Skip to content

Insectensteken en tekenbeten

Redactie
15 mei 2018 | 15:00

Advertentie

Insecten steken of bijten om twee redenen. Muggen en dazen voeden zich met het bloed dat ze opzuigen. Wespen, bijen en hommels steken om zich te verdedigen. Ook teken bijten zich vast in de huid en zuigen bloed op. Ze zien er op het eerste gezicht uit als een insect, maar zijn het niet. Teken behoren tot de spinachtigen.

Insectensteken
Wanneer bijen mensen steken, blijft de angel met een weerhaakje in de huid hangen. In de angel zit een gifblaas. Daarom moet de angel snel en zorgvuldig worden verwijderd. Wespen en hommels laten hun angel niet achter als ze steken. Ook insecten die steken om bloed op te zuigen, verliezen hun zuigbuis niet. Het verhaal dat insecten zouden worden aangetrokken door mensen met ‘zoet bloed’ berust op een misverstand. Sommige mensen worden inderdaad vaker gestoken dan anderen. Dat heeft echter niets met het bloed te maken, maar wordt veroorzaakt door de geur van de huid. Deze is bij elke mens anders. De ene huidgeur is ‘aantrekkelijker’ voor insecten dan de andere.

Voorkomen van insectenbeten
Insecten houdt u op afstand door het dragen van witte kleding, door rook (van een kaars of wierook) of door het insmeren van de huid met een insectenwerend middel dat DEET bevat. Eventueel kunt u ook beddengoed met een insectenwerend middel besprenkelen. Er zijn een aantal maatregelen die u kunt nemen om een insectensteek of -beet te voorkomen:

  • Vermijd geparfumeerde cosmetica. Dit trekt insecten aan.
  • Sla nooit naar insecten om ze te verjagen. Hierdoor zullen ze zich juist verdedigen.
  • Draag nauw sluitende kleding, zodat de insecten geen kans krijgen om in mouwen of broekspijpen te kruipen.
  • Ga in het donker niet dicht bij een lichtbron zitten. Insecten worden door licht aangetrokken

Tekenbeten
Teken zijn kleine spinachtige beestjes van één tot drie millimeter groot. Teken kruipen; ze kunnen niet springen of vliegen. Ze leven vooral in struiken en hoog gras. Vaak wordt gedacht dat teken alleen in natuurgebieden voorkomen. Dat is een misverstand. Ze leven ook in parken en tuinen. Teken kruipen op passerende mensen of dieren en bijten zich vast in de huid. Door het opzuigen van bloed zwelt de teek op tot een bruinzwart bolletje van ongeveer één centimeter. Na enkele dagen laat de teek vanzelf los.

Voorkomen van teken
Wanneer de huid rond de tekenbeet na enige tijd toch een rode kleur krijgt, moet u een arts raadplegen. Ook als na enkele weken of maanden griepachtige verschijnselen of gewrichtspijnen optreden, dient u de tekenbeet aan een arts te melden. Om te voorkomen dat een teek op u kruipt en zich vastbijt in uw huid, is het verstandig om niet van wandelpaden af te wijken. Bij wandelingen door hoog gras of struiken kunt u het beste kleding met lange mouwen en broekspijpen dragen, zodat armen en benen bedekt zijn. Controleer de huid, na een verblijf in de natuur, op de aanwezigheid van teken.

Er zijn veel verschillende middelen die de pijn en jeuk verzachten. Heb je naar aanleiding van bovenstaande nog vragen? Loop dan eens vrijblijvend bij Alphega apotheek Nederweert binnen, wij staan je graag te woord!

Tot de volgende keer,

Jack NausJack JF Naus, apotheker Alphega apotheek Nederweert
Kerkstraat 42, 6031 CH Nederweert
T. 0495-632696,
E. info@apotheeknederweert.nl,
W. www.apotheeknederweert.nl
Bezoek ons nu ook op facebook: www.facebook.com/apotheeknederweert

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

2024_10_06 Koopzondag Nederweert-17
Mooi weer trok veel bezoekers naar het centrum
6 oktober 2024 | 20:00
2024_10_06 Synchroon team ZPC Nederweert
Het wedstrijdseizoen is weer begonnen!
6 oktober 2024 | 19:22
default
Denk mee over leefbaarheid van Nederweert-Eind
6 oktober 2024 | 14:49
Mussenbaan Staatsbosbeheer
Nationaal Park De Groote Peel
6 oktober 2024 | 11:00

Advertentie