Skip to content

Vergeten stress

Redactie
16 augustus 2018 | 11:00

Advertentie

In Nederland wordt stress meestal in verband gebracht met werk en trauma’s. Stress gaat echter over veel meer dan alleen dat. Het gaat over rekbaarheid en flexibiliteit in alles wat je in je leven tegenkomt. Het gaat over de manier waarop je de wereld binnen en buiten jou beleeft en hoe je daar vervolgens mee omgaat. Wat veel mensen niet weten is dat er een behoorlijke dosis stress ontstaat door discrepantie tussen wat je wilt en wat je kunt. Als je steeds je tanden blijft zetten in dingen die niet reëel zijn dan word je keer op keer teleurgesteld en raak je ontmoedigd.

Zelfzorg is essentieel
Het is doorgaans geen probleem om af en toe een tandje bij te schakelen en je eigen comfort tijdelijk opzij te zetten. Overschrijd je echter structureel je grenzen dan sta je continue in het rood en heeft dit gevolgen voor je gezondheid. Dat is wat er gebeurt als bijvoorbeeld overwerken niet meer tijdelijk is. En ook als je je tanden steeds in de verkeerde dingen blijft zetten. Zelfzorg is daarom essentieel. Edel Maex schrijft in een van zijn boeken dat we zelfzorg niet alleen aan onszelf zijn verplicht maar ook aan de ander die onze zorg nodig heeft. Het is niet een kwestie van discipline maar meer een kwestie van de juiste prioriteiten stellen. Voor velen is de vakantie bijna ten einde. Hoe ziet jouw agenda er voor de komende weken uit? Is er ruimte voor spontane dingen zonder je schuldig te voelen over iets dat je nog niet gedaan hebt? En wie voert de regie over je agenda?

Rol van Mindfulness
Door naar het hart van Mindfulness te gaan krijg je inzicht in je binnen- en buitenwereld en de manier waarop je daarmee omgaat. Dit nodigt vaak tot verandering uit waarvoor Mindfulness je handvaten kan bieden. Het is geen wondermiddel en oogt in het begin misschien niet eens zo spectaculair. Dat komt omdat het tijd nodig heeft om te groeien en op te bloeien. Een training stopt dan ook niet zodra je alle sessies hebt doorlopen. De laatste sessie heet niet voor niets ‘levenskunst’ en stopt pas als je, je laatste adem hebt uitgeblazen.

Korte YouTube video
In dit ruim 2 minuten durende filmpje vertelt een neurobioloog over haar burn-out.

Agenda
In het najaar starten we wederom met een nieuwe groepstraining. Wil jij deze keer ook meedoen stuur dan een mail naar info@jijbentoke.nl Wegens vakantie kan het beantwoorden van de mail iets langer duren.

– Lisette –

In de rubriek ‘Mindfulness’ schrijft Lisette Poell over haar werk in de praktijk ‘Jij bent Oké’. Ze geeft tips hoe Mindfulness te integreren is in het dagelijks leven. Lisette is gediplomeerd coach/counselor en Mindfulness Based Cognitive Therapist/trainer. Naast (digitale) coaching geeft ze trainingen en workshops op het gebied van Mindfulness en intuïtief schrijven. Ze werkt vanuit verschillende locaties. Soms worden paarden ingezet of trekt ze met haar cliënten de natuur in. Nieuwsgierig geworden? Kijk op de website www.jijbentoke.nl en ook op Facebook en LinkedIn. Heb je een vraag of opmerking stuur dan een mail.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Mussenbaan Staatsbosbeheer
Nationaal Park De Groote Peel
6 oktober 2024 | 11:00
Totalbody Sport 4
Hoe blijf je gemotiveerd in deze periode?
6 oktober 2024 | 10:00
Buurthuis Moesel in Weert vol met hobbyisten
Hobby Happening
6 oktober 2024 | 9:00
Omwonenden Kruisstraat klagen over verkeersoverlast
“Situatie loopt de spuigaten uit”
5 oktober 2024 | 20:38

Advertentie