Skip to content

Drie wethouders nemen afscheid

Redactie
3 juli 2018 | 14:00

Advertentie

Met het aantreden van een nieuw college is de tijd gekomen dat de zittende wethouders afscheid nemen. Theo Coumans, Rick van Meel en Henk Geraats zetten zich de afgelopen jaren in voor de gemeente Nederweert en haar inwoners. Alle drie zijn ze trots op de behaalde resultaten. Die veelal samen met inwoners bereikt zijn.

Henk Geraats
Op 6 mei 2014 startte Henk Geraats, bij de aanstelling van het nieuwe college na de gemeenteraadsverkiezingen. Zijn portefeuille besloeg het sociale domein in de volle breedte. “Een enorm inspirerende en uitdagende periode,” aldus Geraats. “Vooral de invoering van de drie decentralisaties (jeugd, Wmo en participatie) op 1 januari 2015 vormde bestuurlijk en organisatorisch een geweldige uitdaging om op te pakken. We hebben dat in Nederweert op een voortreffelijke wijze uitgevoerd. Kwaliteit en klantvriendelijkheid kregen prioriteit en bewoners zijn zo veel als mogelijk buiten schot gebleven.”

Bewonersinitiatieven
Daarnaast is de wethouder zeer trots op de bewonersinitiatieven die de afgelopen vier jaar ontstonden: “Ik noem alleen al Bengele Beweegt, de Uitwijck, De Gunnerij, Doospel Verenigt, Stichting Activiteiten Leveroy (SAL), de steunpunten en de eettafels in alle kernen. Ook het structureel borgen van initiatieven van inwoners vind ik een belangrijk resultaat. Hiervoor zijn drie leefbaarheidsregisseurs aangesteld en er kwam een budget voor het uitvoeren van de initiatieven.”

Rick van Meel
Op 3 januari 2017 kwam Rick van Meel in de plaats van Hubert Mackus. Hij hield zich onder andere bezig met volkshuisvesting, ruimtelijke ordening, plattelandsvernieuwing, milieu en de majeure projecten Buitengebied in Balans, de N266 en de Kanaalzone. “Het wethouderschap heb ik ervaren als een bijzonder leerzame, uitdagende, en daarmee gave periode. Ik heb mijn functie met meer dan 200% inzet vervuld”, vertelt Van Meel. “Met de wetenschap dat je het nooit iedereen naar de zin kunt maken, begon ik aan mijn taak. Van ’s morgens 7.00 tot ‘avonds 23.00 uur was ik in de weer. En dat zeven dagen per week. In het gemeentehuis op mijn kantoor, uit huis, bij een andere gemeente, bij mensen thuis of in het land.

Vloggen
Eén van zijn doelen was om politiek dichter bij de inwoners te brengen. Daarom begon hij te vloggen. “Ik vind het belangrijk dat inwoners zien wat mijn werk zoal inhoudt. Politiek en bestuur móeten van de mensen zijn, niet van enkele mensen in een gemeentehuis. Daar zet ik me ook de komende periode als raadslid voor in, met net zo veel passie en energie als ik als wethouder deed.

Ruimte voor initiatieven
Ik ben trots op het proces rond Kanaalpark de Heerlijckheid. Het project is door de inwoners van Budschop gerealiseerd en gedragen. Er kan een park komen dat écht van de mensen is”. Ook op het creëren van meer bouwruimte kijkt hij met een goed gevoel terug. “Ik heb me onder andere hard gemaakt voor de Ruimte voor Ruimte kavels. Deze blijven behouden. Onze inwoners worden niet benadeeld. Er was altijd ruimte voor goede initiatieven. Zo werden de seniorenwoningen in Nederweert-Eind tegen de stroom in en met draagvlak van de omgeving gerealiseerd.

Buitengebied in Balans
Uitdagend was Buitengebied in Balans. “We kregen de deuren van het ministerie in Den Haag open en kunnen nu samen (na maanden van voorbereiding) stappen zetten voor het terugdringen van de fijnstof.” In de zittingsperiode van de wethouder werden de geurnormen aangescherpt. “We hebben dit samen met agrariërs, burgers en buitenlui vormgegeven met draagvlak van al deze partijen.” Als laatste noemt de scheidend wethouder de omgevingsvisie. “Er ligt een goede basis met een aanpak waarbij onze inwoners centraal staan. Van onderop draagvlak creëren en horen wat mensen echt belangrijk vinden alvorens besluiten te nemen. Een proces waarbij de maatschappij centraal staat, niet de politiek. Daar ben ik trots op.

Theo Coumans
Sinds 9 augustus 2016 volgde Theo Coumans wethouder Hans Houtman op. Zijn portefeuille bestond onder meer uit economie, financiën, verkeer en duurzaamheid. Wethouder Coumans had verschillende dossiers waar hij zo veel mogelijk naar praktische oplossingen heeft gezocht. “Het financieel robuust denken zat al in de organisatie ingebakken. Op het gebied van duurzaamheid is een goede aanzet gemaakt”, aldus de wethouder.

Het meest trots is hij op zijn bijdrage in een aantal langlopende dossier waaronder het centrumplan. “Ik ben er van overtuigd dat een dynamisch centrum toekomst heeft. Daar wil iedereen in investeren.” Van de proef leegstand verwacht Coumans snel zichtbare resultaten. ”Een goed gevoel geeft ook de procedure rond windmolenpark Ospeldijk. Er is samen met de initiatiefnemers gezocht naar draagvlak op alle niveaus. Het is fijn om te zien met welk enthousiasme mensen zich willen inzetten voor duurzaamheid. Korte procedures zorgen er dan voor dat draagvlak en enthousiasme niet verdwijnen”, vertelt Coumans.

Het realiseren van glasvezel in het buitengebied was absoluut geen eenvoudig dossier, maar is ook goed afgerond. Onlangs werd bekend dat de benodigde 50% aan inschrijvingen gehaald is. De uitvoering kan daardoor op korte termijn starten. De wethouder stond ook mee aan de basis van het starten van diverse woningbouwprojecten, het afronden van Bedrijvenpark Pannenweg, het opknappen van de Kerkstraat, Brugstraat, Ospelseweg en de Beuldersweg. Kortom: er is veel werk verzet. Ten slotte is de wethouder buitengewoon trots dat de gemeente bij zijn vertrek financieel gezond is: “We behoren met ons huishoudboekje qua solvabiliteit en liquiditeitspositie tot de besten van Nederland.

Afscheidsreceptie
De gemeente Nederweert is de wethouders zeer erkentelijk voor het goede werk dat in de afgelopen jaren is verricht en de manier waarop zij invulling gaven aan ‘samen groots, samen doen!’. Daarom biedt het gemeentebestuur hen een afscheidsreceptie aan op 4 juli.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

2024_09_27 Herfstmodeshow InBtween-18
Bekijk hier de trends
27 september 2024 | 15:00
Politieauto-politie-stock 2024
Laat je niet neppen, wees alert
27 september 2024 | 13:56
Full length of a senior active couple smiling and looking forward with confidence and serenity while riding bicycles in the countryside in summer
Inzicht in de gezondheid van de inwoners
27 september 2024 | 11:00
Afsluiting N2024_09__19 275 Venloseweg
Houd rekening met omleidingen en vertragingen!
27 september 2024 | 10:00

Advertentie