Skip to content

Gemeenten en Provincie tekenen voor aanleg glasvezel buitengebied

Redactie
25 januari 2018 | 18:00

Advertentie

De gemeenten Weert, Nederweert, Leudal, Maasgouw, Peel en Maas, de Provincie Limburg en Glasvezel buitenaf hebben het convenant getekend om de aanleg van toekomstbestendig glasvezel in het buitengebied mogelijk te maken. Juist nu de Limburgse samenleving verder digitaliseert, wordt snel internet voor inwoners en bedrijven in het buitengebied, steeds belangrijker.

Inschrijving
Half maart start in de vijf Midden-Limburgse gemeenten de inschrijving voor een abonnement. Als minimaal 50 procent van de bewoners meedoet, gaat de aanleg daadwerkelijk door.

Veel behoefte
Uit onderzoek blijkt dat er in de buitengebieden van Leudal, Maasgouw, Nederweert, Peel en Maas en Weert veel behoefte is aan glasvezel. De Provincie Limburg en de betrokken gemeenten zijn daarom met Glasvezel buitenaf in gesprek gegaan om de mogelijkheden voor de aanleg van glasvezel in de buitengebieden te verkennen. In 2016 spraken de Provincie Limburg, de gemeenten, Glasvezel buitenaf en de belangenorganisaties MKB-Limburg, Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB), Limburgse Werkgevers Vereniging (LWV) en de Vereniging Kleine Kernen Limburg (VKKL), af het maximale te doen om de aanleg van glasvezel mogelijk te maken. Dat resulteerde in de ondertekening van het convenant. Naar verwachting worden nog dit jaar de eerste adressen aangesloten.

Internet hard nodig
Wethouder Coumans is enthousiast dat de aanleg een stap dichterbij komt. “Iedereen weet dat snel internet hard nodig is, nu hebben de bewoners van het buitengebied het zelf in de hand door een abonnement af te sluiten.”

Start campagne
Piet Grootenboer, directeur Glasvezel buitenaf: “Wij zijn heel blij dat we vandaag een belangrijke stap hebben gezet om ook het buitengebied van Midden-Limburg van glasvezel te voorzien. Half maart starten we de campagne Glasvezel buitenaf en voor de zomer weten we of de benodigde 50% is gehaald. We weten dat de behoefte in Limburg groot is en kijken ernaar uit om hier aan de slag te gaan.”

Foto: Provincie Limburg

Advertentie

17 Reacties

  1. Het zal mij niet verbazen als bewoners in het buitengebied veel meer voor hun aansluiting gaan betalen dan bewoners in de kernen. Ongelijkheid tussen burgers binnen een gemeente dus.
    Ik opper bij dezen het idee dat de gemeente dit gaat compenseren via de gemeentelijke belastingen.

    • Blij met deze stap! En Fons, goed punt.

    • Eerst maar eens afwachten wat het aanbod zal zijn voordat je gelijk conclusies gaat trekken, niet?

  2. Ik heb eens wat onderzoek gedaan naar wat dit voor de particulieren en bedrijven betekend.

    Het bedrijf dat glasvezel aanlegt is CIF Buitenaf II BV dat opereert onder de naam Glasvezel Buitenaf (zie http://www.glasvezelbuitenaf.nl ).
    Dit bedrijf werkt samen met een beperkt aantal aanbieders van internet/TV/telefonie. Dat lijkt wat mij betreft toch een beetje op kartelvorming.

    Afhankelijk van de regio zijn er voor particulieren maar 3 of 4 aanbieders van internet/TV/telefonie. Voor bedrijven is er soms maar een aanbieder maar nooit meer dan twee. Het aanbod is dus veel beperkter dan in de stad of dorpskern.

    In een test uit 2017 van de Consumentenbond naar beste alles-in-een providers komt van de aanbieders waar Glasvezel Buitenaf mee samenwerkt alleen Caiway voor in de top 10.
    Zie https://www.consumentenbond.nl/alles-in-1/beste

    Behoud van abonnement bij de bekende Nederlandse aanbieders zoals XS4ALL (al jaren de beste internetprovider), KNP, Ziggo, Telfort of Tele2 is niet mogelijk.
    Je krijgt dus ook een ander emailadres. Tenzij je al gebruik maakt van een algemeen emailadres zoals @gmail.com betekend dit dat je iedereen op de hoogte moet gaan stellen van je nieuwe emailadres. Bovendien kun je een probleem krijgen met websites waar je inlogt met je emailadres. Meestal is het veranderen van een emailadres voor zo´n account niet mogelijk zodat je nieuwe accounts moet gaan aanmaken.

    De kosten bestaan uit maandelijkse vastrechtvergoeding van € 12,50 of eenmalig €1600,-.
    De maandelijkse vastrechtvergoeding wordt jaarlijks verhoogt volgens de consumentenprijsindex die wordt vastgesteld door het Centraal Bureau voor de Statistiek.
    Daarnaast betaal je abonnementskosten aan de aanbieder van je keuze.
    Je hebt dus 2 overeenkomsten.
    Je hebt ook nieuwe router nodig. Je huidige ADSL-router die is aangesloten op de koperen telefoonkabel van KPN is onbruikbaar.

    Bij aanmelding tijdens de inschrijfperiode betaal je geen eenmalige aansluitkosten. Bij aanmelden na de inschrijfperiode worden de werkelijke kosten in rekening gebracht, met een minimum van € 995.

  3. Nog even de volgende toevoeging op mijn vorige commentaar.

    Als ik mij niet vergis is in de dorpskern glasvezel aangelegd door Reggefiber en kun je daar wel kiezen uit aanbieders zoals XS4ALL, KNP, Ziggo, Telfort of Tele2.
    De gemeente heeft hier echt een steek laten vallen door bij de aanleg van glasvezel in de dorpskern niet meteen het buitengebied mee te nemen zoals in andere gemeentes wel gedaan is.
    Met de opmerking “nu hebben de bewoners van het buitengebied het zelf in de hand door een abonnement af te sluiten” speelt wethouder Coumans het balletje terug naar de bewoners. Een misselijke opmerking. Als je straks geen glasvezel hebt ligt het dus aan je zelf. Een beetje verder kijken dan je neus lang is en wat meer opkomen voor de belangen van de bewoners hoeven we blijkbaar niet te verwachten van deze wethouder. Wanneer zijn er weer verkiezingen?

    • Jeetje Fons is de azijn nu op? Ik ben het er volledig mee eens dat de gemeente in de tijd van Reggefiber een hele grote steek heeft laten vallen. Ze hadden toen alles niets moeten bedingen. Dan had ik nu glasvezel gehad (ja ik woon in het buitengebied). Maar nu komt er eindelijk na lang vijven en zessen weer schot in de zaak en je zeikt werkelijk alles op voorhand al af.

      Zo zwart als jij het ziet is het allemaal niet. Een router zit bijna altijd standaard in het pakket. Vaak zijn die dermate slecht (en dat zeg ik als IT’er) dat iedereen die iets meer als huis tuin en keuken wil je toch een eigen, fatsoenlijke router aanschaft.
      In de kern was het ook je eigen keuze om glasvezel te nemen of niet. Deed je dat niet kreeg je in de regel evengoed de aansluiting, maar dat was een keuze van Reggefiber. Wie weet gebeurt dat in het buitengebied alsnog (al denk ik van niet).
      Ook je verhaal van de emailadressen vind ik wel erg zwartgallig. Natuurlijk is dat waar, maar ook wanneer je nu voor een andere adsl provider zou kiezen speelt dat probleem. Voor die paar mensen die nog hun beperkte provider-mail gebruiken is dat slechts een klein obstakel tegenover alle voordelen van glasvezel.

      Nog steeds ben ik met je eens dat er teveel onderscheid wordt gemaakt tussen kern en buitengebied, waar de mensen wonen die voor de decadenten onder ons het eitje en de biefstuk leveren. Maar laten we nou niet alles afzeiken en ook blij zijn dat we nou eindelijk eens een wethouder hebben die zich überhaupt inzet voor ons.

    • Mijn berichten hebben niks met afzeiken of azijn te maken. Het zijn gewoon feiten die je met een beetje zoekwerk op internet in een uurtje kunt vinden. Wat ik doe is mensen gewoon op voorhand informeren van wat ze kunnen verwachten. Niet meer, niet minder.

    • Beste Fons,
      Ben het met Ber eens dat je wel een heel erge zuurpruim bent, en de feiten ook niet juist weergeeft. Mensen informeren prima, maar geef dan wel de juiste info, Anders wordt het stemmingmakerij. Met een beetje meer zoekwerk had je ook kunnen weten dat de gemeente inzake Reggefiber geen steekje heeft laten vallen. De gemeente moet volgens artikel 5 van de Telecommunicatiewet gedogen, dat telecombedrijven kabels leggen in openbare gronden. Ze kunnen dit niet afdwingen of de voorwaarde stellen dat ze in de hele gemeente kabel moeten leggen. Het is dus helaas aan de marktpartij om te bepalen wat voor hen rendabel is om een kabel te leggen. Dit probleem speelt overigens in heel Nederland en zelfs Europa. Jouw stelling dat in de meeste gemeenten wel glasvezel in de buitengebieden ligt valt onder de noemer ‘fakenieuws/stemmingmakerij’. Dat nu CIF mogelijkheden ziet om in Nederweert glasvezel aan te leggen, moeten we toejuichen. Er is geen enkele andere marktpartij die dit wil. De graafkosten zijn nu eenmaal erg hoog voor de paar aansluitingen in het buitengebied. Voor CIF is dit alleen rendabel als 50% meedoet. Dus de stelling van Coumans is juist: het ligt nu aan de bewoners in het buitengebied. Als we niet meedoen dan zal er geen enkele marktpartij brood in zien om dergelijke hoge kosten te maken.
      Andere foutje in je ‘zoekwerk’: voor de aansluiting geldt in Nederweert een vastrecht van € 15,00/maand of éénmalig € 1.900,00 en niet € 12,50/€ 1600,00 zoals jij aangeeft (zie verslag informatiebijeenkomst Bombardon).
      Hopelijk zie je ook de voordelen in van de aanleg van glasvezel. Zo niet dan heb je nog altijd de keuze om geen aansluiting te nemen.

    • Dat jij mij een zuurpruim vindt en het nodig vindt dat hier te vermelden zegt denk ik meer over jou dan over mij. Dit soort kwalificaties zijn onnodig en voegen niks toe aan de discussie.

      Door mijn bericht fake news te noemen zeg je eigenlijk dat ik opzettelijk informatie verspreid waarvan ik weet dat die niet klopt met als doel anderen te misleiden. Dat is namelijk wat fake new is. Fake news is niet informatie die misschien niet helemaal correct is of informatie die je niet bevalt.

      Mijn informatie over beschikbare providers en kosten komt van de website van CIF. Ik heb gekeken naar regio’s waar CIF al glasvezel heeft aangelegd in buitengebieden. Ik heb de bron vermeld. Iedereen kan dit controleren. Uit jouw informatiebron blijkt alleen dat de kosten nog hoger liggen.

      Ik schreef niet dat “dat in de meeste gemeenten wel glasvezel in de buitengebieden ligt”. Ik schreef “zoals in andere gemeentes”. Het kleine maar essentiële verschil zit hem in woord meeste.

      Het mag dan misschien zo zijn dat de telecomwet gemeentes verplicht aanleg van kabels te gedogen maar dat wil nog niet zeggen dat gemeentes geen invloed kunnen uitoefenen. Ik ga hier geen discussie met je voeren over artikelen van de telecomwet maar ik raad je wel aan die even helemaal te lezen en niet alleen artikel 5.1 waarin de gedoogplicht is regelt. Feit blijft dan andere gemeentes het wel voor elkaar hebben gekregen om niet alleen in de kernen maar ook meteen in het buitengebied glasvezel te laten aanleggen. Ik blijf van mening dat de samenwerkende gemeenten Weert, Nederweert, Leudal, Maasgouw, Peel en Maas die nu een deal met CIF hebben gesloten dat ook voor elkaar hadden kunnen krijgen. Dat is ook de reden waarom ik mij stoor aan de opmerking van wethouder Coumans.

      Natuurlijk zie ik de voordelen van glasvezel maar ik ben wel kritisch.

  4. Fons bedankt voor je zoekwerk hoor.

    Begrijp ik het nu goed dat wij buitengebied bewoners als we nu meteen meedoen sowieso extra per maand al 15 euro kwijt zijn in vergelijk met de kern bewoners?

    En als we nu mee doen de prijs van de weg naar meterkast niets extra kost. Wel als je later pas besluit mee te doen?

    • Dat is inderdaad zoals ik het begrijp.
      Het is even afwachten wat het exacte aanbod gaat zijn.
      Afhankelijk van waar je woont kan 4G voor thuis (draadloos) een optie zien.

    • Dank je

      4G voor thuis hebben we al. Via T-mobile omdat KPN niet levert. En zit je bij T-mobile aan een databundel vast.
      Want dat koperen draadje wilde hier niet. 1 MB kun je tegenwoordig niet veel meer mee.

    • @maaike dit is niet geheel correct.
      Men heeft 3 keuzes
      1: aanleg en volprijs betalen. Gelet de exacte prijs per woning in niet bekend dit komt omdat deze nog niet bekend zijn wel de gemiddelde kosten voor aanleg (lees 1 maalige kosten) Dit omdat er nog gekeken moet worden waar de pop gebouwen komen (gv centrales)

      2 Prijs per maand. Ipv de 1 maalige kosten dit is ook nog niet 100% bekend hierover zijn er nog besprekingen met de gemeente.

      3 het aanleggen na het project Hierbij komen de na aanleg kosten er nog boven op.

      De 15,00 boven de kern geld alleen bij optie 2 niet bij optie 1. Tevens hangt het er net vanaf welk abbo u aanschaft. Ik zou eerst op de nederweertse meetings en info dagen wachten voor exacte kosten deze moeten namelijk nog komen en verschillen per gebied (gesproken met de informateurs in heythuyzen)

      @fons ik ben het eens dat dit ook anders kon maar dit is destijds vooral door de gemeente gedrukt en niet door reggefiber alleen Mbo buitengebied. dit omdat het in die jaren voor hun nog niet interessant was.

      # maaike Koper klopt is geen snelheid meer echter is het niet correct dat KPN dit niet heeft. KPN heeft net als de Tmobile 4g modems die ook via databundel werken.

      Mbo mijn mening op gv ik zou het graag doen vermeerd de waarde van de woning en als ik kijk wat ik nu kwijt ben mbo schotel en internet adsl dan kan dit nog fijn uitpakken mbo kosten. ( op langere termijn) als ik namelijk minder ga betalen per maand of bijna hetzelfde en ik ga van 2 mb naar 100 dan is dit voor mij gezien een plus punt. betaal ik minder dan zal ik per maand terug verdienen op de eenmalige kosten prijs. Plus zou ik hier ooit verhuizen dan kan ik de gemaakte kosten bij de vraagprijs plaatsen want het bied voor de toekomstige bewoners ook nog een plus punt. (zeker als deze de kosten zien/horen van na aanleg zou ik het niet gedaan hebben)

    • @ Buitenmens

      U schreef
      “Koper klopt is geen snelheid meer echter is het niet correct dat KPN dit niet heeft. KPN heeft net als de Tmobile 4g modems die ook via databundel werken.””
      Op ons adres levert KPN geen 4g voor het buitengebied, vraag me niet waarom.
      Databundel heeft KPN niet meer, daarom zou ik daar graag naar overstappen. Maar helaas.

      En bedankt voor de rest van de informatie.

  5. Internet via de schotel, is ook een optie, t.o.v. aanleg van de glasvezel kabel

  6. Voor TV gebruik ik Digitenne van KPN.
    Werkt met een kleine ontvanger die op zolder staat en via een kabel op de TV is aangesloten.
    Welliswaar geen HD maar voor mij prima beeldkwaliteit.
    Minder zenders dan via de schotel met Canal Digital maar alle nederlandse en buitenlandse zenders die ik wil hebben inclusief BBC
    Kost 15,50 per maand.

    • Maar daar zit internet niet bij . En vooral de gezinnen en bedrijven moeten het van de snelheid hebben.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Mussenbaan Staatsbosbeheer
Nationaal Park De Groote Peel
6 oktober 2024 | 11:00
Totalbody Sport 4
Hoe blijf je gemotiveerd in deze periode?
6 oktober 2024 | 10:00
Buurthuis Moesel in Weert vol met hobbyisten
Hobby Happening
6 oktober 2024 | 9:00
Omwonenden Kruisstraat klagen over verkeersoverlast
“Situatie loopt de spuigaten uit”
5 oktober 2024 | 20:38

Advertentie