Skip to content

Doe ik dingen die me energie geven of word ik er alleen maar vermoeider door?

22 februari 2018 | 11:00

Moe worden is niet erg. Het kan je zelfs energie geven en een voldaan gevoel. Sommigen kennen het gezegde: Na gedane arbeid is het goed rusten. Echter als je geen moment van rust neemt en daarnaast ook nog voornamelijk bezig bent met zaken die veel energie vreten dan spreken we over uitputtende bezigheden. Mark Williams en Danny Penman schrijven hierover in de literatuur over Mindfulness.

Het sluipt er vaak ook zo makkelijk en daardoor geleidelijk in. Je hoort jezelf zeggen: ‘Nog even doorzetten en dan heb ik weer tijd voor ….’ Maar je weet ook dat dit niet altijd opgaat en er vaak weer iets anders op je staat te wachten. En zo komen sociale contacten op een lager pitje te staan, zeg je de koorrepetitie voor deze week af en vraag je de yoga-docent of je de les een ander keertje in kunt halen. Sport sla je ook over en zelfs een wandelingetje kan er nauwelijks vanaf.  En zo kan het zomaar gebeuren dat je langzaamaan afziet van dingen waardoor je kon ontspannen en waaruit je energie haalde.  De bekende spiraal van stress met kans op burn-out is volop in werking.

De ‘to-do’s’ wegstrepen op je lijstje levert niet altijd het gevoel op waarna mensen uiteindelijk op zoek zijn. Gedurende de dag op tijd schakelen en een hersenpauze nemen is van groot belang.

De 7 kenmerken waarover in de afgelopen weken geschreven is op een rijtje met een link naar het betreffende column.

  1. De automatische piloot versus bewuste keuze
  2. Analyseren versus gewaarworden
  3. Streven versus accepteren
  4. Gedachten voor waar aannemen versus ze zien als mentale processen
  5. Vermijden versus benaderen
  6. Mentale tijdreizen maken versus in het huidige moment blijven
  7. Uitputtende versus voedende bezigheden

Wil jij ook bewust leren schakelen meld je dan aan voor een training Mindfulness waarmee we dit voorjaar nog starten. Er zijn vele vormen waarop Mindfulness onderwezen wordt, belangrijk is dat het bij je past. Daarom vinden er ook altijd voorgesprekken plaats waarin we met elkaar kennismaken en informatie uitgewisseld wordt. Doe je mee?

AGENDA

  • 22 februari – 24 februari Mindfulness in Antwerpen
  • Maart: Workshop intuïtief schrijven – informatie
  • April: Start nieuwe groepstraining Mindfulness – informatie

– Lisette –

In de rubriek ‘Mindfulness’ schrijft Lisette Poell over haar werk in praktijk ‘Jij bent Oké’ waar ze werkt vanuit het gedachtegoed Mindfulness. Ze maakte al vrij vroeg kennis met mediteren en Mindfulness en paste dat in haar werk als coach toe. Pas 10 jaar later volgde ze een opleiding MBCT. Ze blijft bezig haar professionaliteit verder te ontwikkelen en noemt Edel Maex als een inspirerende tutor. Naast (digitale) coaching geeft ze trainingen en workshops op het gebied van Mindfulness en intuïtief schrijven. Ze werkt op verschillende locaties. Soms worden paarden ingezet of trekt ze met haar cliënten de natuur in. Nieuwsgierig geworden? Kijk op de website www.jijbentoke.nl  en ook op Facebook en LinkedIn. Heb je een vraag of opmerking stuur dan een mail.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Vacature-nederweert
Bekijk de laatste vacatures
19 oktober 2024 | 18:00
Grote-rommelmarkt-Leveroy
Elektra, huisraad, speelgoed, kleding, boeken…
19 oktober 2024 | 17:00
Burgernet_gezocht
Tips, bel 112
19 oktober 2024 | 16:52
2024_10_19-Open-dag-bij-Stichting-Gezond-Ontspannen-in-Nederweert
Kom een kijkje nemen!
19 oktober 2024 | 16:00

Advertentie