In dit filmpje vertelt Dirk Geurts, als psychiater en onderzoeker verbonden aan het Radboudumc centrum voor Mindfulness, over de invloeden van meditatie op het brein. Eerder noemde ik ooit het boek Frazzled van Ruby Wax (verkrijgbaar bij Bruna en bibliotheek) waarin ze een stuk heeft opgenomen over de werking van ons brein. Al meer dan 30 jaar wordt er onderzoek gedaan naar het effect van Mindfulness. Onderzoek dat ooit begon in Amerika met Jon Kabat-Zinn breidde zich uit naar Engeland en vindt nu wereldwijd plaats. Dit jaar vindt het wereldcongres over Mindfulness in juli in Amsterdam plaats.
Resultaten uit een onderzoek kunnen je motiveren om aan iets te beginnen of om iets door te zetten. Echter theoretische kennis uit een onderzoek kan nooit de plaats innemen van de werkelijke ervaring. Je leert ook niet gitaarspelen door er een boek over te lezen. Je hebt een gitaar nodig en dient te oefenen en misschien neem je daarvoor een aantal lessen. In het begin krijg je vreselijk pijn op je vingertoppen omdat zich daar nog geen eelt heeft gevormd maar als je even doorzet wordt de pijn minder en kun je misschien leuke melodieën laten klinken.
Kennis wordt pas echte kennis als je hem zelf toepast.
Je hoofd volstoppen met allerlei data kan ertoe leiden dat je brein voornamelijk bezig is met begrijpen en beredeneren. Ik kom dit in trainingen weleens tegen, met name bij mensen die zeggen te weten wat de bedoeling is van Mindfulness omdat ze er al veel over gelezen hebben. Tijdens de nabesprekingen van een eerste meditatie oefening menigeen vaak pas beseffen dat ze totaal niet aanwezig waren in hun lichaam anders dan met het denken van hun geest. En dat er zich telkens, zodra ze tot een conclusie waren gekomen, er zich weer een andere gedachte aandienden waarnaar hun aandacht werd getrokken. Als je continue in je hoofd leeft weet je niet wat er in je lichaam gebeurt. Dat merk je pas op als je opeens ergens een pijntje of ongemak ervaart. Mindfulness maakt je bewust van wat er in je lichaam èn geest gebeurt en hoe je daarmee omgaat. Het leert je ook hoe je zelf de teugels in handen neemt.
Ben je nieuwsgierig geworden en wil jij ook weten of Mindfulness iets voor je kan betekenen stuur dan een mail.
– Lisette –
In de rubriek ‘Mindfulness’ schrijft Lisette Poell over haar werk in praktijk ‘Jij bent Oké’ waar ze werkt vanuit het gedachtegoed Mindfulness. Ze maakte al vrij vroeg kennis met mediteren en Mindfulness en paste dat in haar werk als coach toe. Pas 10 jaar later volgde ze een opleiding MBCT. Ze blijft bezig haar professionaliteit verder te ontwikkelen en noemt Edel Maex als een inspirerende tutor. Naast (digitale) coaching geeft ze trainingen en workshops op het gebied van Mindfulness en intuïtief schrijven. Ze werkt op verschillende locaties. Soms worden paarden ingezet of trekt ze met haar cliënten de natuur in. Nieuwsgierig geworden? Kijk op de website www.jijbentoke.nl en ook op Facebook en LinkedIn. Heb je een vraag of opmerking stuur dan een mail.
Er zijn nog geen reacties geplaatst