Skip to content

Het verleden, heden en de toekomst van de Noordervaart

Redactie
17 februari 2018 | 11:00

Advertentie

Tijdens de bijeenkomst van de Heemkundevereniging Nederweert op dinsdag 20 februari om 20.00 uur zal Koen Krowinkel, omgevingsmanager Rijkswaterstaat Z.O. Nederland, spreken over de toekomst van de Noordervaart. Henk Hermans zal die avond spreken over het verleden en de historie. De lezing wordt gehouden in Zaal Centraal in de Kerkstraat in Nederweert.

In 1803 besluit Napoleon tot de aanleg van de Noordervaart. In 1810, als al een gedeelte van het werk is uitgevoerd, wordt de verdere aanleg stilgelegd. Om de Peel te ontginnen wordt het kanaal van Nederweert, eerst tot achter Meijel en later tot Beringen, bevaarbaar gemaakt. De aanleg van het kanaal bracht veel teweeg in deze streek. Komst van duizenden vreemde arbeiders en het doorsnijden van de wegenstruktuur. Het gaf echter ook kansen zoals industrieterreinen en bevloeiing van droge grond. We zullen de ontwikkeling van het kanaal met de aanleg van bruggen, wegen veren en duikers volgen tot verleden jaar.

Sinds vorig jaar is het kanaal definitief gesloten voor de scheepvaart en wordt het overgedragen aan het Waterschap Limburg. De bruggen zullen bij de gemeente in eigendom komen. Koen Krowinkel van Rijkswaterstaat zal ons meenemen in de globale plannen die er voor de komende 5 jaar liggen voor het kanaal.  Om de Noordervaart goed te kunnen overdragen is het van belang om een aantal zaken goed te organiseren, nl:

  1. Hoe zorgen we voor voldoende water voor het achterland?
  2. Hoe zorgen we er voordat het kanaal in goede staat blijft?
  3. Wat gaat er gebeuren met de kunstwerken na de overdracht, bruggen, sluizen, duikers en sifon?

Tijdens de lezing zullen we toelichten welke antwoorden Rijkswaterstaat heeft op de bovenstaande vragen. Iedereen is welkom en de toegang is gratis.

Activiteiten

  • Dinsdag 20 maart Jaarvergadering en inleiding door Jan Schatorje van het Limburgs Museum
  • Dinsdag 24 april Clerinxorgel in de St Lambertuskerk.
  • Zaterdag 22 september excursie naar St Odilienberg. Museum, kerk en klooster.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Gemeentehuis-Nederweert-1
Te hoge geurbelasting en gezondheidsrisico’s
17 september 2024 | 16:50
koorts24
Jack JF Naus, Alphega apotheek Nederweert
17 september 2024 | 15:00
Crematorium Weerterland Weert1
Open en transparant over het afscheid
17 september 2024 | 14:33

Advertentie