Skip to content

Weet jij al wat jouw studiekeuze wordt?

Glendi
6 februari 2018 | 15:00

Advertentie

Angelique CarisWeet jij al welke vervolgstudie je gaat kiezen? Voor het mbo is de deadline 1 april en voor het hbo is het 1 mei. Zij die het weten kunnen relaxed aan hun eindexamen beginnen. Zij die twijfelen hebben nog eventjes de tijd, alvorens definitief te moeten kiezen. Studiekeuzestress hebben zij die door de bomen het bos niet meer zien en totaal geen flauw benul hebben van hetgeen bij hen past. Deze keuze bepaalt tenslotte een volgende stap in jouw toekomst, iets waarover serieus moet worden nagedacht.

Studiekeuzestress is ook een keuze

Het klinkt misschien raar, wie kiest er nu voor studiekeuzestress? Het is geen bewuste keuze, maar uitstelgedrag zorgt ervoor dat je uiteindelijk studiekeuzestress krijgt. En uitstelgedrag is vaak wel een keuze. Geregeld spreek ik ouders die zich zorgen maken over een vervolgstudie, terwijl zoon – of dochterlief daar nog helemaal niet mee bezig is. Op dat moment zitten ouders en kind, duidelijk nog niet in dezelfde fase van het keuzeproces. Daar waar je als ouders je zorgen maakt om de toekomstige studie van je kind, beseft je kind nog totaal niet dat er zorgen zijn. Ach, dat kiezen komt nog wel! Daar waar communicatie voor veel problemen de oplossing is, is het als ouders niet altijd makkelijk om met je kind in gesprek te gaan over een onderwerp als studiekeuze. Sommige ouders zien de toekomst van hun kind anders dan dat hun kind dat ziet.

In Nederland moeten onze kinderen al op jonge leeftijd keuzes maken. Hoe weet je wat er allemaal aan opleidingen is? Welke beroepen zijn er allemaal? Waar we vroeger ambachten hadden en wisten wat een beroep precies inhield, kennen we in de huidige tijd amper de beroepen die er zijn. Laat staan dat we een duidelijk beeld hebben van wat een beroep inhoudt. Daarnaast hebben we zulke snelle technologische ontwikkelingen, die invloed zullen hebben op toekomstige beroepen. Beroepen die er nu zijn zullen verdwijnen, beroepen die we nu nog niet kennen zullen hun intrede doen. Dit alles is niet bevorderlijk om een ” juiste”  studiekeuze te kunnen maken voor de lange termijn.

Maar we moeten ons afvragen of dat wel moet, een studiekeuze maken voor de langere termijn. In een tijd waarin leven lang leren het motto is, blijf je immers altijd leren. Door altijd te blijven leren, groei je vanzelf mee met de arbeidsmarkt en zijn veranderingen. Is het niet zo dat je op scholen niet alleen vakkennis leert, maar ook de 21 eeuwse vaardigheden? Deze vaardigheden zorgen ervoor dat je kind mee kan groeien in de huidige tijd. Onze kinderen hebben niet dezelfde problemen die wij als ouders in ons werkleven hebben ervaren. Zij groeien op in deze tijd van technologische ontwikkelingen, iets wat is ontstaan tijdens onze loopbaan en voor ons dus nieuw was. Leven lang leren hadden wij enkele jaren geleden niet, dus de meeste ouders hebben zich moeten laten bijscholen of omscholen om hun baan te kunnen behouden of die ene leuke baan te kunnen krijgen.

Als je als ouder vanuit een ander perspectief naar het maken van de juiste studiekeuze kan kijken. Dan zou ik adviseren kijk naar een passende studiekeuze, dt is wat jouw kind ook wil. Een studie die bij hem of haar past. Een omgeving waarin ze zich prettig voelen. Zie het als een volgende stap, maar zeker niet als de laatste stap.

Succes met het maken van een passende studiekeuze! En voor degene die toch graag wat extra ondersteuning nodig heeft, die mag mij altijd mailen of bellen.

In de rubriek “Loopbaanadvies” geeft Angelique Caris korte tips over loopbaan – en arbeidszaken. Angelique woont in Nederweert en werkt sinds 2010 van huis uit als loopbaanadviseur. Zij is de adviseur voor mensen die vastlopen in hun studie –of werkleven. Dit kan zijn door ontslag, maar ook op het moment dat je twijfelt over je huidige baan.

Ook helpt Angelique studenten bij het maken van een passende studiekeuze. Door het grote aanbod aan opleidingen, zien zij vaak door de bomen het bos niet meer. Dan is wat extra hulp een goede investering in de toekomst. Daarnaast is Angelique actief met het ontwikkelen van trainingen en workshops voor werkzoekenden, studenten, ouders en het onderwijs. Meer weten over het werk van een loopbaanadviseur? Kijk dan op de website van Angelique Caris.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

VitalikRadko - depositphotos.com
Inbraak Altweerterkapelstraat in Weert
17 september 2024 | 20:30
De neven Peeters helpen Nederweert verduurzamen - 2
Plan een vrijblijvend adviesgesprek
17 september 2024 | 20:04
Greep naar de Hoorn 2024-12
Bekijk hier de foto’s van een te gekke dag
17 september 2024 | 20:00
Lynn-de-Wit
Handballen en dansen
17 september 2024 | 18:30

Advertentie