Groei armoede toegenomen
Dit komt neer op ongeveer 840 mensen. Van de kinderen in onze gemeente groeit 8,8%, ongeveer 400 kinderen, op in armoede. Deze percentages zijn lager dan het landelijk gemiddelde (7,7% voor totale bevolking en 11,2% voor kinderen). Dit komt onder andere doordat de werkloosheid relatief iets lager is in Nederweert. In de gemeentelijke database zien we de groei van armoede bijvoorbeeld terug in het toegenomen aantal bijstandsuitkeringen. Het aantal bijstandsontvangers in Nederweert is gestegen van gemiddeld 135 inwoners met een bijstandsuitkering in 2012 naar 188 in 2017.

Taboe en schaamte
Er heerst nog steeds een taboe en schaamte rondom armoede. Zeker in een plattelandsgemeente als de Nederweert, waar veel mensen elkaar kennen en waar ‘de eigen boontjes doppen’ hoog in het vaandel staat. Maar armoede heeft niet alleen persoonlijk leed tot gevolg; het leidt ook tot maatschappelijke kosten en problemen. Het is dan ook belangrijk om het zoveel mogelijk te voorkomen en te bestrijden.

Het aanvalsplan dat er nu in concept ligt, is het eerste resultaat. Ze hebben de initiatieven en mogelijkheden die er in de gemeente al zijn, geïnventariseerd. Ook staan er in het aanvalsplan al de eerste ideeën en uitgangspunten over hoe de gemeente armoede in Nederweert verder wil voorkomen en bestrijden.

Werkconferentie
Gezien de complexiteit en het verborgen karakter van armoede kan de gemeente dit niet alleen. De werkconferentie op dinsdag 12 december was bedoeld om met netwerkpartners, raadsleden maar zeker ook inwoners samen van gedachten te wisselen over wat ze in Nederweert anders of nog meer zouden kunnen doen.

Themaraad
In een themaraad op dinsdag 23 januari informeren de gemeente je over het aanvalsplan van de gemeente Nederweert en de uitkomsten van de werkconferentie. Ze willen daarnaast graag in gesprek. Iedereen is van harte welkom. De bijeenkomst begint om 19.30 in de raadzaal. Hier vind je de complete agenda en het concept-plan.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

VitalikRadko - depositphotos.com
Inbraak Altweerterkapelstraat in Weert
17 september 2024 | 20:30
De neven Peeters helpen Nederweert verduurzamen - 2
Plan een vrijblijvend adviesgesprek
17 september 2024 | 20:04
Greep naar de Hoorn 2024-12
Bekijk hier de foto’s van een te gekke dag
17 september 2024 | 20:00
Lynn-de-Wit
Handballen en dansen
17 september 2024 | 18:30

Advertentie