Skip to content

Boeren van Nederweert Dag : ontdek het moderne boerenleven

2 mei 2018 | 15:25

De staldeuren gaan open op zondag 3 juni

Benieuwd naar wat er anno 2018 in een boerenbedrijf gebeurt? Grijp dan nu je kans en meld je aan voor de ‘Boeren van Nederweert Dag’ op zondag 3 juni.

Vanaf 11.00 uur zetten ruim twintig ondernemers van de vereniging Boeren van Nederweert de staldeur voor je open. Pluimveehouders, akkerbouwers, rundvee- en varkenshouders. Ze ontvangen je deze ochtend thuis aan de keukentafel met een kop koffie en een stukje vlaai. En vertellen over de liefde voor hun vak. Hun inspanningen voor het welzijn van hun dieren en een gezonde leefomgeving. De keuzes die ze maken om hun bedrijf te vernieuwen en levensvatbaar te houden. En over het belang van de agrarische sector in Nederweert als voedselproducent en banenmotor. 

Tijdens een rondleiding door het bedrijf zul je ervaren dat het geen loze woorden waren. De wereld achter de staldeur is radicaal veranderd. De Boeren van Nederweert zijn trots op hun bedrijf en laten dat op 3 juni graag zien. 

Om elke bezoeker de persoonlijke aandacht te kunnen geven die hij verdient, geldt er een inschrijving voor de Boeren van Nederweert Dag. Via de website www.boerenvannederweert.nl kun je je aanmelden voor een bezoek aan een van de deelnemende bedrijven. Per bedrijf kun je zien voor hoeveel bezoekers er die ochtend ruimte is. Wees er dus snel bij!  

Advertentie

24 Reacties

  1. Het is zo jammer dat de boeren zo in het kwade daglicht worden gezet, De burgers moeten zich toch echt beter realiseren, zonder deze boeren, geen supermarkten, geen bloemen, geen brood, geen groenten en geen vlees. Ze verdienen een pluim want zonder hun kwamen we om van de honger

  2. Boeren zorgen voor voedsel maar dat wil niet zeggen dat de samenleving geen kritiek mag hebben op hoe dat voedsel geproduceerd wordt en wat de neveneffecten van die productiemethoden zijn.

    • Beste Frank.

      Kritiek leveren kan iedereen, een sector in een kwaad daglicht zetten is waar het meer op lijkt. Natuurlijk mag er kritiek geleverd worden.
      Toch is het misschien goed je af te vragen (voor je kritiek levert) Of jij het beste weet hoe;
      iets verbouwd moet worden? Wanneer iets het beste groeit? Op welke grond je welke bewerking moet toepassen? tijdens welk Type weer je iets kunt voorbewerken of inzaaien? Welk voedsel het best voor dieren is? Wat de optimale manier is om een dier te laten groeien? Hoe je om moet gaan met bizar lage opbrengsten tegen bizar hoge kosten? Hoe je iedere dag weer het verwijt krijgt dat de wereld vergaat door jou schild? Etc., etc..
      Volgens mij mogen we wat meer respect hebben voor de sector.
      Misschien goed dat jij eens bij deze boeren gaat kijken.
      Laat je eens goed informeren, praat eens mét boeren in plaats van over ze!
      Laten we wel wezen, de boer produceert waar de consument om vraagt en tegen de prijs die de consument bereid is te betalen. En ja, hij of zij mag ook best wat verdienen om zijn of haar gezin te onderhouden!

      Kritiek begint dus ook bij jezelf.

    • Henri,
      Je volgt een aantal redenaties die niet kloppen.
      Als ik jouw redenatie doortrek dan zou ik eerst verstand van geneeskunde moeten hebben en met mensen in de gezondheidzorg moeten praten voor ik mij een mening mag vormen over problemen in die sector zoals b.v. wachttijden, werkdruk en personeelstekort. Of ik zou eerst met mensen in het onderwijs moeten gaan praten alvorens ik een menig mag hebben over te grote klassen. Dat is natuurlijk onzin. Mensen vormen zich nu eenmaal een mening op basis van informatie die in de media gepubliceerd wordt door journalisten, onderzoekers, overheidsinstanties, belangengroeperingen etc… Zo werk dat nu eenmaal. Dan kun je als boer wel zielig gaan doen en roepen dat we eerst op het boerenbedrijf moet komen kijken maar dat gaat niet werken. Als de agrarische sector vindt dat de informatie die in de media verspreidt wordt niet klopt, laat ze dan die zelfde media gebruiken om het tegendeel aan te tonen.
      Boeren zouden het ook helemaal niet aankunnen als we met z´n allen bij hen op bezoek gingen voor dat we ons een menig vormen over die sector.
      Ook is het zo dat een aantal effecten van de manier waarop boeren ons voedsel produceren helemaal niet zichtbaar zijn als je bij een boer gaat kijken. Zoals b.v. het effect op het milieu van het mestoverschot.
      En wie zegt mij dat als ik bij een boer ga kijken, dat ik dan correcte informatie krijg?
      Ook het argument dat boeren produceren tegen een prijs die consumenten bereid zijn te betalen is geen excuus. Dan zou het ook okay zijn om in derdewereldlanden kleding te laten produceren door kinderen omdat de consument nou eenmaal goedkope kleding wil. Je kunt als ondernemer de verantwoordelijkheid voor de effecten van je productiemethoden niet op de consument afschuiven; daar ben je zelf voor verantwoordelijk. Ik gebruik hier met opzet een extreme vergelijking om duidelijk te maken waarom je redenatie niet klopt.

    • Beste Frank,
      Je kunt natuurlijk ontzettend je best doen om je kromme redeneringen recht te praten en met veel tekst proberen nog meer mist te creëren, maar door Nederland en de agrisector te vergelijken met een derde wereldland en kinderarbeid valt voor mij alles op zijn plaats.
      Zoals de waard zijn….. vul verder zelf maar in. Succes!

    • Typische reactie van iemand die het ontbreekt aan echte argumenten. Een hoop roepen maar niks kunnen onderbouwen.
      Mijn opmerking dat ik met opzet een extreme vergelijking gebruik geeft al aan dat ik niet Nederlandse boeren met een derde wereldland en kinderarbeid vergelijk. Blijkbaar snap jij dat niet. Wat kan ik zeggen, zoals de waard is……

  3. Ik vind de eerste reactie ( petri ) zeer zuur en negatief.
    vraag me af waarom, dat de sector e.e.a mag doen aan de problemen die ze veroorzaken, ja
    Maar men moet niet zo reageren op kritiek die ze krijgen, steek de hand maar eens in eigen bezoem, en los de problemen die er zijn op.
    en als het niet anders kan ga ik wel naar de chinees of kebabtent

    • ik ben niet negatief. Maar alle problemen komen van de boeren. Zo wordt het teminste geschetst, Wil een boer uitbreiden dan is dat slecht voor de volksgezondheid. Nou die 650.000 vliegbewegingen boven ons ( lees het provinciaal plan maar na) daar maakt niemand zich druk over. Als je in de auto stapt en de lucht verontreinigt dan is dat niet slecht voor de gezondheid.. De verbreding van de A2 is ook niet slecht voor de gezondheid. Nee, hoor alles komt van de boer.
      En trouwens als je naar de chinees of kebabtent gaat, dan eet je ook van de boer. Wat is het verschil. Emoties.

    • Volledig met u eens petri niemand denkt door.Ik ben geen boer maat ben wel de kortzichtigheid van de mensen in de stad en kernen een beetje moe.Wel dikke pickups grote autos etc etc etc maar nooit denken hoeveel vervuil ik nu eigenlijk. Voor hun zijn de boer een.makkelijke prooi. De bewezen onderzoeken mbo vakanties lees auto en vliegreizen etc etc kijken ze niet. De standaard burger vervuilt gem meer dan de boer. Zie eindhoven. De stad zelf bouwd groen daken parken op daken etc voor vermindering. Lees hier de staat bedaald er voor niet de burger die het veroorzaakt. Maar een boer moet dit wel. Zeer kortzichtig van de simpele 40 uur werkweek burger. Nu wil de boer ze de feiten leren maar dan blijven ze weg.

  4. Wat er gebeurd buiten de gemeente kunnen we nix , of zeer weinig, aan veranderen, wat er gebeurd in deze gemeente wel.
    Dat er in deze gemeente door de hoeveelheid vee een behoorlijke fijnstof en overlast word veroorzaakt is onderhand wel bekend., en men mag ook wel eens luisteren naar degene die overlast hebben, daar ontbreekt het wel aan.
    want ik voldoe aan de vergunning zegt de ondernemer, en de gemeente zegt hij voldoet aan de vergunning, en zo spelen we de bal rond..
    De sector mag dar wel wat aan doen, ook de overheiden,
    In de gemeente nederweert zijn er gewoon te veel stallen op kleine lokaties te k8rt bij de bebouwde keren.
    War mij betrefd word er op het moment ietse te veel het slachtoffer rol toe getrokken door de sector.
    en nu naar de chinees lekker eten.

  5. Helemaal eens met Petri en Buitenmens,

    We consumeren ons met z’n allen helemaal het laplazarus.

    Hoeveel procent van het auto- en vliegverkeer is er voor het plezier?
    Twee keer, of vaker, per jaar op vakantie/weekendje weg is heel gewoon tegenwoordig, en dan niet meer met het vouwwagentje binnen Nederland, maar het liefst toch ook een exotische ”verweg-vakantie”.
    We rijden bij wijze van spreken van Maastricht naar Alkmaar, als daar de best geteste oliebollen verkocht worden:)
    Iedereen een elektrische fiets, want dat trapt zo makkelijk weg….
    De winkels liggen vol met hebbedingetjes die vervuilend geproduceerd worden in China etc, en die met grote zeeschepen hier naartoe worden gebracht.

    We worden niet te zwaar van het eten van vlees, maar van koekjes, chips, gebak enz. enz….
    En dan krijgt de boer, die basisvoedsel produceert, de schuld van de milieuproblemen?!

    Misschien is het een goed idee om iedereen bijvoorbeeld 500 kilometers per jaar toe te kennen, die alleen voor recreatie gebruikt mogen worden. Dan een mooi controlesysteem ervoor maken, de burgers het zelf laten bijhouden, en jaarlijks een paar inspecteurs over de vloer, die de zaak controleren op straffe van een flinke boete bij ”overtreding”,
    Zo gaat dat voor de boer ook:)). En dan in het meervoud……

    • Dat ben ik met je eens Hanna. Al is het wel zo dat de agrarische sector één van de factoren is die voor vervuiling zorgen. O.a. fijnstof en broeikasgassen. In plaats van alleen maar de vinger te wijzen naar andere oorzaken (waar we ook wat aan moeten doen), lijkt het me beter om ook deze oorzaak aan te pakken. Vooral in de gemeente Nederweert, waar nu eenmaal ontzettend veel dieren op een kluitje zitten. Nederweert is de bio-industie hoofdstad van Nederland. Waar in andere gemeenten al lang de rem staat op de uitbreiding van de veestapel, blijft men in Nederweert maar uitbreiden. Buiten het milieuaspect, is het buitengebied van Nederweert onderhand één groot agrarisch industrieterrein.

      Ik vind dat er hier onderhand ook eens de rem op mag…

    • Aanvulling, en wat denk je van al die Brabanders die hier kippenhokken en varkensstallen hebben gebouwd! Omdat ze in hun eigen provincie helemaal niet mochten bouwen! En het CDA heeft dit allemaal toegestaan, en daardoor niet in de gaten hebbend, dat ze de glazen van de Nederweerter boeren hebben ingegooid!

    • Zo zie ik het niet…..een gezond boerenbedrijf wat aan alle omgevings-, milieu- en -dierwelzijnseisen voldoet, kan en mag niet het boeren onmogelijk gemaakt worden, alleen maar ómdat het een veehouderij is. Die regelgeving is al streng genoeg.

  6. De boer krijgt overal de schuld van. Maar voed wel wereldwijd monden.
    We geven van alles de schuld. Maar de grote schuld zijn we allemaal samen.
    Maar ondertussen “fokken” wij als mens maar door. Nog meer monden te voeden. Nog meer vervuiling.
    En dat vermenigvuldigen word ook nog eens beloond met kinderbijdlag en allerhande kind toeslagen.

    Maar ondertussen wijzen naar de boer die wel uit moet breiden om de monden gevoed te houden.

    • Onzin. Boeren krijgen niet overal de schuld van. Noem eens iets waar boeren de schuld van krijgen maar waar ze niet voor verantwoordelijk zijn?

      Boeren breiden niet uit om meer monden moeten voeden. Zo nobel zijn ze niet. Boeren breiden uit om de zelfde reden als andere ondernemers (soms noodgedwongen) dat ook doen namelijk omdat ze daardoor goedkoper en efficiënter kunnen produceren en/of meer winst kunnen maken.

    • Enkele personen reageren heel erg Calimero-achtig hier op het forum. Na kritiek is ineens alles de schuld van de boeren. Dat is natuurlijk onzin.

      Niet “alles” is de schuld van de boeren. Ik ben zelfs blij met ze. Heb er jarenlang bij verschillende boeren gewerkt (o.a. ivm longproblemen gestopt). Dat wil niet zeggen dat ze geen aandeel hebben in de “Nederweerter milieu problematiek”. Boeren zijn op zich niet het probleem, maar wel de hoge concentratie dieren (vooral/ook dicht bij de kernen). En waar men mijn inziens direct mee op moet houden is het verstrekken van vergunningen voor nieuwe bedrijven van ondernemers buiten de gemeente/provincie.

      @Hanna: Je hebt gelijk. Je kaart een heleboel wereld problemen aan, maar dat betekent m.i. niet boeren hier geen rol in hebben. Net zo goed als industrie, consumenten, verkeer enz enz. dat hebben.

      Mijn oproep aan de lokale politiek (wie dat ook moge invullen) is dus:
      – Onderzoek de rol van de Nederweerter veehouderij i.r.t. de gezondheid van de inwoners (voor zover mogelijk).,
      – Laat de Nederweerter boeren maximaal ondernemen mits verantwoord en niet schadelijk is voor inwoners en milieu.
      – Laat boeren uit andere gemeentes/provincies lekker stallen bouwen in hun eigen gemeente/provincie. De vee-concentratie is hier al groot genoeg.

    • Natuurlijk doen ze dat noodgedwongen omdat ze anders niet overeind kunnen blijven.
      Maar die monden moeten wel gevoed worden, zo simpel is het wel. Elk jaar weer meer. Wereldwijd.
      En dat gaat niet lukken zoals we in 1950 onze groente en vlees produceerde.
      Dus ja ze doen het ook dat mensen te eten hebben.
      En ja dan krijgen ze de schuld van de vervuiling terwijl wij wel hun eten willen.
      Beetje egoïstisch niet?!

      Maar ondertussen zorgen we wel dat er steeds meer vervuilers op deze aardbol bij komen.
      Hier in Nederland ook.
      Misschien eens een kindertax gaan heffen. Overal is belasting op, behalve op het grootste probleem: de mens!

    • Nee, dat is niet egoïstisch. Of het nou gaat om voedsel of iets anders, burgers en overheid mogen eisen stellen aan hoe iets geproduceerd wordt. Het kan natuurlijk niet zo zijn dat omdat boeren voedsel produceren we maar alles moeten accepteren als gaat om vervuiling en dierenwelzijn.
      In denk dat de oplossing niet ligt in zoiets onzinnigs als belasting op kinderen krijgen maar eerder in minder dieren, lokaal produceren en lokaal consumeren (dus minder export), millieuvriendelijke productiemethoden zodat minder mest nodig is en nog een heleboel andere zaken. Een heleboel boeren zijn hier al mee bezig. Lees b.v. maar eens het artikel in de Volkskrant van zaterdag j.l. over een boer in Neer.
      Overigens heb je nog geen antwoord gegeven op mijn vraag waar boeren de schuld van krijgen maar waar ze niet voor verantwoordelijk zijn.

    • Frank, je snapt er helemaal niks van. Als een boer wil uitbreiden dan mogen ze dat alleen als ze min. 30% milieuwinst (noem fijnstof en geur) minder uitstoten. Dus minder vervuilen., Dat ze meer dieren kunnen houden is omdat er veel innovatie in technieken is en stalinrichtingen waardoor met meer dieren en toch 30 % mileiwinst gemaakt wordt. Dus de boeren zijn wel goed bezig voor de luchtkwaliteit alleen snappen de burgers dat niet want meer dieren wil toch automatisch zeggen meer vervuiling. Niet dus. Knoop dat maar eens goed in de oren. Verder roept de wereldvoedselorganisatie dat door de toename van de wereldbevolking er min. 25% meer vlees geproduceerd moet worden om de mondjes gevuld te houden. Dat gaat niet lukken in Nederland. Maar ga er van uit dat voedsel nog een schaars product gaat worden en dan komen ze bij de boer weer vragen of er nog eten is.

  7. Hanna, het gaat niet ,omdeat, het een veehouderij is.
    het gaat om de totale situatie in de gem. Nedereweert.
    en dat de sector zoveel andere redenen en “vervuilingen” erbij haalt, wat er totaal nix geen toevoeging heeft voor het hel gebeuren in nederweert.
    alle industrieen hebben nou een maal te maken met de wetgeving inzake het milieu.
    en die zijn echt niet kleiner als in verhouding met de veehouderij.
    nogmaals los als sector je eigen problemen op, en ga niet afschuiven op de vliegtuigen en a2 en te veel kinderen en consumeren en weet ik niet wat nog meer.

  8. Petri, je schrijft emoties, ga er zelf eens boven staan,
    en schrijf alle +en – eens op van datgene waar deze sector in nederweert voor staat.
    ben zelf ondernemer, moet je eens keer doen, kun je naar afloop eens de vraag stellen wat hoe en waarom ik wat aan het doen ben met mijn bedrijf en leven,

  9. Petri, ik denk dat ik er meer van begrijp dan jij denkt of wil toegeven.
    We hebben helemaal niet meer vlees nodig. Laat mij maar eens dat WVO rapport zien waar dat in staat.
    Minder vee en de grond waarop veevoer geteeld wordt gebruiken voor groenten die door mensen gegeten kunnen worden zet meer zoden aan de dijk om aan de toenemende vraag naar voedsel te voldoen dan nog meer dieren in een stal.
    En, zoals ik al eerder schreef, minder vee is maar een van oplossingen.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Aanhouding-arrestatie-2-1
Rijksweg Zuid in Kelpen-Oler
23 november 2024 | 13:26
2024_11_23-E-Gevatj-menke
Elke zaterdag een nieuwe aflevering
23 november 2024 | 12:00
Overlijdensbericht-Carolien-Bukkems
Geuns Uitvaartbegeleiding
23 november 2024 | 11:00

Advertentie