Skip to content

Stand-still beleid geitenhouderijen in Nederweert

7 maart 2018 | 17:45

Het college van burgemeester en wethouders van Nederweert voorkomt wildgroei aan geitenhouderijen door voorlopig niet mee te werken aan de uitbreiding van geitenhouderijen of het omschakelen van een agrarisch bedrijf naar een geitenhouderij. Het besluit geldt voorlopig voor de duur van een jaar.

Het college geeft hiermee handen en voeten aan een initiatiefvoorstel van de PvdA om een stand-still beleid inzake geitenhouderijen mogelijk te maken. Ook de fractie JAN had in de raadsvergadering van 6 februari kritische vragen gesteld over de eventueel vestiging van een geitenhouderij.

Onvoldoende zicht gezondheidsrisico’s
Het college heeft geconstateerd dat er onvoldoende zicht is op de gezondheidsrisico’s rondom geitenhouderijen én wil voorkomen dat er wildgroei ontstaat in leegstaande stallen. Deze twee overwegingen hebben geleid tot het voorstel van het college. “Om het gewenste beleid juridisch te borgen en uit te kunnen voeren is een voorbereidingsbesluit noodzakelijk”, aldus wethouder Van Meel. Een voorbereidingsbesluit kan voor maximaal een jaar worden genomen.

De gemeenteraad wordt uitgenodigd op 13 maart bij de bespreking van het initiatiefvoorstel van de PvdA een besluit te nemen over het collegevoorstel.

Stap in de goede richting
De partij JAN laat in een persbericht weten dat ze tevreden zijn dat het College voorlopig geen vergunningen aan geitenhouderijen verstrekt. Het JAN gaat ervan uit dat de gemeente hiermee negatieve ontwikkelingen voor de gezondheid van de inwoners van Nederweert kan voorkomen. “Nederweert kent een groot probleem op het gebied van fijnstof, geur en ammoniak. Maatregelen blijven hard nodig om de te hoge uitstoot van milieuvervuilende stoffen te verminderen. We zullen als gemeente een stappenplan moeten maken om de milieudruk in het buitengebied verder te verlagen. Dit standstill-beleid is een stap in de goede richting“, aldus de fractie JAN.

Advertentie

8 Reacties

  1. Super een wijs besluit, ga zo door en geen uitbreidingen meer van vee.
    Ga zo door

  2. Helemaal mee eens.
    Hopelijk een voorbeeld voor ander gemeentes in Limburg Brabant en Gelderland hebben een moratorium tot 2020.
    Wie volgt.

  3. Besluit door cda uitgesteld tot na de verkiezingen….
    Het is nu ook even verdacht stil rondom de randweg en het centrumplan…

    • Beste Flupke, Gisteravond 8 maart om 19.30 was er bijpraatavond over de centrumontwikkelingen in de raadzaal van het Gemeentehuis te Nederweert. Is hier op de website en de Facebook site van Nederweert24 gepubliceerd op maandag 5 maart om 18.00. De avond werd geleid door wethouder Theo Coumans van de VVD. Dus hoezo stil rondom centrumplan.

  4. Ik bedoel dat bepaalde partijen in de verkiezingstijd geen harde standpunten in nemen, maar schermen met inhoudsloze oneliners.

    Vier jaar geleden nam het cda bijvoorbeeld geen standpunt in over de randweg (net als de vvd trouwens), maar zou men rekening houden op onderzoeksresultaten en de mening van het volk. (Antwoord op mijn persoonlijke vraag aan een cda’er over het standpunt betreffende de randweg) Vervolgens is vier jaar lang geprobeerd de randweg er door te drukken, ondanks negatieve onderzoeksresultaten en tegengas vanuit het volk. Nu (in verkiezingstijd) zie ik wederom nergens een hard standpunt over de randweg…

    Dit is een voorbeeld, maar er zijn meer onderwerpen die ik kan aansnijden.

    • Als ze net zo vaag en inhoudsloos zijn als dit onderwerp dan laat maar. Er is daarbij niks doorgedrukt. Het is niet verdacht stil maar je wil iets horen wat niet wordt gezegd.

    • Beste Flupke,

      Volgens mij is door het college al die tijd gezegd het onderzoek te volgen. Uit het onderzoek kwam 2 varianten naar voren en daarin is stelling genomen door het college c.q. raad. Dat Provinciale Staten anders besluit heeft niks met de besluitvorming en standpunten van de zittende partijen te maken toch?
      De standpunten hierover zijn volgens mij ook helder ‘We wachten het nieuwe onderzoek af en doen wat het beste is voor de meerderheid van de burgers’. Hoe kan je op dit moment een harder standpunt innemen over iets waar je als gemeente nieteens over gaat maar alleen kan adviseren? Ik neem aan dat geen enkele partij zal roepen: “Uit het onderzoek blijkt nu dit de beste oplossing, maar wij willen het volledig anders want ….!”

      Eveneens is op 8 maart iedereen, die daar interesse in had, bijgepraat over de stand van zaken m.b.t. het centrum. Er zijn zelfs concrete data genoemd waarop e.e.a. gerealiseerd moet zijn. Veel duidelijker kan het denk ik niet zijn. Ze zijn helder over waar ze zekerheid over hebben. Ik voel me dan als burger zijnde goed ingelicht, ik kan andere gemeenten bedenken waar er wat schimmiger wordt omgegaan bij de besluitvorming.

    •  Quote:
      Ik neem aan dat geen enkele partij zal roepen: “Uit het onderzoek blijkt nu dit de beste oplossing, maar wij willen het volledig anders want ….!”

      Dit doen ze al jaren met de randweg….


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Grote-rommelmarkt-Leveroy
Elektra, huisraad, speelgoed, kleding, boeken…
19 oktober 2024 | 17:00
Burgernet_gezocht
Tips, bel 112
19 oktober 2024 | 16:52
2024_10_19-Open-dag-bij-Stichting-Gezond-Ontspannen-in-Nederweert
Kom een kijkje nemen!
19 oktober 2024 | 16:00
Workshops-Weerter-Mannenkoor
Ontdek je stem!
19 oktober 2024 | 15:00

Advertentie