Skip to content

Wees een oen, laat oma thuis en neem Anna mee

Redactie
15 februari 2018 | 11:00

Advertentie

Het voeren van een gesprek waarbij iedereen zich gehoord en begrepen voelt is niet altijd vanzelfsprekend. Tijdens een training Mindfulness worden deelnemers bewust hoe snel ze afgeleid en misleid worden door hun automatische denkreflexen. Er wordt regelmatig opgemerkt dat er al een mening is terwijl het gesprek nog plaats moet vinden. En ook het zevende kenmerk van de doe- en zijn-modus (met gedachten in het verleden of toekomst zijn, versus in het huidige moment) wordt in communicatie opgemerkt als ze zich realiseren dat ze aan tijdreizen zijn door iets wat ze horen of zien.

Hoe vaak betrap je jezelf erop dat je niet meer echt naar het verhaal van een ander aan het luisteren bent omdat je in je hoofd met iets anders bezig bent? Of, hoe vaak merk je dat je ongevraagd adviezen aan het geven bent? En ook, hoe vaak komt het voor dat er alleen nog maar blablabla uit je mond komt doordat je zelf bent afgedwaald?

Allemaal reacties die ons menselijkerwijs weleens overkomen. Des te meer je op de automatische piloot functioneert des te kleiner is de kans dat je dit opmerkt. Vorige week gingen we tijdens een opvolgsessie van Mindfulness dieper in op Mindful in communicatie. We oefenden samen hoe je een basis kunt leggen om Mindful te communiceren waarin sprake is van openheid, oprechte nieuwsgierigheid, mededogen en respect. Er was aandacht voor eigen perspectief en voor het perspectief van de ander. Het resultaat was dat partijen zich gehoord en begrepen voelden waardoor er vertrouwen ontstond.

Niet alleen Mindfulness helpt je in communicatie. Een paar ezelsbruggetjes kunnen ook heel handig zijn om je te helpen herinneren.

Wees een Oen
OEN staat voor open, eerlijk en nieuwsgierig.
Tijdens mijn coachopleiding zei Nanja tegen ons: ‘Zet je nieuwsgierigheidsknopje aan en wees oprecht geïnteresseerd in de ander.’ Een open houding is hier de basisinstelling. Openheid zegt iets over ontvankelijkheid en toegankelijkheid. Er zijn geen verborgen agenda’s.

Laat OMA Thuis
Oordelen – Meningen – Adviezen
Soms heb je meteen een oordeel klaar en hou je vast aan een mening en gaat vervolgens een ander adviezen geven terwijl die nog niet klaar is met zijn verhaal. Stel je mening nog even uit en zet dat nieuwsgierigheidsknopje aan.

Anna mag altijd mee
Altijd – Navragen – Nooit – Aannemen.
Terwijl je oma wat vaker thuis mag laten, mag Anna altijd mee. Anna herinnert je eraan altijd dingen na te vragen aan de persoon in kwestie en nooit uit te gaan van aannames door jezelf of door anderen.

Eentje die de mensen onze training Mindfulness tegenkomen is NIVEA
De letters staan voor Niet Invullen Voor Een Ander. Het betekent eigenlijk dat je je met je eigen zaken moet bemoeien en niet die van een ander. Dat klinkt misschien niet zo vriendelijk maar is niet onaardig bedoeld. Zodra je voor een ander invult dan ontneem je de ander de kans om voor zichzelf te spreken. Wat mensen vaak niet beseffen is, als je zo bezig bent met andermans zaken, wie is er dan in jou aanwezig om jouw leven te leiden?

Mindfulness is een bejegeningswijze. Het leert je omgaan met wat je in het leven tegenkomt. Het wordt een training genoemd omdat er van je wordt verwacht dat je gedurende het traject thuis oefent door de stof op je eigen leven te betrekken en je eigen ervaringen te gaan maken. Het wordt dan ook experienteel leren genoemd waarbij er sprake is van voortschrijdende inzichten. Hiermee wil ik zeggen dat het proces niet stopt nadat je meegedaan hebt aan een training.

AGENDA

  • 17 februari bijeenkomst Inner Circle bij EquiJoy – besloten groep
  • 22 februari – 24 februari Mindfulness in Antwerpen
  • Maart: Workshop intuïtief schrijven – mail naar info@jijbentoke.nl voor meer informatie
  • April: Start nieuwe groepstraining Mindfulness – mail naar info@jijbentoke.nl voor meer informatie

– Lisette –

In de rubriek ‘Mindfulness’ schrijft Lisette Poell over haar werk in praktijk ‘Jij bent Oké’ waar ze werkt vanuit het gedachtegoed Mindfulness. Ze maakte al vrij vroeg kennis met mediteren en Mindfulness en paste dat in haar werk als coach toe. Pas 10 jaar later volgde ze een opleiding MBCT. Ze blijft bezig haar professionaliteit verder te ontwikkelen en noemt Edel Maex als een inspirerende tutor. Naast (digitale) coaching geeft ze trainingen en workshops op het gebied van Mindfulness en intuïtief schrijven. Ze werkt op verschillende locaties. Soms worden paarden ingezet of trekt ze met haar cliënten de natuur in. Nieuwsgierig geworden? Kijk op de website www.jijbentoke.nl  en ook op Facebook en LinkedIn. Heb je een vraag of opmerking stuur dan een mail.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Mussenbaan Staatsbosbeheer
Nationaal Park De Groote Peel
6 oktober 2024 | 11:00
Totalbody Sport 4
Hoe blijf je gemotiveerd in deze periode?
6 oktober 2024 | 10:00
Buurthuis Moesel in Weert vol met hobbyisten
Hobby Happening
6 oktober 2024 | 9:00
Omwonenden Kruisstraat klagen over verkeersoverlast
“Situatie loopt de spuigaten uit”
5 oktober 2024 | 20:38

Advertentie